Green Wave, prvonagrađeni projekat iz Južne Koreje; Izvor: Saint-Gobain
Studentsko ćoše

Raport iz Lisabona: Saint-Gobain nagradio najbolje projekte studenata arhitekture

Prva nagrada pripala južnokorejskim studentima, druga ostala u Portugaliji, treća i specijalna nagrada otišle u Južnu Ameriku, a studentska u Poljsku. 

Renomirana francuska kompanija Saint-Gobain dodelila je nagrade za 18. izdanje svog međunarodnog takmičenja „Architecture Student Contest“ (ASC). U projektu je učestvovalo više od 167 univerziteta iz 30 zemalja, sa ciljem transformacije jednog okruga u glavnom gradu Portugalije.

Izazov ovogodišnjeg izdanja, organizovanog u bliskoj saradnji sa opštinom Lisabon, bilo je renoviranje jedne postojeće zgrade koja će se ponovo koristiti za novu kulturnu aktivnost, kao i razvoj projekta nove stambene zgrade i izrade urbanističkog projekta prizemnog javnog prostora koji povezuje dva objekta.

Upoznajte rad naše predstavnice na ASC:

Dragan Marković iz Gradnje bio je na licu mesta; Foto: Saint Gobain

Stvaranje zdravih i udobnih životnih prostora

U širem smislu, cilj konkursa bio je da se razvije projekat sa pozitivnim uticajem kako na pojedinca, kako i na planetu.

Zgrade su morale biti visoko energetski efikasne i što je više moguće cirkularnije, sa niskim emisijama ugljenika tokom celog životnog ciklusa.

U isto vreme, predloženo arhitektonko rešenje trebalo je da doprinese dobrobiti stanara stvaranjem zdravih i udobnih životnih prostora.

Kako navode iz Saint-Gobaina, žiri je bio veoma impresioniran visokim kvalitetom projekata koje su studenti predložili, te je u skladu sa zadatkom takmičenja nagradio ovih 5 radova.

Prva nagrada

Green Wave – Se kwang Kim, Hyemin Na i Iana Kim (Južna Koreja)

Projekat Green Wave; Izvor: Saint-Gobain

Veoma originalna arhitektura prepliće kvalitet spoljašnjih prostora i vezu između obližnjih zgrada.

„Žiri je pohvalio projekat veoma visokog arhitektonskog, tehničkog, ekološkog i društvenog kvaliteta. Veoma originalna arhitektura prepliće kvalitet spoljašnjih prostora i vezu između obližnjih zgrada, i unutrašnjih remetilačkih prostora između spoljašnje površine i horizontalnosti planova. Shodno tome, odgovarajućim obraćanjem preostalim prostorima pretvorenim u prostore visokog kvaliteta za stanovnike, istovremeno se obezbeđuje nesmetana cirkulacija njegovih spoljašnjih oblasti“ – kaže se u saopštenju.

 

 

Green Wave – osnova video biblioteke

 

Druga nagrada

The contemporary Pombalina house – Mariana Sousa i Rafael Gonçalves (Portugalija)

Pojekat; The contemporary Pombalina house; Izvor: Saint-Gobain

Projekat portugalskih studenata obezbeđuje dobar balans između izgrađenog i prirodnog okruženja.

“Ovaj projekat naglašava važnost očuvanja karakteristika istorijskog grada, kao što je Lisabon, i integracije sa kontekstom. Projekat je pohvaljen zbog svoje potencijalne izvodljivosti, sa dobrim izborom materijala, jednostavan za izgradnju i održavanje, uzimajući u obzir uticaj na održivost njegovog funkcionisanja. Projekat takođe obezbeđuje dobar balans između izgrađenog okruženja i prirodnog okruženja“ – objasnio je žiri.

The contemporary Pombalina house – osnove

 

Treća nagrada

The Warehouse – Alejandro Gutierrez i Iñigo Artigas (Meksiko)

Projekat The Warehouse; Izvor: Saint-Gobain

Projekat iz Kolumbije se veoma dobro integriše u okruženje tako što uključuje razmatranje pasivnog dizajna za svoju fasadu.

“Ovaj projekat se veoma dobro integriše u okruženje tako što uključuje razmatranje pasivnog dizajna za svoju fasadu, prilagođenu solarnoj zaštiti na zapadu, dok je više otvorena prema istoku, kako bi se optimizovao komfor za korisnike. To je strategija koja takođe odgovara njihovom predlogu za ventilaciju i toplotne tokove. Štaviše, refleksija je napravljena na korišćenju lakih i prefabrikovanih materijala za poboljšanje vremena izgradnje i smanjenje otpada“ – kaže se u saopštenju.

The Warehouse – osnove

 

Specijalna nagrada

Dwellings in Memory – Conchita Escobar i Raquel Bernal (Kolumbija)

Projekat Dwellings in Memory; Izvor: Saint-Gobain

Karakteristika projekta je i fokus na revitalizaciji područja, uz integraciju lokalne vegetacije u scenarije buduće klimatske adaptacije.

„Kao posebnu vrednost ovog projekta, žiri je posebno cenio narativ o otpornosti predloga za budući scenario klimatskih promena procenom ne samo niže potrošnje energije već i održavanja unutrašnje toplotne udobnosti. Još jedna cenjena karakteristika bila je fokus na revitalizaciji područja, uz integraciju lokalne vegetacije u scenarije buduće klimatske adaptacije” – obrazloženo je.

Dwellings in Memory – osnova

 

Studentska nagrada

Yellow – Magdalena Kazulak i Konstancja Staniecka (Poljska)

Projekat Yellow; Izvor: Saint-Gobain

Projekat koji su nagradili ostali učesnici takmičenja inspirisan je živopisnim fasadama i ulicama Lisabona.

Ovu nagradu dodeljuju ostali studentski timovi koji učestvuju na takmičenju, a prema broju glasova ispostavilo se da su buduće arhitekte najviše cenile narativ razvijen kroz projekat pod imenom Yellow, inspirisan živopisnim fasadama i ulicama Lisabona.

Yellow – osnove

Svi projekti na jednom mestu

Sve projekte koji su učestovali na međunarodnom takmičenju „Architecture Student Contest 2023“ u Lisabonu možete pogledati ovde.

Pogledajte i radove nagrađene prošle godine:

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *