Pobednički rad Ive Živković, studentkinje master studija na AF UNS; Izvor: Saint-Gobain Architecture Student Contest 2023
Studentsko ćoše

Lisabonski mozaik Ive Živković predstavljaće Srbiju na studentskom takmičenju u Portugaliji

Najbolji od devet kvalitetnih projekata predstavlja fuziju inspiracija proizašlih kako iz tradicionalne, tako i iz savremene arhitekture glavnog grada Portugalije.

Proglašenjem pobednika ove sedmice završeno je nacionalno studentsko takmičenje “Saint-Gobain Architecture Student Contest 2023” na kome je učestvovalo devet radova studenata arhitektonskih fakulteta iz Beograda, Niša i Novog Sada.

Petočlani žiri odlučio je da prvo mesto pripadne Ivi Živković, studentkinji Arhitektonskog fakulteta Univerziteta u Beogradu. Ona će predstavljati Srbiju na Internacionalnom nivou ASC 2023, koji se održava od 26. do 28. juna 2023. godine u Lisabonu.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Pobednički rad Ive Živković; Izvor: Saint-Gobain Architecture Student Contest 2023

Drugo mesto studentkinjama FTN-a

Cilj konkursa je da se stimulišu talentovani studenti Srbije i pokažu znanje iz energetske efikasnosti i održive gradnje na realnom projektu, a na osnovu Pravilnikom definisanih kriterijuma za ocenjivanje, žiri je doneo odluku da drugo mesto pripadne Nini Čegar i Katarini Dojčev sa Fakulteta tehničkih nauka Univerziteta u Novom Sadu, a treće Anđeli Švraki sa Arhitektonskog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Žiri su sačinjavali prof. dr Nataša Ćuković-Ignjatović sa Arhitektonskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, prof. dr Miljana Zeković sa Departmenta za arhitekturu i urbanizam Fakulteta tehničkih nauka Univerziteta u Novom Sadu, prof. dr Miomir Vasov sa Građevinsko-arhitektonskog fakulteta Univerziteta u Nišu, Marko Matejić, MAIN Architects iz Beograda i nekadašnji pobednik takmičenja na nacionalnom nivou i Mina Milinović Balać ispred kompanije Saint-Gobain građevinski proizvodi d.o.o Beograd.

Izvor: Saint-Gobain Architecture Student Contest 2023

Lisabonska tradicija u savremenoj interpretaciji

Pobednički projekat Ive Živković nosi naziv „Lisbon mosaic“ i prema rečima svoje autorke predstavlja fuziju inspiracija proizašlih kako iz tradicionalne, tako i iz savremene arhitekture Lisabona.

U okviru zadatkom definisanog volumena formirani su volumeni koji simbolišu šarenolike tradicionalne gradske kuće sa fasadama inspirisanim koloritom i materijalizacijom karakterističnom za ovaj grad, ali u savremenoj interpretaciji.

Fasade su inspirisane koloritom i materijalizacijom karakterističnom za Lisabon; Izvor: Saint-Gobain Architecture Student Contest 2023

Projekat ima za cilj da angažuje otvorene prostore i formira prijatne ambijent za boravak i u toplim sunčanim danima.

Kako bi se objekat što bolje uklopio u savremeni kontekst uskog okruženja, šareni volumeni uramljeni su belom betonskom opnom koja naglašava volumen i kadrira fasadu u drugom planu.

„Inspirisan prijatnom mediteranskom klimom, projekat ima za cilj da angažuje otvorene prostore i formira prijatne ambijente za boravak i u toplim sunčanim danima“ – objašnjava Iva, čiji je mentor na ovom projektu bio dr Dušan Ignjatović.

Stoga je objekat formiran u vidu galerijske kuće, sa terasama balkonima i zajedničkim prostorima u okviru naglašenog volumena, ali i u parteru gde su uz pomoć nadstrešnica formirani prostori u hladu koji imaju za cilj da podstaknu socijalizaciju korisnika ovog objekta.

Pobednički rad Ive Živković – ambijent partera; Izvor: Saint-Gobain Architecture Student Contest 2023

Kvalitet svih konkursnih radova

„Kompleksan projektni zadatak na atraktivnoj lokaciji uspeo je da kod svih učesnika na konkursu aktivira izvanredan kreativni potencijal. Bogato kulturno, istorijsko i arhitektonsko nasleđe Lisabona, specifičan karakter lokalnog stanovništva, kao i potrebe savremenog funkcionisanja i zajedništva u urbanoj strukturi, dobili su svoju interpretaciju u devet veoma kvalitetnih konkursnih radova“ rekla je nakon ocenjivanja prof. dr Nataša Ćuković-Ignjatović.

Da podsetimo, zakmičenje Architecture Student Contest osmišljeno je u Srbiji 2004. godine i skoro dve decenije organizuje se na internacionalnom nivou. Ove godine prijavljeno je 1.600 radova, sa 220 univerziteta iz 32 zemlje i biće dodeljeno 5 nagrada.

Izabrali smo za vas...

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

1 komentar

  1. miki

    sjajno, puno uspeha na takmičenju!

Ostavite odgovor

Obavezna polja *