Budući izgled kompleksa u Ulici Ignjata Pavlasa u Novom Sadu; Ilustracija: 021.rs (Uprava za kapitalna ulaganja Vojvodine)
Aktuelno

Predstavljen budući izgled Studija M i „Muzeja 20 21“ u Novom Sadu

Dok će kultni koncertni prostor manje-više ostati veran originalnoj zamisli arhitekata, objekat Radija Novi Sad očekuju značajne promene, posebno u enterijeru.

Pre nekoliko godina iseljeni radijski kompleks zgrada sa Studijom M u Ulici Ignjata Pavlasa u centru Novog Sada uglavnom će zadržati sadašnji izgled fasada.

To se vidi iz 3D vizuelizacija arhitektonskog projekta koji je za portal 021.rs ustupila Uprava za kapitalna ulaganja Vojvodine koja u ime Pokrajine gradi „Muzej 20 21“.

U pitanju je niz zgrada koje je koristila Javna medijska ustanova RTV – Radio Novi Sad, čije su projekte potpisale najznačajnije arhitekte grada 20. veka: Đorđe Tabaković, Daka Popović i Pavle Žilnik.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Pogled na Zgradu Novosadske trgovačke omladine sa Bulevara Mihajla Pupina; Ilustracija: 021.rs (Uprava za kapitalna ulaganja Vojvodine)

Prostorije radija postaće deo muzeja

Autor projekta je „AG-UNS Arhitektonsko-građevinski institut“ iz Novog Sada na čelu sa projektantom Damjanom Obućinom, a projekat rekonstrukcije je počeo u utorak postavljanjem ograde oko Studija M.

U Upravi za 021.rs dodaju i da će prema projektu unutrašnjost Studija M biti uglavnom očuvana, dok će prostor koji je do sada koristio Radio Novi Sad pretrpeti ozbiljnije izmene, jer će biti deo muzeja.

Unutrašnjost Studija M će uglavnom biti očuvana; Ilustracija: 021.rs (Uprava za kapitalna ulaganja Vojvodine)

Zgrada Studija M trebalo bi da zadrži svoj sadašnji izgled, ali će biti i rekonstrukcije.

Zgrada Studija M bi trebalo da zadrži svoj sadašnji izgled, ali će biti i rekonstrukcije. Po završetku radova, u fokusu Studija M biće koncertna sala.

Za zgradu u kojoj je bio smešten Radio Novi Sad predviđaju se rušenja stepeništa, zidova, međuspratnih konstrukcija, ugradnja lifta, ali i gradnja potpuno novih temelja.

Zgradu Radio Novog Sada čeka gradnja potpuno novih temelja; Ilustracija: 021.rs (Uprava za kapitalna ulaganja Vojvodine)

Bez rušenja i dogradnje

Zaključak je da će ovaj objekat doživeti značajne promene, posebno u svojoj unutrašnjosti, te da će biti „preobražen“ u glavni deo budućeg „Muzeja 20 21“.

Zgrada Novosadske trgovačke omladine biće rekonstruisana, a prema tenderskoj dokumentaciji, nisu predviđena rušenja niti dogradnja.

Objekat RTV-a će doživeti značajne promene, posebno u svojoj unutrašnjosti; Ilustracija: 021.rs (Uprava za kapitalna ulaganja Vojvodine)

Posao će raditi novosadske firme „Intec“, „Struja“, „AG institut“, „Tron Tex“, „RK Tehnika projekt“, „Neo inženjering“ i subotička „Terax niskogradnja“.

Iz pokrajinske uprave su ranije najavili da će se Studio M koristiti za koncerte, dok će „Muzej 20 21“ predstavljati kulturu Vojvodine – od filma, preko književnosti i stripa, do slikarstva i muzike.

Posao vredan gotovo 1,66 milijardi dinara radiće novosadske firme „Intec“, „Struja“, „AG institut“, „Tron Tex“, „RK Tehnika projekt“, „Neo inženjering“ i subotička kompanija „Terax niskogradnja“.

Posao je vredan skoro 1,66 milijardi dinara; Ilustracija: 021.rs (Uprava za kapitalna ulaganja Vojvodine)

Najvredniji enterijer iz 1950-ih u gradu

Da podsetimo, Zgrada Studija M u Novom Sadu, arhitekte Pavla Žilnika, je mesto koje je od izgradnje 1959. godine imalo funkciju kultnog koncertnog prostora u regionu.

Holovi i koncertna sala Studija M predstavljaju najvredniji enterijer iz pedesetih godina u gradu, a sama zgrada sa platoom najreprezentativniji javni objekat kulture iz te epohe koju Novi Sad ima.

Zgrada Studija M izgrađena je 1959. godine; Ilustracija: 021.rs (Uprava za kapitalna ulaganja Vojvodine)

Stara zgrada Radija Novi Sad, arhitekte Dake Popovića, sadrži reprezentativni hol sa stepeništem iz međuratnog perioda.

Dodatno, Studio M čini organsku celinu sa starom zgradom Radija Novi Sad, arhitekte Davida Dake Popovića, koja sadrži reprezentativni hol sa stepeništem iz međuratnog perioda.

Ovaj niz se nastavlja zgradom aneksa radija iz 1959, kojom je arhitekta Žilnik ostvario harmoničnu vezu sa zgradom Doma novosadske trgovačke omladine, a koju je 1932. godine podigao čuveni Đorđe Tabaković.

Izabrali smo za vas...

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *