Jezero je nastalo 1972. godine pregrađivanjem potoka Borkovac; Foto: Opština Ruma
Aktuelno

Rušenjem nelegalnih objekata i gradnjom trim staze Borkovačko jezero dobija novi potencijal

Zapušteno i devastirano vojvođansko izletište sprema se da postane nova turistička destinacija podno Fruške gore.

Borkovačko jezero ili akumulacija Borkovac je veštačko jezero koje se nalazi na južnim padinama Fruške gore, dva kilometra udaljeno od opštinskog središta Rume.

Nastalo je 1972. godine pregrađivanjem potoka Borkovac, a pored prvobitne namene za navodnjavanje zemljišta, vremenom je postalo i popularna lokacija za ljubitelje aktivnosti na otvorenom, u prvom redu za ribolovce.

Takođe, jezero ima uređenu plažu sa tuševima i pratećim sadržajem, te u vrelim letnjim danima postaje idealno mesto za odmor i rekreaciju u ovom delu Srema.

Devastirano i zapušteno

Međutim, ova destinacija je vremenom doživela devastaciju ne samo izgradnjom nelegalnih objekata već i nemarnim ophođenjem zbog čega Borkovačko jezero više ne deluje privlačno.

U želji da ovo izletište dovede nameni, Opština Ruma i Ministarstvo zaštite životne sredine potpisali su nedavno Ugovor o realizaciji projekta pošumljavanja i unapređenja park šume Borkovac.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Ukupna vrednost projekta iznosi 9.993.000 dinara; Foto: Opština Ruma

Dečje igralište i 1.700 novih sadnica

Kako navode iz Opštine Ruma, ovaj projekat ukupne vrednosti 9.993.000 dinara sprovodiće se u tri faze.

Prvom fazom biće obuhvaćeno pošumljavanje i uređenje prostora oko starog bazena. To podrazumeva sadnju 1.700 sadnica starosti između šest i osam godina, koje su stručnjaci odredili kao najpogodnije za Borkovac.

Uređenje prostora oko starog bazena podrazumeva postavljanje mobilijara, multifunkcionalnih sprava za decu, kuli za penjanje, ljuljaški, tobogana, klupa, vrteški, stolova, osvetljenja i sl.

Vrednost ove nabavke je 18 miliona dinara i biće raspisana u narednih mesec dana.

Paralelno sa drugom fazom, krenuće se i u sređivanje šetališta i staza kroz šumu.

Drugu fazu projekta predstavljaće izrada Plana detaljne regulacije zajedno sa Opštinom Irig, kako bi se jasno definisali budući izgled jezera i priobalja i kako bi moglo da se krene u projektovanje.

Paralelno sa drugom fazom, krenuće se i u sređivanje šetališta i staza kroz šumu, kao i u pripremu radova za šetalište uz borkovački kanal do Ulice 15. avgust.

Trećom fazom projekta predviđen je izbor izvođača i počinjanje radova na uređenju samog jezera, plaže, šetališta, dečijih igrališta i trim staze oko jezera, navode u rumskoj opštini.

U trećoj fazi predviđeno je i uređenje trim staza kraj jezera; Foto: Opština Ruma

Uklanjanje nelegalnih objekata

U sklopu priprema za realizaciju projekta, građevinska inspekcija je pre uskršnjih praznika obišla izletište Borkovac gde je utvrđeno da postoji veliki broj nelegalno izgrađenih ili postavljenih objekata.

Kako bi se planirani radovi nesmetano odvijali, iz Opštine Ruma apeluju na sve građane koji imaju nelegalno izgrađene ili postavljene objekte da iste uklone u roku od 30 dana.

Rok za uklanjanje nelegalnih objekata je 30 dana; Foto: Opština Ruma

Izabrali smo za vas…

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *