Renderi: Grad Šabac
Domaći projekti

Klasje žita na Kamičku: Šabac dobija novi, (ultra)moderni trg za milion evra

Novi trg sadržaće dovoljno površina za pešake, novu gradsku fontanu, idejno i simbolički predstavljenu u obliku klasja žita, dosta zelenila i urbani mobilijar.

Dobro, neki će osporiti ovaj deo „ultra“ (u zagradi), ali svakako, neosporne su četiri stvari. A to su sledeće: prvo – Šabac će dobiti novi trg, i to je najavljeno još u decembru. Drugo – kako je Šabac prestonica Mačve, trg će nositi ime Mačvanski. Treće – lokacija trga je određena na ulazi u grad iz pravca dubine Mačve (granica sa Sremom je reka Sava), na lokaciji poznatoj kao Kamičak, i četvrto – tender za izvođače, odnosno, javna nabavka, biće raspisana 4. avgusta.

Projekat se naslanja na planirani auto-put između Novog Sada i Loznice, koji prolazi i kroz Vrdnik, Irig, Rumu i Šabac, a novi Mačvanski trg sadržaće dovoljno površina za pešake, novu gradsku fontanu, idejno i simbolički predstavljenu u obliku klasja žita, dosta zelenila i urbani mobilijar. Zanimljivo je rešenje klasja žita – klasovi koji će obrubljivati jednu od pešačkih staza na trgu, biće realizovani putem metalnih instalacija u obliku naopako postavljenog slova J.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Renderi: Grad Šabac

Nove zgrade za objedinjenje lokaliteta

Ono što se sada nalazi na lokaciji Kamičak davno je bilo predmet planova gradske uprave –  nekoliko raštrkanih lokaliteta koji nisu strukturno povezani u gradsku celinu, a to su Šabački hipodrom, Groblje „Kamičak“, zatim jedna od malobrojnih džamija u ovom delu Srbije, nekoliko prodavnica, šoping centara, sportskih centara i benzinskih pumpi, a lokalitet je interno poznat i kao „Stara autobuska stanica“.

Mačvanski trg bi trebao da objedini sve ove lokalitete putem par desetina savremenih zgrada, centralnom pešačkom zonom u centru koje bi se nalazila vodena površina sa dekorativnim osvetljenjem i kamenim ukrasima, kao i dva drumska dela za motorna vozila, a u sredini celog kompleksa bi ostala velika zelena površina.

Na taj način bi Šabac dobio još jednu urbanu celinu koja bi duboku periferiju grada pretvorila u omiljeno mesto za život i okupljanje građana. Saobraćaj će, u okviru projekta, biti izmešten a trase promenjene.

Renderi: Grad Šabac

Predviđena vrednost je 100 miliona dinara bez PDV-a, odnosno 120 miliona dinara sa PDV-om, što je otprilike jednako jednom milionu evra.

Grad Šabac objavio je prethodno informativno obaveštenje za izgradnju Mačvanskog trga, a predviđena vrednost je 100 miliona dinara bez PDV-a, odnosno 120 miliona dinara sa PDV-om, što je otprilike jednako jednom milionu evra.

Ova cifra označava da je Šabac, jedan od tradicionalno najvećih gradova u centralnoj Srbiji i jedno od središta Srbije već dva veka, u ekonomskom i kulturnom smislu, dobio novi zamajac investicija, potaknut infrastrukturnim promenama kojima se očekuje priliv stanovništa i investicija, zbog odličnih veza sa Novim Sadom i Beogradom preko Srema, starim i novim autoputem, odnosno, brzom saobraćajnicom.

Renderi: Grad Šabac

Prema projektu Nikole Živanovića

Projekat kao idejno rešenje potpisuje dipl. inž. arh. Nikola Živanović, koji ga je uradio u okviru JP Infrastruktura Šabac, u okviru Plana prostorne regulacije, a dalju razradu je preuzelo projektantsko preduzeće SET d.o.o. koje dovršava projekat do davanja građevinskih dozvola.

Još od istog autora...

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

10 komentara

 1. Marijana

  Klasje žita? Zaista podseća (:

  1. Djoka

   Lici na kriv qrac.Parkinga nema bolje na to da se fokusiraju.Kod Zorkinog solitera zauzeli povrsinu nekim vesalima

 2. Šapčanin

  Ne zna se da li je smešniji tekst ili projekat… Svakako je najsmešnije što će građani ovo da plate.

 3. Djole

  Da li je ovaj strucnjak koji je pisao tekst ikada u svom zivotu bio u Sapcu..
  Taj trg se nalazi na 2 min peske od centra grada , kakva duboka periferija , jedva ima nesto vise od 100m od ulaska u pesacku zonu u centru.

 4. Zooox

  Neka se gradi sta god samo da je lepo, malo i ovaj narod da uziva. Bolje i ovo nego da salju pare na kosovo.

 5. Zikica Milosevic

  Strucnjak je bio u Sapcu milion puta jer je iz Mitrovice. Znam da je geografski blizu centra ali je rub grada i teska periferija, kao sto sam rekao, i ostajem pri tome. Ko nije iz Sapca nek pogleda mapu.

  1. Drazen Mirkovic

   Drzi se ti Zikice Mitrovice i nemoj da pise nesto o cemu nemas pojma .Napravice se haos u saobracaju ,ruglo od fontane , provizije ce da se podele , a narod ce da plati.

 6. miki

  ljudi molim vas nemojte se svađati ko je gde bio, fokusirajte se na temu zašto smo ovde, ovo liči na još jednu tragediju u najavi

 7. Vlajko

  Mnogo toga u gradu čeka ozbiljnu rekonstrukciju! Prioriteti: bolnica, autobuska stanica, železnička stanica, Dom JNA ako želimo da ga sačuvamo… Ima na šta da se potroši novac!

 8. zika

  lepppoo..dominirace… zuta boja..profile za klasje imamo, bar da smo drvece na vreme zasadili.Isto to uradite I sa rupom u centrum grada ..za neki“dinar vise

Ostavite odgovor

Obavezna polja *