Novi gradski kvart od 200 hektara pravi se za kineskog giganta Tencent
Urbanizam

Net City: U novom kvartu Šendžena veličine Vračara neće biti automobila

Dizajniranje grada bez automobila je prilika da se ponovo promisli kako su gradovi zapravo mesta za ljude.

Renomirana arhitektonska kompanija iz Sijetla NBBJ predstavila je urbanistički plan Net Cityja, novog kvarta Šendžena bez automobila koji se gradi za kineskog tehnološkog giganta Tencent.

Planirano je da se novi kvart od 200 hektara prostire duž poluostrva pored brodskog terminala Dachan, a na njemu će se graditi stambeni poslovni kompleksi kao i zabavni sadržaji.

Ovaj deo grada biće potpuno okrenut pešacima

Osmišljavanje grada bez vozila omogućava nam da pravimo daleko humanija okruženja.

U novom gradskom kvartu, površine skoro kao Vračar, neće biti saobraćajnica za vozila već se puna sloboda daje pešacima. Umesto automobilom, žitelji ovog dela grada će putovati podzemnom železnicom, biciklom ili trajektima.

Dizajniranje grada bez automobila je prilika da se ponovo promisli kako su „gradovi zapravo mesta za ljude“ – kažu arhitekte iz NBBJ.

„Urbanističko planiranje je uvek ograničeno mrežom saobraćajnica za automobile. Osmišljavanje grada bez vozila omogućava nam da pravimo daleko humanija okruženja.“ – kažu arhitekte.

Net City će se graditi u zalivu i biće dom za 80.000 ljudi

Prirodna odbrana od poplava

Terasaste zgrade biće okrenute zalivu, a njihove visine biće od jednog do 30 spratova. U ovom kvartu moći će na human način da žive i rade 80.000 stanovnika.

Plan NBBJ-a je da se duž cele obale zasadi šuma mangrova koja bi bi predstavljala prirodnu odbranu od poplava dok bi se senzorima pratilo stanje plovnih talasa. Net City se gradi po planu kineske inicijative Sponge City koja ima za cilj građene urbanih zona sa ekološkijim pristupom odbrani od poplava i tretiranjem voda.

Solarni paneli obezbediće gradu zelenu energiju, a projekat će se realizovati u tri faze u narednih sedam godina.

Izgradnju Net Cityja finansira tehnološki gigant Tencent

Sedište kineskog giganta

Kompanija Tencent je vlasnik kineskog servisa WeChat koji služi ne samo da komunikaciju, već i za bežično plaćanje, a ujedno je i najpopularnija društvena mreža u ovom delu sveta. Ovu aplikaciju aktivno koristi milijardu korisnika, zbog čega je Tencent narastao u jednu od najvećih kompanija u Kini.

U Net Cityju će se graditi sedište ovog tehnološkog giganta koje će se sastojati od dve kule povezane toplim vezama na više spratova.

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *