Izdvojeno, Svetski projekti

Smela adaptacija: Od trošne štale do moderne vile

Rezultat ove adaptacije je moderan objekat koji služi kao dokaz da nije uvek potrebno rušiti staro kako bi se gradilo novo.

Adaptiranjem ruševne kamene staje u vrlo privlačnu kuću, portugalski arhitektonski studio FCC Arquitectura je u potpunosti ispunio zahteve klijenata ali i lokalnih organa.

Smeštena na severu Portugala, kuća pod imenom Casa RM prostire se na dva sprata koji kombinuju tehnike lokalne gradnje sa modernim dizajnom. Kockasti volumen kuće sastoji se od dve kamene zgrade koje su povezane belom strukturom koja ih povezuje u celinu.

adaptacija-stale-01

S obrirom da je smeštena na strmoj padini, ukućani mogu uživati u sjajnom pogledu na obližnji krajolik. Balkoni i veliki ostakljeni zidovi maksimalno iskorišćavaju sunčevu svetlost i toplotu. Na gornjem spratu nalaze se kuhinja, dnevni boravak, spavaće sobe kao i kupaonica, dok je na donjoj nivou smeštena garaža, ostava i perionica, piše CroEnergo.

adaptacija-stale-03

Izvorni građevinski materijali nisu kamuflirani već su naglašeni pa zato u celoj kući dominiraju kameni elementi u kombinaciji sa belom bojom i bojom rđe.

adaptacija-stale-02 adaptacija-stale-04 adaptacija-stale-05 adaptacija-stale-06 adaptacija-stale-07 adaptacija-stale-10 adaptacija-stale-08 adaptacija-stale-09 adaptacija-stale-11

Foto: José Campos

Pogledajte još zanimljivih transformacija prostora.

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *