Rekonstrukcijom će i čuvena Žolnai keramika otići u istoriju; Foto: Subotica.com
Urbanizam

Kako će izgledati rekonstruisan trg i nova fontana u Subotici

Žolnai keramika odlazi u istoriju. Trg Slobode u Subotici dobiće novi izgled, a rok za izvođenje radova je 180 dana.

Rekonstrukcijom Trga Slobode kraj Narodnog pozorišta u Subotici biće obuhvaćena površina od oko 3.300 metara kvadratnih, koja će biti podeljena na tri celine – „vodenu igru“ ili parternu fontanu, tri bazena sa „mirnom vodom“ i zeleni deo sa žardinjerama, klupama, travom i cvećem.

Projektom je predviđena izgradnja u tri faze, koje će se izvoditi istovremeno. Prva faza će obuhvatiti radove na „vodenoj igri„, odnosno parternoj fontani, tehničkoj etaži, popločanju Trga i žardinjera, u drugoj fazi će se postavljati usmerene mlaznice (Rainbow-jet), dok će se u trećoj fazi izvoditi radovi na bazenima sa „mirnom vodom„, piše portal Subotica.

Trg će biti podeljen u parternu fontanu, tri bazena s mirnom vodom i zeleni deo s žardinjerama, klupama, travom i cvećem.

„Vodena igra“ ili parterna fontana biće smeštena u središnjem delu Trga, obuhvataće površinu od oko 113 metara kvadratnih i biće kružnog oblika. Centar ove fontane poklapaće se sa centrom postojeće Zelene fontane, a biće opremljena 61-om parternom mlaznicom. Mlaznice će biti raspoređene kao jedna centralna i pet koncentričnih krugova, koje će gradativno raspršivati vodu u visinu od četiri do jednog metra. Takođe, fontana će imati i 16 parternih usmerenih mlaznica, odnosno Rainbow-jetova sa glatkim mlazom. Predviđeno je da fontana radi u nekoliko režima u zavisnosti od prilike, doba dana ili vremena.

„Mirna voda“ će se sastojati iz tri plitka bazena sa mirnom vodom, odnosno vodom koja će blago cirkulisati zbog lakšeg održavanja. Obuhvataće površinu od oko 115 metara kvadratnih, a svaki bazen će imati „ostrvo“ na sredini. Zeleni deo će imati žardinjere sa zelenilom, klupe, te površine sa travom i cvećem, a predviđeno je da ovo bude mirniji deo Trga za sedenje.

Žolnai odlazi u istoriju

Na određenim mestima je projektovano i postavljanje posuda za otpad, zaštitnih stubića, reklamnog stuba i štitnika za postojeće drveće, dok će prema Narodnom pozorištu biti napravljena kružna staza sa različitom geometrijom pri krajevima. Posebna pažnja biće posvećena osvetljenu Trga oko fontane, gde je predviđeno postavljanje 15 kandelabera, po zoru na postojeće.

Rekonstrukcijom će i čuvena Žolnai keramika otići u istoriju, budući da je projektom predviđeno popločanje od više vrsta Semmelrock kocki, granita i betonskih kocki po uzoru na postojeće.

Trg za 6 meseci

Nakon sprovedenog postupka javne nabavke, ugovor je dodeljen grupi izvođača koju čine „Alex engineering & construction“ iz Beograda, Samostalna građevinska radnja razvoj „Marković“ iz Krupnja i „ADC energo koncept“ iz Novog Sada. Od trenutka uvođenja u posao, odabrana grupa izvođača imaće na raspolaganju 180 kalendarskih dana za završetak radova.

Procenjena vrednost radova je 123 miliona dinara bez PDV-a, a ponuđeni garantni period je 15 godina.

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *