Aktuelno

Koto izvodi radove na restauraciji i adaptaciji Narodnog muzeja u Beogradu

Narodni muzej i beogradsko građevinsko preduzeće Koto potpisali su ugovor o izvođenju radova na restauraciji, sanaciji i adaptaciji najstarije muzejske ustanove u Srbiji.

Načinjen je prvi korak u obnovi Narodnog muzeja u Beogradu, posle trinaest godina od zatvaranja stalne postavke i pola veka od poslednje rekonstrukcije. Veliki infrastrukturni zahvat, u kome će pored građevinskog preduzeća Koto, učestvovati još tri domaće firme – Termoinženjering, TVI i Topvud, podrazumeva obimne građevinsko-zanatske radove, zamenu dotrajalih instalacija, uvođenje novih savremenih sistema, sanaciju i adaptaciju krovnih površina i svih prostorija namenjenih smeštaju i prezentaciji kulturnih dobara, pišu Novosti.

Koto je prošle godine uspešno obavio rekonstrukciju fasade Narodnog muzeja, na 4.200 kvadratnih metara, uz zamenu 276 prozora.

Ukupna vrednost najavljenog posla je 824 miliona dinara (bez PDV-a), a celokupna suma obezbeđena je iz budžeta Republike Srbije. Po završetku radova, zdanje Narodnog muzeja u Beogradu će u potpunosti odgovarati najsavremenijim muzeološkim standardima.

Kada obnova bude završena, zbirke naše nacionalne kulturne riznice biće izložene na čak 5.300 kvadratnih metara, što je 47 odsto od ukupne površine zdanja od 11.180 kvadrata. U zgradu će posetioci ulaziti iz Vasine ulice, a po obilasku, izlaziti na Trgu republike. Paralelno s rekonstrukcijom, zaposleni u muzeju koji baštini 450.000 istorijsko-umetničkih dela radiće i na novoj stalnoj postavci.

Firme iz kategorije Enterijerski radovi:

Dodaj firmu u Adresar

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *