Kako do kuće ili vikendice na vašoj omiljenoj lokaciji. Foto: Gradnja.rs
Aktuelno, Promo

Analiza tržišta: Koja je cena placeva i kuća na Kosmaju

Kosmaj je jedna od najpopularnijih destinacija za odmor Beograđana, ali i izgradnju luksuznih naselja. Pogledajte koja je cena nekretnina na ovoj planini.

Raskošna priroda, blizina Beograda i dobra saobraćajna povezanost, čine Kosmaj jednom od najatraktivnijih planina u Srbiji na kojoj se traži ar više. Ali, dolazak poznatih ličnosti i izgradnja luksuznih naselja značajno su uticali na nagli skok cena kuća i potražnju zemljišta.

Kosmaj se nalazi na 60 kilometara od Beograda. Od Kragujevca udaljen je sat i po vožnje. Na nadmorskoj visini od 626 metara biser Šumadije sa bogatom vegetacijom i čak 95 izvora pitke vode, pravo je mesto za jednodnevni izlet ili produženi vikend. Osim toga, povoljna je lokacija za kupovinu placa ili kupovinu vikendice – ukoliko poželite da gradsku vrevu trajno ili privremeno zamenite mirom u ovoj vazdušnoj banji.

Sopot je druga opština u Srbiji sa najvećim prometom građevinskog zemljišta.

O atraktivnosti Kosmaja govore mnogobrojna pozitivna iskustva. „U februaru prošle godine kupio sam 20 ari placa na Kosmaju za 20.000 evra. Pre toga, prodao sam nekretninu u Novom Sadu i odlučio da investiram baš u kupovinu na Kosmaju. Čuo sam da je sve popularniji. Pokazalo se da je to bila ispravna odluka“ – poručuje zadovoljan kupac iz Novog Sada.

Ali, objektivnu sliku o potražnji i cenama daju nam relevantni statistički izveštaji.

Da li ste već pročitali?

Koliko koštaju placevi na Kosmaju?

Prema podacima Republičkog geodetskog zavoda, opština Sopot (kojoj planina Kosmaj geografski pripada) prošle godine je bila druga opština u Srbiji sa najvećim prometom građevinskog zemljišta. Na prvom mestu nalazi se Novi Sad sa Fruškom gorom.

U toku 2021. godine, ostvareno je lak 628 prodaja placeva, a cena ara je dostigla maksimalni iznos od 3.200 evra. Poređenja radi, tokom 2020. godine, maksimalna cena ara građevinskog zemljišta u Sopotu iznosila je 1.309 evra, dok je 2019. najskuplji ar prodat za 949 evra.

Pre kupovine placa, obavezno proverite da li ima svu dokumentaciju; Foto: Gradnja.rs

Kosmaj je zbog svoje blizine bio prvi izbor mnogih Beograđana, ali i stanovnika Novog Sada, Kragujevca i Mladenovca.

Mariju Grahovac sa internet portala NadjiDom.com ovakvi podaci ne iznenađuju. Ona ističe da je u poslednje dve godine primetan skok cena nekretnina na svim većim planinama u Srbiji.

Pandemija koronavirusa nas je primorala da razmišljamo o zdravijem načinu života, daleko od stresnog centra velikih gradova. Kada na to dodamo i mogućnost hibridnog rada u prirodi, svako ko je imao bar neku manju ušteđevinu počeo je da razmišlja i traži način da sebi i porodici obezbedi zeleno utočište“ – ističe Grahovac za naš portal.

Po logici stvari, Kosmaj je zbog svoje blizine bio prvi izbor mnogih Beograđana, ali i stanovnika Novog Sada, Kragujevca i Mladenovca. Posledično, sve je to dovelo do višestrukog rasta potražnje i cena nekretnina na Kosmaju.

Naša sagovornica i u narednom periodu očekuje rast cena nekretnina. Značaj uticaj na rast cena imaće očekivana inflacija, rast cene materijala o kome izveštava Privredna komora Srbije, ali i predviđanja da će potražnja za stanovima u velikim gradovima biti manja.

Ova kuća na Kosmaju napravljena je od čelika i potom obložena čamovinom i izolacijom; Foto: Relja Ivanić

Koliko koštaju vikendice na Kosmaju

Da za Kosmaj i ovaj deo Šumadije postoji sve veće interesovanje govore i podaci o ceni i broju prodatih vikendica u opštini Sopot. Njih je Republički geodetski zavod objavio u Godišnjem izveštaju o stanju nepokretnosti.

U 2019. godini, u Sopotu je prodato 28 vikendica. Minimalna cena tada je bila 3.5000 evra, a maksimalna 60.000 evra. Naredne godine prodato je rekordnih 55 vikendica. Minimalna cena tada je bila 2.500 evra, dok je najskuplja vikendica prodata za 114.000 evra.

Prošle godine u Sopotu je prodato nešto manje – 35 vikendica. Najjeftinija je kupljena za 8.000 evra, dok je za najskuplju vikendicu bilo potrebno izdvojiti 115.000 evra.

Zvog izuzetno atraktivne lokacije, na Kosmaju se sve više grade kompleksi, restorani, hoteli i luksuzne vile. Tu su Kompleks K4, Renew Concept, K10 i Kosmajski Vrtovi. Na Kosmaju se nalazi i poznata Kabinet Brewery. Drugim rečima, vrednost i ekonomski potencijal planine Kosmaj prepoznate su od strane pojedinaca, ali i velikih kompanija kao što je CBRE.

Kosmajski Vrtovi jedno su od najpoznatijih novih naselja na ovoj planini; Foto: Kosmajski Vrtovi

6 stvari na koje treba da obradite pažnju

Marija Grahovac sa podseća da prilikom kupovine kuće ili građevinskog zemljišta kupac treba da obrati posebnu pažnju na rešeno vlasničko pitanje. Naime, česta je situacija da postoji više naslednika jedne nekretnine, što može da znači dodatne poteškoće prilikom kupoprodaje.

„Bitno je da postoji i odgovarajuća namena parcele, tj. građevinska dozvola, jer ako to nije slučaj, opet se ulazi u razne procedure za prenamenu. Važno je i rešeno pitanje snabdevanja vodom i priključak na struju. U današnje vreme bitno je i da postoji pokrivenost signalom mobilnih operatera. Treba obratiti pažnju i na mrežu i kategorizaciju puteva u blizini.“

Postoje kuće na lepim lokacijama, netaknuta priroda, visina, predivan pogled, ali ako nije predviđeno da se čisti recimo put od snega, ne možemo preko zime stići do kuće ili otići iz nje. Povezanost sa lokalnim autobuskim linijama je još jedna od stvari na koju treba obratiti pažnju prilikom kupovine nekretnine.

Geodetsko snimanje je pouzdan način da odredite granice placa, Foto: Gradnja.rs

Planirate da kupite plac? Obavezno pročitajte:

Izdavanje vikendica na Kosmaju

Turizam na Kosmaju je sve popularniji. Ne manjka ni ponuda kada je reč o iznajmljivanju vikendica na dan. Brzim pregledom oglasa na sajtu Nadji.Dom pronašli smo u ponudi kuću od 30 kvadratnih metara u kojoj dva noćenja koštaju 70 evra.

U ponudi su i luksuzne vikendice, u kojima za dva noćenja treba da izdvojite 100, 150 ili 300 evra, ali to su već luksuzniji objekti u kojima može da bude i više od dvoje ljudi. Cena, naravno, zavisi od nivoa smeštaja koji odaberete.

Prema rečenom, ukoliko se odlučite za kupovinu nekretnine na planini, za sopstvene potrebe i uživanje u prirodi ili za izdavanje i povrat investicije, sigurno nećete pogrešiti.

Planirate gradnju vikendice? Urednik je izdvojio za vas:

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

2 komentara

  1. Baka

    Buduci kupci treba da znaju da na Kosmaju leti NEMA VODE!!!!!! To je ozbiljan problem, a resenja za sada nema.

Оставите одговор

Obavezna polja *