Drevni grad Palmira pre napada ISIS-a 2009. godinu; Foto: Johan Siegers/Flickr
Aktuelno

Rusija i Sirija zajedno obnavljaju drevni grad Palmiru

Arhitektura i statue neprocenjive vrednosti možda će uskoro biti kompletno obnovljene.

Tokom prošle nedelje ruski i sirijski zvaničnici sastali su se u Damasku kako bi potpisali sporazum kojim se definiše obnova ove UNESCO svetske baštine. Sporazum potpisan između Nacionalnog muzeja Ermitaž iz Sankt Peterburga, Instituta za kulturu materijala pri Ruskoj akademiji nauka i sirijskog Direktorata za antikvitete i muzeje garantuje da će se obnoviti drevni grad Palmira koji je pretrpeo znatna oštećenja tokom poslednjih godina od strane ISIS-a, piše ArchPaper.

Na severoistoku Damaska, antička Palmira sadrži monumentalne ostatke nekadašnje oaze u sirijskoj pustinji – velikog grada na pesku koji je bio poznat kao jedan od najvažnijih kulturnih središta drevnog sveta. Arhitektura ove UNESCO svetske baštine predstavljala je kombinaciju grčko-rimskog i persijskog stila, koji su bili dopunjeni lokalnom tradicijom.

Statuu, isklesanu od krečnjaka u 1. veku, otkrio je 1977. godine poljski tim arheologa na mestu hrama preislamske arapske boginje El Lat; Foto: Wikipedia

Tokom 2015. godine ISIL je uništio i drevnu statuu Lava boginje El Lat, koja je bila od neprocenjive vrednost.

Nažalost, ovaj drevni lokalitet uništen je 2014. godine od strane ISIL (takođe nazvan i ISIS). Veći deo drevnog grada kao i obližnje istorijske verske zgrade su pretrpele značajno oštećenje.

Tokom 2015. godine ISIL je uništio i drevnu statuu Lava boginje El Lat, koja je bila od neprocenjive vrednosti, kao i hram Balšamin, Monumentalni luk, toranj Elahbel kao i brojne druge istorijske relikvije.

Nije prvi pokušaj

Predstavljeni sporazum je prvi korak ka obnavljanju Palmire. Ciljevi sporazuma uključuju kolaborativni rad na obnovi 20 sirijskih relikvija u Palmiri, nakon čega će uslediti i potpuna obnova ovog drevnog grada.

Ipak, ovo nije prvi pokušaj spasavanja Palmire. Do sada su postojale brojne inicijative da se iznađe neko rešenje, uključujući i skeniranje cele oblasti kako bi se napravila digitalna arhiva Palmire.

Kad ste već ovde…

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Оставите одговор

Obavezna polja *