Arhitektura

Ova kula obnavlja oblasti pogođene šumskim požarima

Futuristički neboder ima za cilj da obezbedi krov nad glavom u šumskim predelima, dok istovremeno utiče na obnovu prirode.

U cilju pronalaženja rešenja za pogođene regije u južnoj i centralnoj oblasti Čilea, sproveden je konkurs od strane organizacije eVolo. Treće mesto dodeljeno je projektu arhitekte Klaudija Araja Ariasa za njegov održivi oblakoder nazvan Waria Lemuy.

Zahvaljujući modularnom sistemu u građenju objekta, naselje može postepeno da raste i tako se izgradnjom infrastrukture smanje šanse za eventualne buduće katastrofe izazvane požarima.

Modularna struktura bila bi izgrađena u kombinaciji drveta i čelika.

Kroz svoj projekat arhitekta je bio usmeren na rešavanje dva glavna problema u ovoj zoni Čilea. Kreirao je sistem koji utiče na obnavljanje devastirane oblasti, a istovremeno ponudio rešenje za stambeni problem nastao usled neodrživog modela stanovanja, piše Inhabitat.

Održiv način života

Predstavljeno rešenje omogućava ljudima u ovoj oblasti da žive na održiviji način. Strukture bi bile postavljene na mestima koje su bile zahvaćene požarima i oko njih bi se obezbedio prostor za razvijanje novih javnih zona i vodenih površina.

Drvo i čelik

Strukture bi bile izgrađene u kombinaciji drveta i čelika. Postepen način izgradnje omogućio bi dodavanje panoramskih terasa po potrebi, unutrašnjih dvorišta kao i formiranje stambenih jedinica različitih veličina. Struktura bi sadržala i ograde koje bi bile u funkciji kolektora kišnice.

Rendering: Claudio C. Araya Arias

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *