Posle časa po patike; Foto: Herzog & de Meuron
Urbanizam

Na krovu tržnog centra u Bazelu niče srednja škola

Gde smestiti nove sugrađane i kako im obezbediti sav potreban sadržaj u postojećim gradskim okvirima? Možda je ovo pravo rešenje…

Čuveni arhitektonski biro Herzog & de Meuron projektovao je školu na krovu tržnog centra MParc u švajcarskom Bazelu. Srednja škola za 600 učenika tako će se nalaziti u centru naselja Dreispitz Nord, baš kako i predviđa plan sveobuhvatne transformacije ovog dela grada.

Nova srednja škola zamišljena je da bude primer kako na pravilan način povećati gustinu naseljenosti predstavljajući kombinaciju društvene i funkcionalne upotrebe na jednom prostoru.

Pre; Foto: Herzog & de Meuron
Pre; Foto: Herzog & de Meuron
Posle; Foto: Herzog & de Meuron
Posle; Foto: Herzog & de Meuron

Čuveni arhitektonski biro Herzog & de Meuron osmislio je školu na krovu tržnog centra MParc u švajcarskom Bazelu.

S obzirom na to da škola treba da počne da radi što je pre moguće, doneta je odluka da celokupan razvoj Dreispitz Norda krene odmah. Pored tržnog centra sa školom na krovu, master plan uključuje i izgradnju oko 800 stanova, dva zelena otvorena prostora, kao i brojne kafiće i restorane.

I park će se smestiti na krov; Foto: Herzog & de Meuron

Dostupnost

Škola i višenamenska fiskulturna sala biće uveče na raspolaganju građanima i sportskim klubovima za sportske i druge aktivnosti, dok će zeleni otvoreni prostori biti biti stalno dostupni za druženje na otvorenom.

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *