Sto godina od rođenja Ivana Antića
Dešavanja

Ovako će Beograd obeležiti 100 godina od rođenja arhitekte Ivana Antića

Celodnevni događaj u SANU i na Arhitektonskom fakultetu uključuje tri govorne sesije sa renomiranim učesnicima, promociju monografije i studentsku izložbu.  

Skup povodom 100 godina od rođenja arhitekte, akademika i profesora Ivana Antića održaće se u ponedeljak, 4. decembra 2023. godine, u svečanoj sali Srpske akademije nauka i umetnosti, kao i na Arhitektonskom fakultetu Univerziteta u Beogradu.

Program u svečanoj sali SANU (drugi sprat, Knez Mihailova 35) održavaće se u terminu od 9.00 do 15.30 časova, dok će svečano otvaranje sa početkom u 9.30 časova obeležiti uvodno izlaganje akademika Milana Lojanice.

Od 17 časova program se nastavlja na Arhitektonskom fakultetu (amfiteatar i aula, Bulevar kralja Aleksandra 73/II), gde je za 18 časova najavljeno otvaranje izložbe pod nazivom Arhitekta Ivan Antić – elementi, koju su priredili studenti Arhitektonskog fakulteta pod rukovodstvom prof. Vladimira Lojanice, vanr. prof. mr Zorana Abadića i asistenta s doktoratom Jelene Bogosavljević.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Muzej savremene umetnosti po projektu Ivana Antića; Foto: Relja Ivanić

Tri sesije, promocija monografije i izložba

U svečanoj sali SANU od 10 do 12 časova biće održana prva sesija, kojom će predsedavati dr Dijana Milašinović Marić, dr Igor Marić i akademik Branislav Mitrović, a učesnici će biti dr Milan Vujović, dia (Kodovi Antićevog dela), dr Milica Vujošević, dia (Regionalizam u Antićevom delu), prof dr Vladimir Mako (Estetička traganja arhitekte Ivana Antića) i prof. dr Milan Popadić, ist. um. (Trajna savremenost: Šest decenija zgrade Muzeja savremene umetnosti u Beogradu).

Druga sesija u istom prostoru održaće se u terminu od 12.30 do 13.30 časova, a najavljeni učesnici su dr Tanja Damnjanović, dia (Dva muzeja Ivana Antića), dr Aleksandra Mokranjac, dia (Arhitektura Ivana Antića u kontrapunktu) i prof. dr Marta Vukotić Lazar, ist. um. (Ivan Antić: Republički sekretarijat unutrašnjih poslova ili o zgradi koje više nema).

Za 13.30 časova najavljena je promocija monografije ARHITEKTONIČNO – arhitekta Ivan Antić, o kojoj će govoriti njeni autori, dr Dijana Milašinović Marić i dr Igor Marić, recenzent monografije, akademik Branislav Mitrović, kao i istoričar umetnosti prof. dr Marta Vukotić Lazar.

Izložba se održava povodom 100 godina od rođenja velikog arhitekte

Program na Arhitektonskom fakultetu

Nakon pozdravnog govora Ane Nikezić, prodekana za nastavu Arhitektonskog fakulteta, u amfiteatru ove visokoškolske ustanove program se nastavlja trećom sesijom, kojom će predsedavati dr Milan Vujović, dr Igor Marić i dr Marta Vukotić Lazar, a učesnici će biti Milica Petrović (Odnos konstrukcija-arhitektura u opusu Ivana Antića), Marko Nikolić (Modaliteti zaštite savremene arhitekture u delima Ivana Antića), te Dijana Milašinović Marić, Ivan Rašković i Branislav Mitrović (Ivan Antić kao profesor, kolega, aktivni član strukovnih udruženja).

U 18 časova, u auli Arhitektonskog fakulteta izložbu Arhitekta Ivan Antić – elementi otvoriće prof. Vladimir Lojanica, dekan Arhitektonskog fakulteta. Deo prezentacije čine panoi, materijal sa izložbe Arhitektonično iz 2018. godine, koja je održana u galeriji RTS-a u okviru Bine, kao i dokumentarni film Disciplina arhitekture i sloboda duha, koji je za RTS scenaristički osmislila dr Dijana Milašinović Marić.

Program događaja sa satnicom možete pogledati ili preuzeti na ovom linku.

Izabrali smo za vas...

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *