Požar u muzeju starom 200 godina; foto: Uanderson Fernandes / Agência O Globo
Aktuelno

Vatra progutala Nacionalni muzej Brazila u Riju de Žaneiru

Vatra koja je noćas doslovno progutala Nacionalni muzej Brazila u Riju, kao i ona u kojoj je ovog leta izgorela čuvena Umetnička škola u Glazgovu, nedvosmisleno pokazuju koliko je nasleđe krhko.

Najstariji i najvažniji istorijski muzej u Brazilu izgoreo je sinoć u plamenu zajedno s bogatom arhivom koja broji preko 20 miliona predmeta, piše Guardian.

Vatra u Nacionalnom muzeju starom 200 godina počela je da gori nakon zatvaranja muzeja u nedelju, a potom je besnela celu noć. Kako kažu nadležni iz muzeja, u požaru nema povređenih ali je zato gubitak za brazilsku nauku, istoriju i kulturu nemerljiv.

„Bio je to najveći istorijski muzej u Latinskoj Americi. Imali smo neprocenjivu kolekciju. Kolekciju staru preko 100 godina.“ – rekla je direktora muzeja Kristijana Sereho, za lokalnu agenciju G1.

Marina Silva, nekadašnji ministar za zaštitu životne okoline i kandidat na oktobarskim predsedničkim izborima, kaže da je ovaj požar „lobotomija za brazilsko pamćenje.“

Nacionalni muzej Brazila; foto: Guardian

Bilo je primetno da je muzej u poslednjih nekoliko godina veoma oronuo.

Nikom nije jasno kako se ovakva tragedija dogodila, ali je bilo primetno da je muzej, iako deo Saveznog univerziteta u Riju, poslednjih godina veoma oronuo.

Impresivnu kolekciju činili su i predmeti koje je u Brazil doneo Dom Pedro I – portugalski princ koji je doneo osamostaljenje od Portugala, artefakti iz Egipta i antičke Grčke, „Luzia“ – skelet star 12.000 godina i najstariji u Americi, fosili dinosaurusa i meteorit pronađen 1784. godine. Deo arhive bio je pohranjen u drugoj zgradi ali veruje se da je većina ovoga nestalo u požaru.

Prelepa palata usred Rija sada je samo pepeo; Foto: Halley Pacheco de Oliveira / Wikimedia

Nacionalni muzej Brazila u Riju je u junu ove godine proslavio 200. rođendan.

Ovog leta izgorela je i Umetnička škola u Glazgovu, izuzetan spomenik kulture, nedvosmisleno pokazuju koliko je nasleđe krhko.

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *