Konkurs će biti otvoren od 20. aprila do 17. maja:; Foto: CCCB
Konkursi, Urbanizam

Prijave za Evropsku nagradu za urbani javni prostor od 20. aprila

Jedina nagrada u Evropi posvećena javnom prostoru dodeljuje se i autorima i izvođačima projekta, a prijave će se primati do 17. maja 2022. godine.

Centar za savremenu kulturu Barselone (CCCB) objavio je javni poziv za jedanaestu Evropsku nagradu za urbani javni prostor (Public Space Award).

Ovo bijenalno takmičenje, kojim se od 2000. godine odaje počast najboljim radovima na stvaranju, oporavku, transformaciji i poboljšanju javnih prostora na starom kontinentu, u svom najnovijem izdanju fokusiraće se na projekte izvedene u periodu između 2018. i 2021. godine.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Poslednja dodela održana je 2018. godine; Foto: CCCB

Vrednost javnog prostora veća nego ikad

„U kontekstu kao što je današnji, gde klimatska vanredna situacija i kriza izazvana pandemijom Kovida-19 pokazuju da se gradovi širom sveta suočavaju sa novim klimatskim, tehnološkim i društvenim izazovima, vrednost javnog prostora je veća nego ikad“, navodi se u pozivu.

Ova nagrada, inače jedina u Evropi posvećena javnom prostoru, dodeljuje se kako autorima projekta tako i njegovim izvođačima, a ima za cilj da odrazi važnost ovih pitanja i postane svojevrsna opservatorija dobrih praksi sa mogućim rešenjima za budućnost u kojoj će gradovi imati primarnu ulogu u definisanju evolucije društva.

Biblioteka u Magdeburgu, Nemačka, nagrada 2010. godine; Foto: CCCB

Sastav žirija

Međunarodni žiri jedanaestog izdanja čine renomirani profesionalci iz cele Evrope.

Predsednica i predstavnica CCCB-a je Teresa Gali-Izard, po struci poljoprivredni inženjer i dizajner pejzaža, koja trenutno predaje Pejzažnu arhitekturu na ETH u Cirihu.

Članovi žirija su:

  • Hans Ibelings, holandski arhitektonski kritičar i istoričar, urednik The Architecture Observera
  • Eleni Mirivili, doktorka antropologije i savetnica za otpornost i održivost u gradskom veću Atine
  • Andreas Rubi, direktor Muzeja Švajcarske arhitekture u Bazelu i suosnivač Ruby Pressa
  • Paloma Strelic, britanska arhitektkinja, kreativna direktorka Patcha i osnivačica multidisciplinarnog kolektiva Assemble iz Londona.
  • Špela Videčnik, arhitektkinja, osnivačica biroa OFIS architects, Ljubljana, Slovenija.
Uređenje termalnih parcela u Španiji, nagrada 2016; Foto: CCCB

Nagrađene različite i relevantne intervencije

Tokom svoje 22 godine duge istorije i 10 izdanja, nagrada je imala 2.206 prijava, a ukupno je dodeljeno 19 priznanja i 35 specijalnih priznanja.

Nagrađivani projekti uključuju različite i relevantne intervencije kao što je, na primer, Gradski trg u Barkingu (nagrada 2008. godine) – javni prostor smešten u istoimeno predgrađe u istočnom Londonu – koji je posle godina bitisanja na margini vapio za povratkom izgubljenog identiteta i stvaranjem novog prostora za sastajanje lokalnog stanovništva.

Gradski trg u Barkingu, nagrada 2008. godine; Foto: CCCB

Bibioteka napravljena od ruševina

Tu je i biblioteka na otvorenom u nemačkom gradu Magdeburgu (nagrada za 2010. godinu), koju su stanovnici jednog socijalno ugroženog naselja uspeli da izgrade od prefabrikovanih delova iz porušene zgrade.

Godine 2014. nagradu je dobio projekat uređenja stare luke u Marselju, u Francuskoj, a u pitanju je bila intervencija namenjena oslobađanju dokova od prepreka i vozila, olakšavajući tako korišćenje čamaca za odmor svim građanima.

Projekat uređenja stare luke u Marselju, nagrada 2014. godine; Foto: CCCB

Zeleni trg u Tirani

Projekat za oporavak kanala za navodnjavanje u termalnim parcelama u mestu Kaldes de Montbui u Španiji (nagrada 2016), dao je novi život poljoprivrednoj delatnosti, stvarajući pritom mrežu pešačkih staza.

Nagradom je 2018. godine odata počast i renoviranju Skenderbegovog trga u Tirani, mesta simboličnog značenja u albanskoj prestonici, čija bi zelena traka mogla biti polazna tačka za više ozelenjavanja u centru grada.

Renovirani i ozelenjeni Skenderbegov trg u Tirani, nagrada 2018. godine; Foto: CCCB

Prijave od 20. aprila do 17. maja

Radovi koji će konkurisati za ovogodišnju nagradu primaće se od 20. aprila do 17. maja, a sve potrebne informacije vezane za pravila i uslove učešća možete pronaći klikom na ovaj link.

Izabrali smo za vas…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *