Aktuelne projekte prikazao je i Đorđe Kitić iz studija Alterno Inc; Foto: Mladen Jovanović
Studentsko ćoše

Kako spojiti mlade ljude koji traže posao s kompanijama? Niš je na dobrom putu!

GAF Meetup okupio je predstavnike devet vodećih kompanija na jednom mestu koji su studentima arhitekture i građevinarstva iz Niša preneli svoja profesionalna iskustva. 

„GAF meetup: Kompanije studentima“ je naziv prvog jednodnevnog događaja održanog u punoj sali Naučno-tehnološkog parka u Nišu.

Skup imao je za cilj bliže upoznavanje studenata sa kompanijama iz oblasti građevinarstva i arhitekture kao mogućim mestima za obavljanje prakse ili započinjanja i razvoj karijere nakon studija.

Ovaj događaj je organizovao Građevinsko-arhitekonski fakultet Univerziteta u Nišu u saradnji sa Naučno-tehnološkim parkom Niša, a generalni pokrovitelj bila je kompanija Put inženjering.

Zoran Nikolić iz biroa KontraStudio održao je zapaženo predavanje; Foto: Mladen Jovanović

Studentsko ćoše:

Sinergija akademije i prakse

U osnovi ovog događaja nalazi se misija Građevinsko-arhitektonskog fakulteta da spaja ljude zajedničkih interesovanja i kreiranje podsticaja za dalji razvoj karijera svojih studenata i diplomaca

„Želeli smo da spojimo mlade ljude koji traže posao i kompanije koje traže nova lica i novu energiju za svoje poslovne poduhvate. Istovremeno, to je bilo mesto susreta i razmena ideja i sugestija o tome kako je moguće inovirati studijske programe GAF-a kako bi što bolje odgovorili zahtevima tržišta“, rekla je docent dr Ljiljana Jevremović iz organizacionog tima događaja.

Ona je dodala da su stručni događaji ovog tipa od velikog značaja za Fakultet, jer jedino kroz razmenu iskustava i ideja postoji mogućnost paralelnog razvijanja akademije, istraživanja i prakse.

GAF iz Niša pokrenuo je seriju stručnih događaja u cilju povezivanja studenata i kompanija; Foto: Mladen Jovanović

Jedino kroz razmenu iskustava i ideja postoji mogućnost paralelnog razvijanja akademije, istraživanja i prakse.

Svoj dosadašnji rad, opsega od jednoporodičnih objekata do velikih infrastrukturnih poduhvata, predstavilo je devet vodećih kompanija: Put Inženjering, (Milan Cvetković); Project Biro Utiber (Miodrag Jović); Kapaprojekt (Vladimir Ivanović); Trace Srbija AD, Projektinženjering Tim (dr Dragan Zlatkov); Teking Architecture (dr Slaviša Kondić); KontraStudio (Zoran Nikolić); Alterno Inc (Đorđe Kitić) i Apokrifi.

Pored osnovnih podataka o kompanijama u kojima rade, vremenu nastanka, broju zaposlenih itd, studentima su prezentovani aktuelni projekti na kojima rade, a neki su imali i osvrt na svoje rane početke i time pokazali studentima na koji način su oni ulazili u “praksu“.

Opšta poruka svih izlagača da je posvećenost poslu suština, a da uspeh dolazi postepeno. “Za odlične rezultate rada, ne možete da budete samo profesionalni, morate da puno volite to što radite i samo tako dolaze oni najbolji proizvodi koje možete lepo i da naplatite“, istakao je dr Slaviša Kondić ispred niškog biroa Teking Architecture.

Jedan od predavača bio je i Vladimir Ivanović iz niškog biroa Kapa Projekt; Foto: Mladen Jovanović

Alumnisti kao panelisti

U okviru prvog GAF Meetup-a organizovana je i panel diskusija na temu „Iskustva i strategije za uspeh u karijeri: Profesionalna praksa kao ključ“ na kojoj je bilo 7 učesnika, alumnista Građevinsko-arhitektonskog fakulteta, a to su Milan Cvetković, Aleksandra Stanković, mr Boban Veličković, dr Milan Tanić, Miodrag Jović, Aleksandar Stojanović i Miroslav Kostić.

Studenti su od iskusnih profesionalaca, a nekadašnjih studenata fakulteta koji oni danas pohađaju, dobili informacije i savete kako bi njihova karijera dalje mogla da se razvija. Koliko je znanje koje su stekli tokom studija primenjivo i koliko treba nadogradnje.

Mladi inženjer koji je tek završio fakultet i krenuo u profesionalne vode mora biti ambiciozan i uporan.

Zajednički zaključak svih panelista je da mladi inženjer koji je tek završio fakultet i krenuo u profesionalne vode mora biti ambiciozan i uporan. Ali, naznačeno je i da u Nišu i u Srbiji ima puno kvalitetnih firmi koje mogu pružiti potrebno znanje i da je neophodno da poseduju želju za učenjem i usavršavanjem.

Trudite se da jednim otvorenim pristupom napravite dobre odnose sa kolegama, da se ne ustručavate da pitate i potražite pomoć. Ovde dolazimo do socijalnih veština koje se ne uče na fakultetu. Naša struka je takva da je naše iskustvo sazdano od personalnih iskustava ljudi koji sa vama rade, i da ako nemate pristup tim ljudima teško se preskaču prepreke kojih je na početku karijere puno”, rekao je na kraju mr Boban Veličković iz Građevinske direkcije Srbije.

Oglasi za posao na portalu Gradnja:

Izabrali smo za vas...

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

1 komentar

  1. Milos

    svi te moje kolege koje sad tako „nezno“ prilaze studentima su do pre par godina svoje kolege placale po 300-400 eura, ili uzimale sa biroa po principu prva sansa. E sad, posto se u Nisu peru pare kroz masovnu izgrandju stanova (niko ne trazi poreklo novca za kupovinu nekretnina) sad se „otvorio“ posao, masa arhitekata napustila zemlju (kao i ja) i sad nema ko da radi. KONACNO ce kolege koje sad zavrsavaju fakultet imati malo bolje pocetne uslove pocetka rada i bavljenja ovom strukom.

    Lep gest ali to je zbog toga sto nema ko da radi, a ne zato sto su „brizni“, to je moje misljenje znajuci vecinu navedenih

Оставите одговор

Obavezna polja *