Nameštaj i oprema

U Ikeu stiže nameštaj pravljen 3D pletenjem

Do sada je trodimenzionalno pletenje bilo rezervisano za patike i luksuzni nameštaj, međutim uskoro će biti i u ponudi švedskog giganta u vidu stolice iz serije PS 2017.

Ikea je u svoju ponudu uvrstila veoma laganu stolicu preko čijeg čeličnog rama je zategnuta mreža koja pravi naslon za leđa i rukonaslone. Mreža je napravljena procesom digitalnog 3D pletenja nazvanog Flyknit koji je patentirala kompanija Nike i koja je obilato koristi za izradu svojih patika još od 2012. godine.

Pored toga što je ovaj materijal veoma prijatan na dodir, on je i veoma rastegljiv i, što je još važnije, izdržljiv.

 

Proces trodimenzionalnog pletenja izvršava se na kompjuterski kontrolisanim mašinama koji pletu vlakna u kompleksne, bešavne mreže. Svoju prvu primenu našli su u industriji obuće, a potom i u industriji nameštaja, navodi Dezeen.

Švedski dizajner Jonas Forsman koristio je ovaj proces za pravljenje sklopive stolice za Moooi, dok je Benjamin Hubert uz pomoć 3D pletiva napravio fotelju za Moroso. Zajednička karakteristika za oba ova proizvoda je da imaju rastegljiv naslon za leđa koji se oblikuje tačno po meri čoveka.

Ikeina PS 2017 stolica u roze boji sa crnim ramom

Ikeinu stolicu iz serije PS 2017 dizajnirala je Sarah Fager i njena verzija je takođe veoma udobna za sedenje jer je napravljena korišćenjem 3D pletiva.

Ova lagana stolica je osmišljena tako da bude poluprovidna pa će se najviše koristiti za ambijentima u kojima nameštaj ne treba da zaguši prostor. Znači, za manje stanove što je i tržište u kojem Ikea dominira.

Povezano: Koja je tajna robne kuće Ikea

Ikeina stolica se pravi u roze i sivoj boji sa crnim ili belim okvirom a prodavaće se od februara 2017. po ceni od oko 150 evra. Nažalost, proizvodi iz PS serije (od Post Scriptum) često nisu rasploživi u svim Ikea prodavnicama.

Pogledajte i kako izleda nameštaj iz prethodne PS serije.

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *