Da li biste proveli leto u pećini? Foto: Spyros Hound Photography
Enterijeri

Drvena pećina: Spoj algoritma i zanatskih veština

U objektu pravougaone osnove, nastala je kontinuirano zakrivljena drvena konstrukcija spajanjem modernih i tradicionalnih pristupa gradnji.

Letovanje na planini nije ništa neuobičajeno, ali da li biste svoj godišnji odmor proveli u pećini? Projekat Drvene pećine (Wooden Cave) potpisuje biro Tenon Architecture, a nastao je u sklopu renoviranja planinskog letovališta Hijade, u grčkom mestu Trikala Korintias.

Rekonstrukcijom je potpuno obnovljena postojeća kuća od 55 metara kvadratnih, a zakrivljena drvena konstrukcija je bila ključni momenat projekta.

Zapravo ovo nije sauna već spavaća soba; Foto: Spyros Hound Photography

Dva integrisana prostora

Sinteza prostora zasniva se na ideji podele plana na dve zone, gde jednu čini glavna prostorija sa drvenom oblogom, a drugu sekundarni prostor koji je potpuno orijentisan ka spoljašnjosti i ovaj prostor je obložen tamnim kamenom, pišu arhitekte za ArchDaily. Ovom podelom jasno je postavljena razlika između privatnog prostora i zakrivljenog prostora, poput pećine, koji poziva da ga posetite.

Unutrašnja zakrivljena zona obuhvata dva integrisana prostora predviđena za spavanje, kao i kuhinju otvorenog plana. Sekundarna zona, obložena tamnim kamenom, sadrži prostor za sedenje pored kamina i kupatilo.

Osnova pećine

Glavna prostorija obložena je drvetom, a sekundarni prostor urađen je u kamenu.

Sjajna kombinacija drveta i kamena; Foto: Spyros Hound Photography
Nije baš tradicionalni grčki apartman… Foto: Spyros Hound Photography

Betonska školjka

Materijalizacija je bila od ključnog značaja za razvoj projekta, jer je većina elemenata u prostoru izrađena po meri i od drveta, a spoljni prostor od lokalnog kamena.

Zakrivljena konstrukcija je izvedena od smreke, dok su ostali drveni elementi, poput kuhinje i ormarića napravljeni od borove šperploče. Svi drveni elementi su odvojeni od svoje betonske školjke, pa tako između postoji protok vazduha i na taj način se štiti struktura, ali i reguliše vlažnost i temperatura u prostoriji.

Stolari su bili „oduševljeni“ idejom… Foto: Spyros Hound Photography

Parametarskim modelovanjem dobijena je zakrivljena struktura koja je izvedena od 1.112 različitih drvenih delova.

Izvođenje celokupnog projekta urađeno je na licu mesta. Parametarskim modelovanjem dobijena je zakrivljena struktura koja je izvedena od 1.112 različitih drvenih delova, koji su na licu mesta ručno sastavljani kako bi se dobilo 55 većih modula. Svaki od modula je zatim ručno obrađen, pre konačne montaže u konstrukciju.

Zanimljivo je da su čitavu konstrukciju izgradila dva člana tima. Njihov najveći izazov je bio pretvaranje algoritamskih nacrta u praktična uputstva za ručnu obradu drveta na lokaciji. Konačna skulpturalna konstrukcija je spoj algoritamske logike i praktične zanatske veštine. Ima li šta lepše nego kada se spoji moderni i tradicionalni pristup gradnji?

Krajnji rezultat je fantastičan; Foto: Spyros Hound Photography

Kako je pravljena drvena pećina

Crteži

Foto: Spyros Hound Photography

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

1 komentar

  1. Sanja

    Božanstven prostor!

Ostavite odgovor

Obavezna polja *