Novi deo objekta skoro u celosti je izrađen od drveta; Render: ACETRA
Konstrukcije

Nadgradnja ordinacije u Belgiji po projektu inženjera iz Beograda

Postojeći objekat remećen je minimalno tokom izgradnje, kako bi bio pogodan za rad bez većih pauza, što je još jedan dokaz da je drvo savršen materijal za proširenja i nadgradnju starih zidanih objekata.

Konstruktivni biro ACETRA iz Beograda specijalizovan za projektovanje i proračun drvenih konstrukcija. Do sada smo pisali smo o njihovim projektima škole u Norverškoj, drvenoj sportskoj hali i prefabrikovanoj montažnoj kući od drveta, a ovog puta reč je o nečemu sasvim drugačije.

Ono što je specifično za projekat PRAET u Belgiji jeste da se radi o prostornom proširenju postojećeg objekta. Gotovo u potpunosti, za ovu nadgradnju korišćeni su konstruktivni elementi od punog drveta.

Da li ste već pročitali na Gradnji?

„Kod ovog projekta vidimo jedinstven slučaj kombinovanja novog projekta od savremenog materijala (masivnog drveta: CLT i GL)  sa postojećim objektom koji je izgrađen prema tradicionalnom, masivnom načinu gradnje“ – navode inženjeri iz ovog konstruktivnog biroa.

Drvo kao građevinski materijal pruža mogućnost brze i lake nadogradnje već postojećih objekata.

Zbog svojih karakteristika i prefabrikovane proizvodnje, drvo omogućava kraće vreme izgradnje prefabrikovanih panela, manje radne snage za ugradnju i niže troškove temelja zbog manje težine konstrukcije.

Osim toga, drvo zadržava CO2 i njegova proizvodnja je manje intenzivna u poređenju sa tradicionalnim materijalima poput betona ili čelika.

„Takođe, drvo ima visok odnos čvrstoće i težine koji mu omogućava da se dobro ponaša tokom seizmičke aktivnosti, a njegova svojstva otpornosti na vatru ispunjavaju ili premašuju većinu zahteva sa kojima se susrećemo“ – navode projektanti.

Detalj nadgradnje; Foto: ACETRA

Novo proširenje starog objekta

Sve prednosti primene drveta kao građevinskog materijala ogledaju se u nadogradnji postojeće zubarske ambulante, gde su inženjeri iz beogradskog ACETRA projektnog biroa bili jedni od glavnih aktera na projektu.

U nadgradnji su korišćeni paneli za zidove, krovne i podne ploče su od unakrsno lameliranog (CLT) drveta, stubovi i grede od lepljenog lameliranog drveta (GL).

Konstrukcija je izuzetno lagana, sa zidovima izgrađenim kompletno od CLT-ja debljine 100 mm, podnim i krovnim panelima debljina 100, 120 i 160 mm.

Novi objekat upravan je u odnosu na stari; Crtež: ACETRA

Nadgradnja je vršena tako da se postojeći objekat minimalno remeti tokom izgradnje, kako bi bi pogodan za rad bez većih pauza.

Osnova objekta je nepravilnog, približno pravougaonog oblika površine oko 175 m2. Objekat je spratnosti prizemlje i sprat, sa dva krova u različitim nivoima, jednim ravnim i drugim jednobrodnim krovom.

„Površine CLT zidova sa unutrašnje strane su uglavnom vidljive, a jedna podužna fasada je kompletno u staklu, tako da se stvara jedan prijatan ambijent unutrašnjosti objekta. Takođe, samim tim se jasno može videti unutrašnjost zgrade koja ima uglavnom vizuelne CLT površine“ – navodi Dušan Milutinović, osnivač i direktor biroa za naš portal.

Specifičnog ovog objekta ogleda se u tome sto je nadgradnja vršena tako da se postojeći objekat minimalno remeti tokom izgradnje, kako bi bi pogodan za rad bez većih pauza.

Paneli za zidove, krovne i podne ploče su od unakrsno lameliranog drveta (CLT), Foto: ACETRA

Paneli za zidove, krovne i podne ploče su od unakrsno lameliranog (CLT) drveta, stubovi i grede od lepljenog lameliranog drveta (GL).

Kako novi objekat „obilazi“ iznad postojećeg na jednom delu, bilo je potrebno napraviti sistem za oslanjanje krova novog objekta koji obilazi gabarite postojećeg objekta. Tim povodom, krov se oslanja na GL grede koje prate nagib krova i u slemenu su kruto vezane.

Grede su poprečnog preseka 240x400mm i oslanjaju se na jedan čelični i tri GL stuba. GL stubovi su promenljivog poprečnog preseka širine 240mm i visine 200-360 mm, tako da ispunjavaju sve konstruktivne i arhitektonske zahteve.

Da bi bila obezbeđena stabilnost ove konstrukcije, u nivou poda između stubova postavljene su čelične zatege prečnika 18 mm. Ovako su radovi na postojećem objektu bili minimalni, dok su nosivost, stabilnost i zadovoljavajući izgled konstrukcije obezbeđeni.

Konstruktivni elementi od drveta vidljivi su u enterijeru; Foto: ACETRA

Blagodeti drveta za telu i dušu

Drvo je poslednjih godina postalo sve zastupljeniji materijal u građevinskoj industriji. Njegova primena najveća je u zemljama Zapadne Evrope, Skandinavije i Severne Amerike.

S obzirom na brojne prednosti, razumljivo je zašto je drvo kao građevinski materijal steklo veliku popularnost među projektantima. Osim što su tople i prijatne za boravak, drvene zgrade mogu pružiti korisnicima brojne fizičke i psihičke blagodeti.

Neka istraživanja ukazuju na vezu između vidljivih drvenih strukturnih elemenata i većeg zadovoljstva i produktivnosti na radnom mestu. Studije, takođe, ukazuju na sve veći broj dokaza da prirodni materijali, zelenilo, prirodna svetlost i pristup prirodi ublažavaju stres.

Korisnici nove zubarske ordinacije zahvaljujući inženjerima iz Beograda imaće prilike da uživaju u svim blagodetima koje nam drvo kao građevinski materijal pruža.

Nekoliko kadrova sa gradilišta; Foto: ACETRA

Izabrali smo za vas...

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *