Materijali

6 inovativnih fasadnih panela na koje treba da obratite pažnju

Od granita, preko poliestera do cementnih fasadnih ploča – ovi materijali dominiraju novim objektima!

Nove tehnologije i metode proizvodnje građevinskih materijala dovele su do obilja izbora proizvoda, ali i do potpuno novih fasadnih obloga koje su strukturalno kvalitetnije i pritom mnogo jednostavnije za instalaciju od onih starih.

Zato smo se odlučili da vam predstavimo šest inovativnih fasadnih panela na koje morate da obratite pažnju kada se nađu kod nas u prodaji.

1. Marmi Maximum Imperial White (Fiandre, Italija)

Ove elegantne granitne ploče za ventilisane fasade izgledom podsećaju na mermer, ali su dosta laganije, otporne na mrlje i habanje.

2. GRP SIDING (Technowood, Rumunija)

Napravljen od poliestera ojačanog staklenim vlaknima, ovaj sistem panela je dizajniran da izdrži težinu teških i složenih konstrukcija. Na tržištu se može naći u više varijanti koje obuhvataju šest prirodnih drvenih tonova i sedam lakiranih boja.

 

3. StoVentec Glass (Sto Corp, SAD)

Kombinacija stakla i kompozitnih ploča ovde je vrlo efektno izvedena, a osim dekorativne uloge pruža i dodatnu izolaciju. StoVentec paneli se rade po narudžbi, u različitim veličinama, oblicima i prilagođenim bojama.

4. Vintago (Swisspearl, Švajcarska)

Ove vlaknasto-cementne fasadne ploče namerno izgledaju hrapavo i karakteriše ih gruba granulacija zbog čega su sve popularnije u izvedbi modernih objekata u industrijskom stilu.

5. Porcelain Open-Joint Cladding Solutions (Porcelanosa Facades, SAD)

Fasadni sistem kompanije Porcelanosa uključuje širok dijapazon boja i tekstura – uključujući drvo, beton, kamen i metal. Sistem sprečava sakupljanje vlage i prenos toplote putem šupljina za prirodnu ventilaciju koje se nalaze odmah iznad spoljneg sloja fasade.

6. Apollo II (CertainTeed, Francuska)

Crne Apollo II ploče stvaraju energiju bez komplikovane infrastrukture koja se obično vezuje za solarne panele. Ovaj ekološki efikasan sistem se instalira direktno na krov i može se koristiti kako na novim, tako i na postojećim objektima ali ne i na postojećim krovovima.

Izvor: ArchPaper

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *