Krivudavi skejt park koji vodi u galeriju; Foto: Maxime Verret
Urbanizam

Kako je izgradnjom skejt parka privučena nova publika u galeriju

Betonski skejt park, koji je u potpunosti uklopljen u pejzaž, vodi pravo u svet umetnosti. 

Skejt park Continua je projekat izveden u saradnji arhitekata iz studija MBL architectes i Bureau David Apheceix, a izveden je u francuskom naselju Boasi le Šatel kao investicija galerije Continua.

U okviru tog naselja, arhitekte već odavno rade na transformaciji nekadašnjeg industrijskog kompleksa u mesto savremene kulture.

Ovaj projekat, otpočet 2013. godine, ima za cilj očuvanje industrijskog nasleđa kroz kreiranje funkcionalnih prostora kao što je skejt park a sve u cilju aktiviranja lokalne galerije.

Skejt park je privukla novu publiku ne samo da se oprobaju u vratolomijama već i da uđu u galeriju.

Projekat je usko povezan sa skejt kulturom koja je veoma razvijena na ovim prostorima, i to toliko da su arhitekte na osnovu istraživanja izdale i publikaciju. Autori projekta ističu da im je baš ovo istraživanje pomoglo da razumeju strukturnu ulogu koju skejt park može imati u razvoju jednog mesta, piše ArchDaily.

Arhitekte su došle do zaključka da su skejt parkovi mesto okupljanja za mlade, koji su zaljubljenici u ovaj sport, ali isto tako i za decu i njihove roditelje. Ovi prostori grade privremene zajednice, kao i trajna prijateljstva. Kako arhitekte navode, njihova sposobnost da stvore oblik „javnog života“ učinila je izgradnju skejt parka na ovom mestu relevantnom.

Rezultat opsežnog istraživanja jeste izgradnja skejt parka koja je privukla novu publiku ne samo da se isprobaju u vratolomijama već i da uđu u lokalnu galeriju. Oni nisu bili upoznati sa savremenom umetnošću koja se izlaže u galeriji, ali kada im je ponuđen prostor za okupljanje, i sama galerija je postala uobičajeno mesto za obilazak.

Armirači skejteri

Naravno i sama izgradnja skejt parka je bila zanimljiva. Kroz realizaciju projekta Skatepark Continua istraživalo se i o mogućnostima vlažnog betona. Naime, na samom lokalitetu je sastavljena metalna potkonstrukcija, te je beton izlivan direktno na metalnu armaturu, a zatim je oblikovan i zaglađen do dobijanja željenih oblika, pre nego što je ušao u fazu stezanja.

Neki majstori koji su betonirali su pritom i skejteri tako da je i njihovo iskustvo iz obe oblasti bilo dragoceno.

Zakrivljena linija sirovog betona suptilno je prilagođena specifičnostima tla i postojeće vegetacije.

Dizajniran kao kontinuirana traka, izbegavajući bilo kakve oštre uglove, skejt park od 500 metara kvadratnih zamišljen je kao deo pejzaža.

Protežući se duž starih železničkih pruga koje vijugaju duž ove industrijske lokacije, skejt park je potpuno uronjen u okolno drveće i grmlje. Zakrivljena linija sirovog betona suptilno je prilagođena specifičnostima tla i postojeće vegetacije.

Participacija građana

Ovaj projekat je pravi primer kako se participacijom građana u projektovanju mogu ne samo aktivirati prostori već se i učiniti atraktivnim za celu zajednicu i preduzetništvo

Grafičke podloge

Situacioni prikaz
Situacioni prikaz
3D prikaz lokacije skejtparka
3D prikaz lokacije skejtparka
Detalj staze
Detalj staze
Aksonometrijski prikaz elemenata staze
Aksonometrijski prikaz elemenata staze

Faktografija

  • lokacija: Boasi le Šatel, Francuska
  • autor: MBL architectes, bureau David Apheceix
  • površina: 500 m²
  • godina: 2020.
  • fotografija: Maxime Verret, Yann Stofer

Kad ste već ovde..

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *