Konstrukcije

Test opterećenja mosta kod Beške

Novi most na Dunavu kod Beške, koji je deo leve trake autoputa Novi Sad – Beograd, biće pušten u saobraćaj 30. septembra, poručuju iz Puteva Srbije.

Trenutno se na ovom gradilištu od 2.205m izvode završni radovi, tj. privodi se kraju kolovozna konstrukcija, postavljaju zaštitne ograde, saobraćajna signalizacija, rasveta, uređuju pešačke staze…

Od 20. septembra mostovska konstrukcija polagaće test opterećenja, a za to su zaduženi stručnjaci Saobraćajnog instituta CIP. Dvanaest kamiona natovarenih peskom težine oko 30 tona kretaće se po celom mostu na kome će biti postavljeni elektronski uređaji koji će snimati deformacije, kako bi proverili da li je sve u redu.

Na probijane rokove svi su zaboravili. Tender za izgradnju mosta kod Beške bio je raspisan 2004. godine, a radovi su počeli onda kada je trebalo da budu završeni – tek 2008. godine. Nadležni kažu da je važan kvalitet izvedenih radova, koji je na mostu kod Beške nesporan. Konačna cena ovog posla još nije poznata. Zbog dodatnih radova na sanaciji klizišta i ostalih ispitivanja, sa ugovorenih 33 miliona evra cena bi mogla da naraste na 40 miliona.

Novi most je blizanac postojećeg. I na starom mostu završena je rekonstrukcija donjeg stroja, a kada se saobraćaj prebaci na novu ćupriju, srediće se i kolovozna konstrukcija.

(Večernje novosti)

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

1 komentar

  1. Bat

    Da se ja pitam, ja bih ga proterao ovuda! 

Ostavite odgovor

Obavezna polja *