Aktuelno, Novi objekti

Arena Zagreb

Arena Zagreb je višenamenski zatvoreni objekat s 15.000 sedećih mesta izgrađena za potrebe ugošćavanje Svetskog prvenstva u rukometu 2009.

Nalazi se u jugo-zapadnom delu grada Zagreba. Zahvaljujući inovativnom dizajn i dobrom položaju, odmah je postala simbol grada.

Jedinstven oblik ovog objekta snažno je inspirisan njenim značajem u kontekstu grada, te je postignuta sinergija između arhitekture i strukture.

U obliku ovalne rebraste  bele činije, 86 velikih prednapregnutih prefabrikovanih zaobljenih stubova čine glavnu fasadu ovog zdanja. Stubovi su međusobno povezani polu-providnim dvojslojnim polikarbonatima koji omogućujava primenu raznih svetlosnih efekata.

Sistem obešena krovna konstrukcije preko stubova omogućila je kreiranje mininalnih dimenzija njene konstrukcije.

Imajući u vidu da ne bi bila ispalitiva ako bi se u njoj dešavala samo sportska takmičenja, Arena Zagreb je osmišljena kao multifunkcionalna dvorana sa svim prostornim i funkcionalnim karakteristikama koje omogućuju maksimalnu fleksibilnost u organizaciji raznih događaja koji bi se tu mogli održati.

Multi-funkcionalnost je postignuta brojnim elemenima, kao što su fleksibilnost nižih redova tribine koje se zajedno sa sedištima i pregrama mogu pomerati, izvlačiti i skupljati omogućavajući tako kreiranje različitih površina na terenu.

Unutar samog objekta pripordno sveto ne može da prodre, sem na glavni teren u slučaju kada se krov otvori. Mogućnost otvaranja krova je veoma važna za kvalitet utakmice ali i za TV prenose sa pogledom ka otvorenom nebu.

Ovaj novi multi-funkcionalni prostor se sastoji od 6 nivoa (1 podzemni i pet nadzemnih), koja se prostiru na ukupno 90.340 m2 sa osnovom od 29.540 m2. Ukupni trošak na 1 metar kvadratni procenjena je na 850 evra, uključujući sve troškove.

U podzemnoj garaži i na nivou terena nalaze se 926 parking mesta plus još 38 mesta za autobuse. Zbog visine podzemnih voda nije bilo moguće izvođenje dodatnih podzemnih garaža, a sa druge strane, veličina parcele nije dopustila planiranje dodatnih parking mesta. Međutim, planira se iskoristiti 3.300 parking mesta u obližnjem tržnom centru.

Architekti: UPI-2M / Nenad Borgudan, Tamara Stantić Brčić, Berislav Medić, Alan Leo Plestina
Lokacija: Zagreb, Hrvatska

Projektanti: ALAN LEO PLESTINA, Lic.Arch., TAMARA STANTIĆ BRČIĆ, Lic.Arch., NENAD BORGUDAN, Arch., SANJA TUSEK, Arch., ANAMARIA PLESTINA, Arch., KREŠO CERAJ, Lic.Ceng., MARKO ĐURAN, Constr.Techn., NEVENA KUZMANIC, Arch., DINKO UGLESIC, Arch., IVAN CIKES, Lic.Arch., VEDRAN JUKIC, Lic.Arhc., IVICA ZMIŠA, Arch.Student, MARKO NIKIC, Arch.Student., REA GIASCHI, Civil Eng. Student

Statičari: BERISLAV MEDIC, Lic.Ceng., GORAN JANJUS, Lic.Ceng., HRVOJE MIHAL, Lic.Ceng., ANDREJ MARKOVIC, Lic.Ceng., DARKO MAKAR, Constr.Techn., TOMISLAV ILIČKOVIC,Ceng., RUZICA PALIJAN, Lic.Ceng., HRVOJE SARIC, Constr.Techn.

Površina: 90.340 m2

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

1 komentar

  1. RadiS

    JEl ovo neka konkurencija beograskoj Areni? 🙂

Ostavite odgovor

Obavezna polja *