Budući izgled Kalemegdan Parka; Foto: Bureu Cube partners
Domaći projekti, Izdvojeno

Kalemegdan Park: Ovako će izgledati krivudava zgrada o kojoj svi pričaju

Fasadna platna objekta projektovana su kao vitoperene, pravoizvodne površine, prostorno generisane nekomplanarnim izvodnicama u zoni planski dozvoljenih prepusta.

Tviter i mediji su ovih dana eksplodirali sa naslovima i fotografijama krivudave zgrade koja se gradi u Beogradu kraj Kalemegdana. U pitanju je zaista hrabro rešenje sa fasadnim platnom koje nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Sudeći prema prvim fotografijama sa terena, objekat će izgledati fantastično.

U pitanju je stambeno-poslovni kompleks Kalemegdan Park koji je projektovao poznati beogradski Bureau Cube Partners u partnerstvu sa projektnim biroom Chapman Taylor.

Autori projekta za prostorno i arhitektonsko oblikovanje i materijalizaciju su: Milan D. Rašković dia, za funkcionalnost i obradu Andrew Mackey dia i enterijer objekta Tanja Milovanović dia.

Srodni članci na portalu Gradnja:

Objekat će imati šest nadzemnih etaža; Foto: Bureu Cube partners

Luksuzni apartmani u neposrednoj blizini Kalemegdana

Kalemegdan Park projektovan je kao deo blokovske celine polutvorenog tipa u neposrednoj blizini Kalemegdana, oivičene ulicama Tadeuša Košćuška, Cincar Jankove, Cara Uroša i Uzun Mirkove, na teritoriji gradske opštine Stari Grad u Beogradu.

Objekat je projektovan na način kojim je urbana funkcija stanovanja, visokog nivoa ekskluzivnosti, implementirana kao dominantna namena, prezentovana kroz više luksuznih apartmana različitih gabarita i funkcionalnih karakteristika, pozicioniranih na šest nadzemnih etaža od kojih poslednja ima tretman povučene/penthouse etaže, navodi se na sajtu biroa.

Kalemegdan Park projektovan je kao deo blokovske celine polutvorenog tipa; Foto: Burea Cube Partners

Vitoperene, pravoizvodne površine

Fasadna platna objekta projektovana su kao vitoperene, pravoizvodne površine, prostorno generisane nekomplanarnim izvodnicama u zoni planski dozvoljenih prepusta, uz afirmaciju planarno definisanog ravanskog ortogonalnog rastera ka Kalemegadanu, kao pravcu dominantne orijentacije objekta.

Na sekundarnim, ali ne manje značajnim korpusima objekta, spram dominantno orijentisanog korpusa ka Kalemegdanu, objekat je u oblikovnom smislu ravnopravno podržan identičnim principima i primenjenim instrumentima arhitektonskog oblikovanja, uz prisustvo prevojnih zona karakterističnih u oblikovanju razuđenih celina, čime je kod objekta održan izuzetno visok stepen kako koloritne tako i oblikovne koherentnosti, kažu arhitekte.

Presek kroz objektat; Foto: Bureu Cube partners

Šest nadzemnih i četiri podzemna nivoa

Kalemegdan Park je sadržajno kompletiran i dodatno oplemenjen sekundarnim i tercijalnim sadržajima koji su u isključivoj funkciji internog korišćenja i afirmacije osnovne namene objekta, počev od ulaznih partija sa kontrolnim kolskim i pešačkim punktovima, prostorima namenjenih odmoru, razonodi i zabavi, preko galerijskih i izložbenih prostora, do prostornih sadržaja namenjenih sportskim i rekreativnim aktivnostima.

Osnovnu namenu objekta, uz prizemnu etažu, funkcionalno opslužuju i četiri podzemna nivoa u okviru kojih su, uz celine namenjene tehničko-tehnološkom i infrastrukturnom opremanju objekta, smešteni prostori namenjeni mirujućem saobraćaju i sadržaji namenjeni sportu i rekreaciji, navode iz biroa.

Grafičke podloge

Presek kroz objektat; Foto: Bureu Cube partners
Presek kroz objektat; Foto: Bureu Cube partners
Faktografija
projekat:

Kalemegdan Park

projekat:

Bureau Cube Partners / Chapman Taylor

autor projekta za prostorno i arhitektonsko oblikovanje i materijalizaciju:

Milan D. Rašković dia

autor projekta za funkcionalnost i obradu:

Andrew Mackey dia

autor enterijer objekta:

Tanja Milovanović dia

površina bruto:

12.000 kvadrata

investitor:

PD “Kalemegdan park” DOO

spratnost:

4Po+Pr+5+Ps

godina projektovanja:

2017

Izabrali smo za vas...

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

23 komentara

 1. Nebz

  Prst u oko „brutalnog idiotizma“

 2. Arhitekta

  Estetski, podest zgrade baš odudara od gornjih etaža …

 3. Milan

  Nebzov stav je bezazlen, bezvezan, nebulozan i neobuzdan, kakav je i sam Nebz.

 4. Milos

  Mogu li sve te nove zgrade da stanu tu,ima li kraja vasoj pohlepi…Tu je Kalemegdan i uklapanje u istorijsku celinu najmanje bitno.Vau krivudava fasada…🤦

 5. Dragana Vasiljević

  Puko lickanje.
  Zgrada je tragikomična.

 6. Miki

  A kada ovako nesto vidite u Barseloni padate u nesvest od odusevljenja???A u Srbiji to ne valja????Samo se***e,dokle vise?

  1. Arhi Bg

   Ovo je daleko od Gaudija. Za početak njegovi objekti nisu unakazili okruženje na najbahatiji moguć način. Tkivo grada ne čine pojedinačni objekti nego je suština u skladnoj celini. Ovo je sve samo ne sklad. Ovako projektuju i zidaju mrzitelji Beograda.

   1. miki

    bravo, tuše! svaka čast

 7. Ana

  BOZE MOLIM TE POMOZI BOLESNOJ SRBIJI! DOKLE VIŠE BOŽE?

 8. kristian vujic

  uopste nije kriva cist idiotizam …
  ceska ima fantasticnu zgradu krivu
  ja sam iz te struke
  ja volim izazov
  ovo je nista ,bruka,sramota bolje bi bilo da malo vise porade na samom izgledu zgrade da joj daju malo vise magije…

 9. miki

  gaudi za siromašne

 10. Lepi Johnny

  Ova zgrada je nikla na bukvalno 5 metara preko puta susedne, koja usput ima sigurno jedno od najlepših potkrovlja u bg i time ljudima uništili i pogled i intimu. Sad će jedni drugima gledati u spavaće sobe i kuhinje. Ko je ovo dozvolio, nadam se da će jednog dana završiti na nekom novom Golom otoku.

 11. Miki

  Hotel sa oble Grčke smešten kraj dvospratna. Kvadrata nikad dosta a naroda ave manje

 12. Bog svega

  Vec izgleda jezivo. Pogotovo terase koje su oblozili nekim materijalom koji izgleda toliko jeftino, a treba kao da bude mermer, skupo, lux da pršti? (Ako je stvarno calacata na fasadi, onda svi na cas estetike) Dobili smo efekat klonja u centru grada.

 13. M

  Tužno i žalosno
  Urbanistički zločin
  Beograd je bespovratno uništeni grad

  1. Violeta

   Tačno, grad je upropašten zgradama kojima je mesto na Novom Beogradu ili u drugom kvartu. Na slici se lepi vidi kako nova zgrada odudara od okoline, sprečava se i provetravanje, povećava toplota. Valjda će neko nekad odgovarati za ruženje grada

 14. Baltazar

  Posle toliko kritika i apela da se ne uništava jezgro grada, dobili smo još jedan nezasiti a grozomoran objekat potpuno neuklopljen u celinu, koji čak ni sam za sebe ne izgleda prihvatljivo u današnje vreme.

  „U pitanju je zaista hrabro rešenje sa fasadnim platnom koje nikoga ne ostavlja ravnodušnim.“ Teško mi je da poverujem da rečenica iz uvoda nije sarkazam. Čak ni ovako amorfna fasada nije „isterana do kraja“, sudeći po renderima i stanju na terenu. Možda bih razumeo da je objekat na Lekinom brdu i da ga je projektovao anonimni arhitekta bez previše iskustva u kooperaciji sa „nadahnutim“ investitorom, ali ovako…

  Zlo i naopako.

 15. Dragana B.

  Alo,dokle ide ova konvepcija arhitekture?To plasirajte tamo, gde je Bgd na vodi ,a stari deo grada ,ostavite, ,starobeogradjanima?Nosite to u 22 vek,nekom drugom..stanovi bez duse,prazni ,ko i zivot pokondirenih ljudi: „iz opanaka u simike“..!!!

 16. ТО3А

  Pa dobro i arhitekta može da popije neku više, a o „majstorima“, to bi bila posebna priča!

 17. Nemanja

  Treshina za skorojevice

 18. Mina

  Ovi ljudi nisu makli dalje od svoje kuce. Umesto bacanja para na milion gluposti, nek se prosetaju do Barselone da stvarno popadaju u nesvest. Pa ceo svet se divi Gaudijevim tvorevinama. Mi svi znamo da to ne valja, Podesavanje detalja uvek je moguce. Dajte 1 rec pohvale za ideju koja je drugacija od ove nase realnosti, Narode,

 19. Ogorčeni starogradjanin

  Dok drugi izmišljaju i grade svoju istoriju mi je satiremo. Ova zgrada je još jedna kap u moru investitorske prostote. Sramota za Beograd a ponajviše Stari grad. Mesto joj je u Budvi.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *