Izdvojeno, Izvođenje, Video

Širenje pešačke zone u centru Novog Sada: Snimili smo opsežne radove u Almaškom kraju

Paralelno sa izvođenjem komunalne infrastrukture pokrenut je i ambiciozan ciklus obnove fasada u zaštićenom delu novosadske Podbare.

Nedavno započeti radovi na potpunoj rekonstrukciji i revitalizaciji prostorne kulturno-istorijske celine novosadskog Almaškog kraja u punom su jeku.

Kako je najavljeno u novembru prošle godine, projektom je predviđena obnova 600 kuća, uz potpuno novu infrastrukturu u dvadesetak ulica u širem centru gradskog jezgra.

Ideja je da navedeni prostor u budućnosti predstavlja još jednu turističku zonu u gradu, koja će prvenstveno pešačkim i biciklističkim saobraćajem biti povezana sa centralnim gradskim jezgrom.

Srodni članci na portalu Gradnja:

Pogledajte radove u Almaškom kraju:

Svi nadzemni vodovi u Almaškom kraju prebacuje se na podzemna vođenja.

Kako što smo videli na terenu, pokrenuto je izvođenje komunalne infrastrukture koja je preduslov da bi se ambijentalna celina koja je proglašena za kulturno istorijsku celinu odlukom Vlade i realizovala.

Prvo je na terenu pokrenuta rekonstrukcija kanalizacione mreže kroz projekat „Čista Srbija“, potom je delimično JKP „Vodovod i kanalizacija“ pokrenulo deo svojih radova na izmeštanjima trasa i sinhronizovanju instalacija.

Trenutno je u punom jeku izgradnja toplovoda u ulicama Zlatne grede i Skerlićevoj, kao i delu ulice Đorđa Jovanovića. Prema navodima JKP „Novosadska toplana“, rok za završetak ovih radova je 16. jun ove godine.

Po kompletiranju ovih radova ostala javna preduzeća kreću u realizaciju svojih instalacija, pre svega Elektrodistribucija, koja sve nadzemne vodove prebacuje na podzemna vođenja, potom JKP Informatika i Telekom.

Svi vodovi biće podzemni; Foto: Gradnja

Zalivni sistemi i sadne jame za novo rastinje

Nakon toga, postavlja se razvod zalivnog sistema, a paralelno sa tim formiraju se sadne jame za „potpuno novi koncept zelenila i visokog rastinja koga do sada nije bilo“ – naglašava za naš portal Đorđe Bajilo iz novosadskog biroa DBA koji je izradio urbanističko-arhitektonski projekat uređenja Almaškog kraja.

Dodaje da je zbog uskih ulica i šume instalacija jedini način formiranje adekvatnih sadnih jama, koje su opremljene zalivnim sistemima najsavremenijeg tipa a samo rastinje je prilagođeno ovim okolnostima.

Za kraj radova prve faze dolazi parterno uređenje, atmosferska kanalizacija, novi koncept vizuelnog označavanja itd.

600 fasada u Almaškom kraju biće obnovljene; Foto: Gradnja

Umivanje fasada

Paralelno sa ovim radovima Zavod za zaštitu spomenika je kroz svoje posebne projekte i sa posebnim izvođačima pokrenuo ambiciozan i impozantan ciklus obnove objekata u okviru zone Almaškog kraja, i to pre svega obnove fasada, sanaciju vlage, sanacije i zamene krovova i slično.

Druga faza radova obuhvatiće centralni i severoistočni deo Almaškog kraja i čine je delovi ulica Save Vukovića, Svetosavske, Milana Rakića, Đorđa Rajkovića sa trgom ispred KS Svilara, kao i ulice Koste Hadžija mlađeg, Zemljane ćuprije, Lađarske i Milana Nešića.

Preostali deo prostora će se realizovati u fazama koje će biti naknadno definisane.

Budući izgled Almaškog kraja u Novom Sadu; Rendering: DBA

Još detalja o projektu sređivanja Almaškog kraja kao i njegovom konačnom izgledu potražite ovde.

Faktografija
naziv projekta:

Projekat urbanističko-arhitektonskog uređenja prostorne kulturno-istorijske celine-Almaškog kraja

lokacija:

Almaški kraj, Podbara, Novi Sad

autor projekta:
DBA d.o.o. i Vojvodina projekt A.D.
površina zahvata:

20 ha ceo obuhvat, 1. faza oko 8.000 m² partera

izvođač 1. faze:
Grupa firmi na čelu sa INTEC d.o.o. Novi Sad
investitor:

Zavod za zaštitu spomenika kulture Grada Novog Sada

finansijer:

Vlada AP Vojvodine i Grad Novi Sad

početak radova:

februar 2023.

rok:

tri godine, po fazama

Izabrali smo za vas...

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *