Ova kuća je gotovo u potpunosti sagrađena od prefabrikovanih drvenih panela; Foto: Acetra
Aktuelno, Izdvojeno

Drvena montažna kuća u Norveškoj po projektu domaćih inženjera

Zidovi i krov ove kuće za odmor u celosti su izgrađeni od prefabrikovanih drvenih panela i montirani na gradilištu za svega nekoliko dana.

Privatna kuća u Honefosu, nekoliko kilometara severno od Osla (Norveška), izgrađena je u potpunosti od drvene građe, odnosno unakrsno lameliranih panela i drvenih greda. Reč je o drvenoj montažnoj kući složene geometrije i još složenije konstrukcije – iako, na prvi pogled, tako ne izgleda.

Kuća je projektovana, napravljena i montirana krajem 2020. godine. Arhitekturu ove nesvakidašnje vikendice potpisuje norveški arhitektonski biro Oslotre AS, dok je proračun konstrukcije radio beogradski biro ACETRA.

Na arhitekturu kuće najviše su uticali neposredno okruženje, izabrani sistem montažne gradnje, ali i neobični zahtevi klijenta.

Neobični zahtevi klijenta uticali su na oblikovanje ove vikendice u šumi; Foto: Acetra

Da li ste već pročitali na Gradnji?

Kuća iznad potoka

Kroz parcelu na kojoj se kuća nalazi teče planinski potok koji je klijent želeo da po svaku cenu sačuva. „Ishod tog specifičnog zahteva ogleda se u tome da deo kuće koji je najbliži vodi podiže na vitke stubove radi što blažeg uticaja na teren i prirodni tok vode“ – navode projektanti.

U tom delu objekta se nalazi dnevna soba sa kaminom i velika, podaščana terasa za boravak na otvorenom – dok se u kuću ulazi sa donje strane i najniže kote.

Ostatak kuće i njene konstrukcije se nalazi na betonskoj podlozi koja je livena na licu mesta i koja prati prirodni pad terena, a preko koje se nalaze hidro i termo izolacija, podno grejanje i drveni parket.

Deo kuće oslanja se na vitke metalne stubove; Foto: Acetra

Kroz parcelu na kojoj se kuća nalazi teče planinski potok koji je klijent želeo da sačuva po svaku cenu.

Lamelirana drvena konstrukcija

Konstrukcija kuće se sastoji od nosivih CLT zidova, CLT krovova, lameliranih drvenih greda i čeličnih greda. Nepravilna geometrija osnove je nepravilnog oblika („na lakat“) i njena površina iznosi 148,5 kvadratnih metara. Nepravilni oblik kuće dodatno je zakomplikovao konstruktivni sklop.

Posebno složen, a za projektovanje i izvođenje izuzetno komplikovan deo bio je nepravilan oblik krova.

„Vikendica ima krov koji prati teren i platforme na različitoj visine koje formiraju liniju neprekinutog kretanja od najniže do najviše tačke. Krovna konstrukcija se sastoji od sedam ravni. Šest od sedam ravni ima jednu zajedničku tačku spajanja. Samim tim, da bi se postigla vizuelna usklađenost, montažni radovi su obavljeni sa velikom preciznošću“ – navode inženjeri iz biroa ACETRA.

 

Konstrukcija kuće se sastoji od lameliranih panela; Foto: Acetra

Najviša tačka krova nalazi se na 4 metra od kote gotovog poda. Krov je dvodovan, u blagom padu, a nadstreha je isturena i naglašena.

Posebna dimenzija ovog projekta čini ekološka održivost izražena kroz CO2 otisak. Naime, prema rečima projektanata, u konstrukciju ove drvene montažne kuće uskladišteno je 19,8 tona CO2.

Druga prednost drvenih montažnih kuća je izuzetno brza i efikasna gradnja. Svi elementi objekta (osim betonskih temelja) su prefabrikovani i napravljeni u fabričkim uslovima. Ovi gotovi elementi sastavljeni su za par dana na gradilištu – što je izuzetno velika brzina za ovaj tip objekta.

Na prvi pogled jednostavna, konstrukcija ove kuće je ipak složena; Foto: Acetra

U konstrukciju ove drvene montažne kuće uskladišteno je 19,8 tona CO2.

Skandinavski dizajn

Enterijer kuće u potpunosti prati principe skandinavskog dizajna. Unutrašnjost kuće čine prostrani volumeni, velike drvene površine konstruktivnih elemenata, kao i pregradni zidovi – takođe od drveta.

Fasadna stolarija je antracit crne boje, kao i lim kojim je pokriven dvovodni krov. Jedino se limeni i metalni elementi suprotstavljaju prirodnom tonu drveta.

Opremu kuće čini pažljivo biran komadni nameštaj od prirodnog materijala i svedenih linija koji ambijentu daju poseban šmek.

Foto: Acetra
Foto: Acetra
Foto: Acetra
Foto: Acetra

Svedena složenost

Iako svedena, konstrukcija ove montažne kuće je jako složena, izuzetno teška i komplikovana za izvođenje. Elemente je potrebno precizno izraditi i još preciznije sastaviti, a kako spojevi ne bi propuštali vodu i hladnoću. O složenosti poduhvata najbolje nam govori konstruktivna šema objekta.

No, kada se sagleda u celosti, primena lameliranog drveta arhitektama i inžinjerima pruža sasvim nove oblikovne i konstruktivne mogućnosti – koje su u klasičnom sistemu gradnje bili nezamislive i neizvodljive. Ali, izuzetno velika brzina gradnje najveća je prednost drvenih montažnih kuća.

Konstrukciju za ove objekte projektovala je ACETRA:

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

2 komentara

  1. Zeljana

    Woow, kakav dizajn!
    Skandinavija + drvo, nema greske!

  2. bojan

    Kuca iznad potoka, poprilicno nezdravo.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *