Zgrade od 6 do 8 spratova u planu kod poznate novosadske pijace; Foto: Google Maps
Novi objekti

S pogledom na Kvantaš: U Novom Sadu planira se kompleks od preko 20.000 kvadrata

Imajući u vidu blizinu tranzitnog saobraćaja i nedostatak parkovskih površina, ostaje nepoznato da li će planirani kompleks biti plemenitije mesto za život. 

Iako je najaktuelnija tema u sferi građevinskog sektora u Srbiji stagnacija u broju izdatih građevinskih dozvola od početka godine, sve je više novih javnih uvida u urbanističke planove.

I ovog puta reč je o Novom Sadu, odnosno jednoj od njegovih atraktivnih lokacija u širem centru grada. Radi se o izmeni i dopuni plana generalne regulacije u ulici Filipa Višnjića u gradskoj četvrti Podbara.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Plan Izmena i dopuna PGR-a

Indeks zauzetosti limitiran do 50%

Naime, na četiri parcele planirana je izgradnja opštegradskog centra u kojem udeo stambenog prostora može u potpunosti da varira.

U ovom slučaju maksimalan indeks zauzetosti limitiran je do 50%, a očekivana spratnost se kreće od prizemlja i šest spratova do prizemlja i osam spratova.

Lokalitet budućeg kompleksa se naslanja na ulicu FIlipa Višnjića, te je na taj način dobro povezan sa svim delovima grada.

U saobraćajnom smislu, lokalitet budućeg kompleksa se naslanja na ulicu FIlipa Višnjića, te je na taj način dobro povezan sa svim delovima grada, imajući u vidu blizinu Venizelosove ulice, novog drumsko-železničkog mosta i gradskog keja.

Blizina stanica linija gradskog prevoza i okretnica Podbara čine ovu lokaciju još atraktivnijom.

Očekivana površina i preko 20.000 kvadrata

U skladu sa trenutnim GUP-om, potrebno je obezbediti od 1,3 do 1,5 parking mesta na jednu stambenu jedinicu. Parkiranje automobila biće moguće u podzemnoj garaži čiji broj etaža nije ograničen.

Južno od planiranog kompleksa u budućnosti trebalo bi da se realizuje saobraćajnica koja će povezati Venizelosovu ulicu i ulicu Filipa Višnjića, sa obostranim trotoarima.

S obzirom na maksimalni indeks izgrađenosti koji iznosi 3,2 i ukupnu površinu parcela od preko 5000 kvadrata, očekivana površina kompleksa mogla bi da bude i preko 20.000 kvadrata.

Kompleks s pogledom na Kvantaš; Foto: Google Earth

Ostavlja se prostor za ozelenjavanje u vidu krovnih vrtova, ozelenjene zidove i postavljanje cvetnih žardinjera.

Takođe, ne treba zaboraviti ni površinu etaža podzemne garaže koja ovim izmenama nije limitirana.

Kada je u pitanju vegetacija, ostavlja se prostor za ozelenjavanje u vidu krovnih vrtova, ozelenjene zidove i postavljanje cvetnih žardinjera.

U okviru priloženog plana opisan je i prostor transformatorske stanice i glavne razdelne stanice toplifikacionog sistema.

Na javnom uvidu do 9. maja

Ostaje nepoznato da li će planirani kompleks biti plemenitije mesto za život imajući u vidu blizinu tranzitnog saobraćaja i nedostatak parkovskih površina.

Pristupačnije zelenilo očekuje se izmeštanjem Kvantaške pijace koje je za sada neizvesno.

Naručilac izrade Plana generalne regulacije severoistočno od ulice Filipa Višnjića je firma Ami Company d.o.o. iz Veternika.

Trenutni javni uvid moguće je sprovesti na sajtu Javnog preduzeća Urbanizam do 9. maja ove godine.

Izabrali smo za vas...

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

3 komentara

 1. Uzas

  SAMO krkajte betoncinu I garaze….krovno zelenilo I u zardinjerama? Da li je moguce da se neko zanosi ovom budalastine?

 2. P

  Blago onom ko tu bude živeo, ima da mu 24/7 smrdi kanalizacija koja je preko puta bukvalno. Kakva premium lokacija!

  1. miki

   smrad je novi parfem, a plastično drvo više vredi od prirodne biljke, čuj proizvodi kiseonik a ne benzin? kome treba to u srbistanu?

Ostavite odgovor

Obavezna polja *