Novi objekti

Spiralni most za bicikliste i pešake premošćava luku

Lepih biicklističkih mostova nema samo u Holandiji. Evo jednog dobrog primera u Austriji kojeg potpisuju arhitekti Schneider + Schumacher.

Ovaj biciklističko pešački most lociran je u blizinu luke u kojoj se pretače nafta. Pošto ovaj prizor niti je lep niti se iz bezbednosnih razloga dopušta ljudima prilaz brodovima, projekat mosta morao je biti vrlo specifičan.

Stoga je na mostu, sa strane koja gleda na lepši deo reke, postavljena prozirana čelično-staklena ograda dok je je s druge strane, koja gleda na luku, podignut zid visine 2,75 metara koji ispunjava bezbedonosne i zaštitne mere.

biciklisticki-most-austrija-01

Konstrukcija, ukupne dužine oko 170 metara, sastoji se od kontinuiralnog nosača iz pet delova, koji omogućava premošćavanje ulaza u luku u dužini od oko 70 metara. Gledano odozgo, most je blago valovitog S oblika koji se na svom severnom kraju završava spiralnom rampom od belog betona dužine 14 metara.

biciklisticki-most-austrija-02 biciklisticki-most-austrija-04 biciklisticki-most-austrija-05 biciklisticki-most-austrija-06 Brücke am Ölhafen, Raunheim Brücke am Ölhafen, Raunheimbiciklisticki-most-austrija-03

Pogledajte i prvi na svetu viseći most za bicikliste koji je napravljen u Holandiji.

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Оставите одговор

Obavezna polja *