Dozvoljeno 90, a Foster gradi kulu od 120 metara
Aktuelno

Fosterova kula u Budimpešti će biti izgrađena uprkos zakonskim regulativima

Mađarska prestonica donela je zakon koji brani izgradnju objekata viših od 90 metara, ali to pravilo ipak ne važi i za arhitektonskog magnata.

Da podsetimo, kuća Foster + Partners projektovala je novo sedište mađarske naftne i gasne kompanije MOL na jugu Budimpešte. Objekat se sastoji iz sedmospratne baze okružene šetalištem i parkom, a iz nje se suptilno izdiže kula od 28 spratova. Nova najviša zgrada mađarske prestonice osmišljena je kao održivi objekat pravljen po principima zelene gradnje, a na vrhu kule planirana je zelena bašta dostupna za javnost.

Sa 120 metara u visinu, MOL kampus će nadvisiti čuvenu kupolu zgrade mađarskog Parlamenta, kao i vrh tornja katedrale Svetog Stefana.

No, priča o ovom objektu dobila je neočekivani obrt u poslednjih par dana, budući da mađarska vlada radi na zakonu kojim se brani izgradnja bilo kakvih objekata viših od 90 metara, kako bi se sačuvao unikatni horizont grada sa viševekovnom tradicijom. Štaviše, po ovom zakonu bi za izgradnju građevina viših od 65 metara morale da se traže posebne dozvole gde bi svaki slučaj morao posebno da se procenjuje.

Međutim, uprkos svemu tome, Foster + Partners su dobili zeleno svetlo za izgradnju svoje grandiozne kule za koju je predvišeno da bude završena 2021. godine.

Kula i bazni deo objekta osmišljeni kao jedinstvena celina u kojoj postoji osećaj povezanosti kroz sve kancelarije, kao i unutrašnje bašte koje povezuju spratove.

Žmurenje na jedno oko

Ovaj podatak poprilično je značajan budući da će kula, kao jedan od najviših objekata u regionu, definitivno promeniti sliku Budumpešte. Sa 120 metara u visinu, MOL kampus će nadvisiti čuvenu kupolu zgrade mađarskog Parlamenta, kao i vrh tornja katedrale Svetog Stefana.

Zanimljivo je i to da ovo nije jedini objekat viši od 90 metara koji bi uskoro trebalo da se izgradi u ovom gradu. Ranije smo pisali da je UNStudio početkom godine dobio dozvolu za projektovanje novog drumsko-železničkog mosta u srcu Budimpešte čiji lukovi dostižu visinu od 93 metara! Znači li to da i kod komšija Zakon o urbanizmu predstavlja samo prazno slovo na papiru, ili će mađarske vlasti morati još jednom da pređu svaki pojedinačni plan?

Vizualizacije: Foster + Partners

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *