Aktuelno

Raport s Najlona: Pošto kilo nameštaja?

Neobarok fotelje? Bidermajer stolice? Sekretar stočić iz secesije? Na buvljoj pijaci sve možete pronaći ako dovoljno dugo tražite!

Ukoliko ste u potrazi za starinskim nameštajem, nema bolje ponude od buvlje pijace – ako se izuzmu skupe antikvarnice. Zbog toga smo odlučili da se uputimo na popularnu novosadsku pijacu Najlon i pogledamo šta se tamo može pronaći. Izabrali smo radni rad, odnosno petak, pošto je tada izložena celokupna ponuda a kupaca je manje nego vikendom pa je gužva manja.

Nas nije interesovao novi komadni nameštaj koji je, čast izuzecima, sumnjivog kvaliteta i veoma lošeg dizajna, već smo oko bacili na antikvitete, odnosno, stari nameštaj koji nosi duh minulih vremena kojem mnogi ne mogu da odole. Naravno, prodavci su više nego svesni da prodaju nameštaj s „duhom minulih vremena“ pa su cene više nego što smo očekivali. Ali pođimo redom.

najlon-namestaj-12

Odmah uz deo gde se prodaju (čitaj poklanjaju) kučići, mačići i zečevi, na zapadnoj strani Najlon pijace uz Temerinski put, pronaći ćete prodavce starog nameštaja. Ukoliko je lep dan, većina nameštaja biće izložena na, čemu drugom nego, najlonima dok će manji deo, ali ne i lošiji, biti u kamionima pod ceradama. Mi smo prvo naleteli na prodavca koji je u ponudi imao veliki izbor satova čija se cena kreće oko 50 do 100 evra, dok je vrlo interesatni kružni sto koštao 120 evra.

najlon-namestaj-01

Odmah uz sto prilično visoke cene našle su se i interestne stone lampe koje koštaju po 1.000 dinara jer su, kako kaže prodavac, „original“. Znači, obe može dobiti za petsto…

najlon-namestaj-02

Mnogo interesatnija ponuda našla se kod konkurencije. Ovaj set sa stolom i četiri fotelje u prljavo roza boji u engleskom stilu bio je na prodaji za 350 evra. Naravno, pre cenkanja.

najlon-namestaj-06

Sav nameštaj je u veoma dobrom stanju a naravno poseta nekom restauratoru ne bila na odmet kako bi mu se vratio stari sjaj. Imajte na umu da sav nameštaj koji ovde kupite morate sami da transportujete. Krupnije komada ne možete odneti bez kamiona ili nekog kombija a ta usluga vas može koštati i do 50 evra.

najlon-namestaj-08

Na Najlon pijaci naći ćete nameštaj svih mogućih stilova, boja i oblika. Tako se ova dobro očuvana bela fotelja s konstrukcijom od masivnog drveta prodaje po ceni od 120 evra.

najlon-namestaj-05

U ponudi najvećeg prodavca starog nameštaja na Najlonu našao se i ovaj kamin s ne tako malom cenom – 400 evra. Interesovalo nas odakle dolazi sav ovaj nameštaj i da li možda potiče, kako smo čuli, iz starih švapskih kuća iz Vojvodine:

Ne, nameštaj nije odavde već ga donosim iz Holandije. Njihov nameštaj je daleko kvalitetniji i bolje očuvajniji. Ovo je samo deo ponude. Ostatak možete pogledati kod mene kući koja se nalazi odmah pored Najlona – rekao je prodavac Zijo za Gradnja.rs.

Uzeli smo broj telefona pa ćemo vas obavestiti o ponudi čim ga posetimo.

najlon-namestaj-07

U ponudi prodavaca može se zaista naći svašta. Izraubovane direktorske fotelje, klasičan stilski nameštaj ali i konfekcijski komadi nameštaja s veoma popularnim cenama. Na primer, dobro očuvana trpezarijska garnitura, koja je izašla iz mode krajem osamdesetih godina prošlog veka, može se uz malo cenkanja kupiti i za 30 evra. S druge strane, fotelja na slici dole košta 150 evra.

najlon-namestaj-04

Sviđa vam se ova masivna fotelja od kože, na slici ispod? Za nju ćete morati izdvojiti 170 evra. Odnosno, stotku ako se dobro iscenkate…

najlon-namestaj-03

Ukoliko ste u potrazi za rasvetom, Najlon pijaca nudi bogatu ponudu. Sve je, naravno, u „ispravnom stanju“ ako se kojim slučajem pokaže da lampa ne radi – slobodno je vratite. Povrat novca zagarantovan! Ako nađete prodavca…  Podna lampa od metala prodaje se po ceni od 110 dok je onaj pored rastavljeni luster od drveta i livenog gvožda samo 20 evra. Ukoliko se dobro zagledate u sliku ispod, videćete i plavi Ikein luster Skojig koji možete kupiti za 300 dinara.

najlon-namestaj-09

Detalji koji život znače

S klasičnim nameštajem se odlično slažu i antikviteti poput porcelanskih čajnika i češkog kristala. Ovaj metalni lonac sa staklenim poklopcem vam verovatno nije bitan ali znajte da čajnici koštaju samo 500 dinara.

najlon-namestaj-11

Odličan detalj u modernom, hipsterkom, enterijeru može biti i staro parče elektronike. Ovaj radio upakovan u crvenu kožu košta 15 evra a prodavac kaže da ‘vata sve. Na Najlonu možete naći i umetničke slike za koje niko ne zna da li imaju umetničku vrednost. Jedno je sigurno kod ovakve kupovine: I kupac i prodavac misle da su prošli odlično!

najlon-namestaj-10

U ponudi je i građevinski materijal

Ukoliko želite da prođete jeftinije pri adaptaciji prostora možda ne bi bilo loše da posetite buvlju pijacu. Građevinski materijal je tamo najpovoljniji a kvalitet je, naravno, „zagarantovan“. Cena brodskog poda je 700, tankog poda 600 dok se lamperija kreće od 400 dinara.

najlon-namestaj-13

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

3 komentara

 1. Snezana

  Dobar dan…
  Molim Vas da li je moguce doci do telefona prodavca Zije sa najlona u vezi kupovine starinskog namestaja?

  Hvala unapred, pozdravljam,

  Snezana

 2. Ljiljana

  Kojim danom radi Najlon pijaca? Kada je najveca ponuda? Nisam iz Novog Sada.

  1. Igor Conić

   Najbolji dani za kupovinu ovih stvari su petak i subota.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *