Skulptura zlatne boje, koja predstavlja palme, dostizaće visinu od 20 metara.
Arhitektura

Zlato, jedra i palme: Ovako izgleda Kalatravin paviljon za Katar

Čuveni španski arhitekta je za predstojeći Expo 2020 u Dubaiju osmislio paviljon čiji se dizajn oslanja na četiri elementa na katarskom grbu.

Kalatravin dizajn katarskog paviljona za Svetsku izložbu Expo 2020, koji počinje 1. oktobra 2021. godine, inspirisan je oblikom dva ukrštena mača, tradicionalnog čamca i ostrva sa palmama. Genije arhitekture je preobličio ove elemente sa katarskog grba u građevinsku formu koju će karakterisati „kretanje, pokretljivost, snagu i tradiciju“. Rezultat je zakrivljena struktura u obliku jedra, koja je u simbiozi s objektom u podnožju.

Skulptura zlatne boje, koja predstavlja palme, dostizaće visinu od 20 metara.

Prema predstavlejnom dizajnu, paviljon će imati 620 kvadrata, a glavna zgrada će dostići visinu od skoro 15 metara. Paviljon će sadržati dve glavne galerije i izložbene prostore u kojim će se prikazivati istorija i kultura Katara. Skulptura zlatne boje koja predstavlja palme nalaziće se neposredno ispred paviljona i dostizaće visinu od 20 metara.

Vizija nacije

Forma paviljon, koji izvodi firma ALEC Fitout iz Dubaija, osmišljena je tako da simbolizuje „progresivni pogled Katara na budućnost, istovremeno ostajući veran svojoj kulturi i nasleđu“, kaža arhitekta za Dezeen.

„Inspiracija potiče iz nacionalnog amblema Katara, kako bi se što bolje uhvatila suština i vizija nacije. Strukturalni oblik paviljona kao i arhitektura odražavaju oblik čamca i njegovih velikih jedara. Skulpturalni spomenik na ulazu predstavlja dve palme, dok reflektujući bazeni i integrisane vodene površine oko paviljona predstavljaju Arapski zaliv.” objasnio je izvršni direktor Calatrava International, Mikael Kalatrava, sin Santjaga Kalatrave.

Paviljon će biti izveden od materijala KRION, koji se sastoji od dve trećine prirodnih minerala i određenog procenta smole visoke otpornosti. Kako su istakli iz Kalatravinog studija, ovo je ekološki materijal, koji se može 100% reciklirati.

Izgradnja u roku od pet meseci

Izvedeni objekat biće prikazan na sajmu Expo 2020 u Dubaiju, koji je odložen za oktobar 2021. zbog pandemije koronavirusa. Brojni paviljoni su već izgrađeni, a Kalatravin paviljon biće šlag na torti.

Kad ste već ovde…

 

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *