Različite biljke daće lep izgled zgradi tokom cele godine
Arhitektura

Nova prestonica Egipta biće zelena oaza s vertikalnim šumama

Po projektu slavnog italijanskog arhitekte, u Egiptu će se graditi zelene zgrade koje će krasiti 350 stabala drveća i 14.000 žbunastih biljaka.

Nova administrativna prestonica gradi se, na zahtev predsednika Abdela Fataha El Sisija, 45 kilometara istočno od Kaira, i u njoj će se, pored glavnih vladinih ustanova i stranih ambasada, naći i stambene zgrade. Neke od njih biće obrasle zelenilom koje daju nadu da gradovi budućnosti idu u dobrom pravcu, a njihov projekat potpisuje arhitekta koji se proslavio upravo vertikalnim šumama.

U pitanju je italijanski arhitekta Stefano Boeri koji je slavu stekao sa zgradom Bosco Verticale u Milanu koja je više puta nagrađivana zbog svog zelenog koncepta. Boeri je predstavio projekat stambenog kompleksa u novoj neimenovanoj prestonici Egipta, kojeg čini tri sedmospratna objekta. Projekat je izveden u saradnji s egipatskom koleginicom Shimaa Shalash i italijanskom pejzažnom arhitekticom Laurom Gatti, a njihov zajednički cilj jeste da novi vertikalni vegetativni koncept postane standard i na afričkom kontinentu.

Ovaj stambeni kompleks apsorbovaće oko 7 tona ugljen dioksida i proizvoditi oko 8 tona kiseonika na godišnjem nivou.

Projekat urađen po narudžbini egipatskog investitora MISR Italia Properties, čine tri objekta visine od po 30 metara, a prema rečima glavnog arhitekte, terase i fasade objekata krasiće oko 350 stabala drveća i 14.000 žbunastih biljaka, piše Dezeen.

Svaka stambena jedinica će imati svoju terasu, na kojoj će biti zasađene biljke prikladne lokalnoj klimi i s različitim vegetativnim periodima, kako bi bašte imale lep izgled tokom cele godine.

Bolji kiseonik u gradu

Osim što će zgrade lepo izgledati, biljke će obezbediti i zaštitu od sunca, kao i bolji kvalitet vazduha. Arhitekte procenjuju da će ova vegetativna stambena zajednica apsorbovati oko sedam tona ugljen dioksida i proizvoditi oko osam tona kiseonika na godišnjem nivou.

Izgradnja ovog kompleksa bi trebalo da počne već naredne godine, a završetak radova se planira za 2022. godinu, kada bi već uveliko trebalo da profunkcioniše novi administrativni centar Egipta.

Stefano Boeri je već poznat po svojim projektima vertikalnih bašti na objektima u Albaniji i Holandiji, a uradio je čak i konceptualni projekat vertikalnih bašti za planetu Mars.

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *