Arhitektura

U Tokiju niče drvena kula visine 350 metara

Prema sprovedenim proračunima, za izgradnju ovog nebodera bilo bi potrebno oko 184.000 kubnih metara drvene građe.

Izgradnja drvenih kula je u poslednjih par godina postala prava opsesija arhitekata širom sveta, pri čemu svaki novi objekat obara rekord u visini. Ipak, predstavljeni dizajn japanske kompanije Sumitomo Forestry Co. i arhitektonske firme Nikken Sekkei, zaista predstavlja nešto specijalno. U pitanju je spektakularan projekat visokog nebodera od drveta koji bi u prestonici Japana trebao da bude podignut do 2041. godine.

Zbog seizmike, objekat bi bio urađen u kombinaciji drveta i čelika u odnosu 9:1.

S predloženom visinom od 350 metara, neboder nazvan W350 visinski, a samim tim i konstruktivno, prevazilazi sve postojeće predloge za izgradnju drvenih nebodera, među kojima su i projekat River Beech Tower arhitektonske firme Perkins + Will, kao i projekat Oakwood Tower čiji dizajn potpisuje PLP Architecture. To znači da bi ovo trebalo da bude najviša drvena zgrada na svetu.

Presek drvene zgrade W350

Ekološka zgrada

Objekat bi imao mešoviti sadržaj, sa idejom da se visoko iznad tla stvori ekološka i društveno održiva zajednica. Program sadržaja uključuje apartmane, ali i javne prostore namenjene maloprodaji, kancelarijama, kao i hotele, piše ArchDaily.

Ništa bez čelika

S obzirom na seizmičku aktivnost u oblasti Tokija, objekat ne bi u potpunosti bio izgrađen od drveta već bi to bio hibridni sistem kojeg čini drvo i čelik u odnosu 9:1. Prema sprovedenim proračunima, za izgradnju ovog nebodera bilo bi potrebno oko 184.000 kubnih metara drvene građe.

Izgradnja ovog objekta koštaće 5,6 milijardi dolara i planirano je da bude završen 2041. godine, što bi se poklopilo sa 350. godišnjicom kompanije Sumitomo koja se bavi preradom drveta za građevinsku industriju.

Rendering: Sumitomo Forestry Co.

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *