Boban Radmanović tokom testa opterećenja; Foto: Studentski parlament Univerziteta u Novom Pazaru
Konstrukcije, Studentsko ćoše

Novosadski studenti građevinarstva napravili najizdržljiviji most od špageta

Koristeći tri kutije špageta, dva silikonska pištolja i dva skalpela, tim je napravio lučnu konstrukciju koja može da izdrži opterećenje od 120,5 kilograma.

Na Državnom univerzitetu u Novom Pazaru nedavno je održano 4. međunarodno takmičenje u gradnji mostova od špageta pod nazivom „Gradimo mostove znanja“, na kom je učestvovalo 70 studenata arhitekture i građevinarstva iz 16 gradova širom regiona.

Svaka ekipa od materijala dobija tri kutije špageta koje ukupno teže 1.500 g, dva silikonska pištolja i dva skalpela, a zadatak je napraviti takvu konstrukciju da u određenim dimenzijama (zadatoj širini i visini mosta) izdrži što veće koncentrisano opterećenje, pri čemu konstrukcija ne sme da pređe 1.200 grama.

Za izradu, učesnici na raspolaganju imaju tri dana, ukupno 15 časova rada, a prvo mesto ove godne osvojili su studenti Fakulteta tehničkih nauka Univerziteta u Novom Sadu čiji most je izdržao 120,5 kilograma, što je i rekord od kako se ovo takmičenje održava.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Pobednički tim (l-d); Milan Jovin, Milan Trivunović i Boban Radmanović; Foto: Studentski parlament Univerziteta u Novom Pazaru

Upoznavanje i druženje kao početni motiv

Članovi pobedničkog tima bili su Milan Trivunović, Boban Radmanović i naš sagovornik Milan Jovin, koji nas je pobliže upoznao sa takmičenjem koje su pre 12 godina pokrenuli studenti Fakulteta za građevinarstvo u Mariboru.

Milan je student druge godine građevinarstva na FTN u Novom Sadu, a kako kaže za naš portal, prvobitni motiv za učešće na ovom događaju bilo mu je upoznavanje i druženje sa kolegama koji dolaze iz čitavog regiona i imaju ista interesovanja kao i on.

Pored toga, dodaje, želeo je i da se oproba u jednom ovako zanimljivom i specifičnom zadatku.

Na takmičenju je učestvovalo 70 studenata arhitekture i građevinarstva iz 16 gradova širom regiona; Foto: Studentski parlament Univerziteta u Novom Pazaru

Imali smo vremena pre samog takmičenja da razradimo taktiku, nacrtamo i sračunamo celokupnu konstrukciju.

“Pre svega, ono što je najbitniji segment ovog takmičarskog zadatka je osmisliti konstrukciju koja će izdržati najveće opterećenje, a način njegovog nanošenja je bio unapred poznat u propozicijama tako da smo imali vremena pre samog takmičenja da razradimo taktiku, nacrtamo i sračunamo celokupnu konstrukciju”, objašnjava Jovin za Gradnju.

Ističe pritom da je za njega ovo iskustvo bilo zaista značajno, jer se podsetio svega što je učio u srednjoj školi, a što ga od naredne godine čeka i na fakultetu.

“S obzirom da sam tek na drugoj godini studija, i dalje se nisam susreo sa kursevima koji bi mi pomogli da isprojektujemo ovakvu konstrukciju, te su za taj deo više zaslužne moje kolege iz tima”, kaže Milan.

Tako su, dodaje, uz znanje Bobana Radmanovića i Milana Trivunovića, koji su trenutno na završnoj godini studija, kao i uz savete svojih profesora, došli do idealnog rešenja.

Pobednička konstrukcija studenata novosadskog FTN-a; Foto: Studentski parlament Univerziteta u Novom Pazaru

Opterećenje do loma konstrukcije

Kako navodi naš sagovornik, špagete su povezivane uz pomoć pištolja na vrući lepak, dok su za neke delove konstrukcije koristili gumice koje su „držale“ snop špageta dok ne očvrsne, a potom ih skidali.

Mostovske konstrukcije potom su testirane na mašini koju je osmislio jedan od profesora sa Državnog Univerziteta u Novom Pazaru.

Eliminaciono pravilo je da osovinsko rastojanje između oslonaca mosta mora da bude 80 cm, kako bi plastične šine (kanalice) koje su zapravo služile kao oslonci, pravilno nalegle na mašinu, objašnjava Jovin.

“Opterećenje se nanosi preko drvene šipkice koja je integrisana u strukturu mosta, a čim se desi lom konstrukcije, mašina staje sa nanošenjem opterećenja i prikazuje koje je to opterećenje most izdržao do pojave loma”, dodaje novosadski student.

Opterećenje se nanosi preko drvene šipkice koja je integrisana u strukturu mosta; Foto: Studentski parlament Univerziteta u Novom Pazaru

Za lučni tip mosta smo se odlučili jer on najbolje podnosi propozicijama zadato opterećenje.

Kada je tip mosta u pitanju, svaka ekipa je imala slobodu da izabere tip konstrukcije za koji misli da će najbolje odgovoriti zadatku.

“Za lučni tip mosta smo se odlučili jer on najbolje podnosi propozicijama zadato opterećenje, pritisak u vidu jedne koncentrisane sile. To je bio i savet naših profesora”, kaže Milan.

Lučni tip mosta mogli smo videti i u konstrukcijama drugih timova; Foto: Studentski parlament Univerziteta u Novom Pazaru

Postavljen rekord takmičenja

Trebalo bi pomenuti i da su drugo mesto osvojili domaćini – studenti Državnog univerziteta u Novom Pazaru, treće ekipa Građevinskog fakulteta iz Kosovske Mitrovice, a naš sagovornik s ponosom ističe da je Novi Sad i ove, kao i prošle godine, osvojio prvo mesto i postavio rekord otkako se ovo takmičenje održava – a to je izdržano opterećenje konstrukcije koje iznosi 120,5 kg.

“Drago nam je što se naš trud i rad isplatio i što je prepoznat od strane profesora na fakultetu, medija i čitave javnosti. Sigurno će nam ovo biti veliki podstrek za dalje uspehe u našoj karijeri”, kaže na kraju razgovora za Gradnju student Milan Jovin.

Milan Jovin je student druge godine građevinarstva na FTN u Novom Sadu; Foto: Studentski parlament Univerziteta u Novom Pazaru

Izabrali smo za vas…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *