Softver

3D skeneri u službi rekonstrukcije porušenih dragulja Palmire

Zahvaljujući dronovima i naprednim programima, kreiran je 3D model ruševina u Palmiri koji će pomoći u restauraciju ovih drevnih spomenika kulture.

U avgustu prošle godine, većina lokaliteta u Palmiri uništeno je nakon vandalskih eksplozija koje je izveo ISIS u nameri da pošalje zastrašujuću poruku celom svetu. Pošto je ova lokacija pod zaštitom UNESCO oslobođena u martu, pokrenuta je inicijativa da se ovi drevni spomenici arhitekture obnove. Tu je na scenu stupila francuska kompanija Iconem, specijalizovana za digitalizaciju arheoloških lokacija, koja je dobila pristup ruševinama u Palmiri u cilju snimanja postojećeg stanja.

Pogledajte kako izgledaju ostaci srušenog hrama Bel u Palmiri pomoću Sketchfab 3D modela.

Pošto lokalitet nije bio očišćen od mina, Iconem je koristio dronove za snimanje lokacije kako bi smanjio faktor rizika. Pomoću 3D skeniranja, za početak je napravljen 3D model hrama Bel koji može poslužiti arheolozima i restauratorima širom sveta da predlože strategiju rekonstrukcije i adaptacije. Kreiran je i 3D model za javnost u niskoj rezoluciji koji možete videti iznad.

Kao što se može videti u ovom Sketchfab modelu, hram Bel nije srušen u potpunosti što daje nadu da će on moći lakše da se odnovi. Nažalost, neki drugi dragulji Palmire nisu prošli tako dobro. Svod čuvene Trijumfalne kapije potpuno je uništen a razmere ovog divljačkog čina moći ćemo da vidimo uskoro kada ekipa Iconema snimi i ovaj lokalitet.

Firme iz kategorije Softver:

Dodaj firmu u Adresar

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *