Reljefna fasada, zlatni detalji i izdignuti ulazi čine one zgrade neobičnim; foto: Ossip van Duivenbode
Izdvojeno, Svetski projekti

Arhitektura ili umetnost? Fasade kao otisak susednih zgrada

Postavljanjem okolnih zgrada u fasade novih objekata, The Imprint je dobio najbolju moguću vezu sa komšijama.

Kompleksa Paradise City koji se nalazi na veoma blizu najvećeg aerodroma u Južnoj Koreji dobio je veoma interesantne objekte – bez prozora!

Projekat arhitektonske firme MVRDV nazvan The Imprint čine dva objekta je u jednom smešten noćni klub, dok je u drugom tematski park. Ove strukture karakterišu tri ključna elementa: „otisak“ (imprint) okolnih zgrada, izdignute ulazne zone i zlatni ulaz na uglu u noćni klub.

Foto: Ossip van Duivenbode

Okolne fasade preslikane su na nove objekte – kao da je u pitanju reljefni otisak susednih zgrada.

Imajući u vidu namenu objekata, klijent je zahtevao da strukture budu bez prozora ali da se ujedno ostvari dizajn koji će biti integrisan u okolne zgrade kompleksa, piše ArchDaily. To je urađeno tako što okolne fasade preslikane ne samo na objekte već i na obližnji trg – kao da je u pitanju reljefni otisak susednih zgrada.

Foto: Ossip van Duivenbode

Koherentnost prostora

„Postavljanjem okolnih zgrada u fasade naših objekata, povezali smo The Imprint sa susedima. Ovo osigurava koherentnost. Paradise City nije kolekcija zasebnih objekata, kao što je slučaj u Las Vegasu, već je ovo jedan pravi grad.“, rekao je Winy Maas, direktor i suosnivač biroa MVRDV.

Foto: Ossip van Duivenbode

Fasade su izvedene od betonskih panela koje su ojačane staklenim vlaknima.

Da bi se postigao željeni „otisak“, fasade su izvedene od betonskih panela koje su ojačane staklenim vlaknima. Za izvođenje 3.869 panela, od kojih je većina jedinstvena, korišćeni su 3D kalupi.

Foto: Ossip van Duivenbode

Zlatni segment koji dominira

Nakon što su paneli postavljeni, objekti su obojeni u belu boju kako bi se istakao reljef fasade. Najistaknutiji deo fasade je svakako zlatni segment koji je za razliku od ostatka objekta, koji je osvetljen od dole, osvetljen odozgo. Posetioce koji kompleksu pristupaju iz pravca aerodroma, zapravo najviše privlači ovaj zlatni element.

Foto: Ossip van Duivenbode
Foto: Ossip van Duivenbode

Arhitektura ili umetnost?

„Kada su objekti završeni pre dva meseca, klijent je rekao: Ovo je umetničko delo! Izgleda da se i u svetu zabave traži prelaz ka umetnosti. Šta je onda razlika između arhitekture i umetnosti? Projekat se igra ovom temom i mislim da je apstrakcija deo toga.“, dodao je Winy Maas.

Ulazi, gde se fasada podiže poput zavese, otkrivaju reflektujuće plafone i staklene podove dajući naznaku uzbudljivog enterijera i atmosfere koja čeka posetioca.

Foto: Ossip van Duivenbode

Grafičke podloge:

 

 

Foto: Ossip van Duivenbode

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *