Muzej u Harvardu. Projekat: Renzo Piano. Fotografija: Laurian Ghintoiu.
Svetski projekti

Renoviranje muzeja u Harvardu koje prenosi važnu lekciju

Muzej otelotvoruje najvažniju lekciju koju možete naučiti na Univerzitetu Harvard, a odnosi se na to kako postati deo nečeg što je veće od svih nas.

Samo nekoliko dana nakon što je objavljen projekat novog mosta u Đenovi po nacrtu Renza Pjana, slavni italijanski arhitekta pohvalio se novim fotografijama jednog izuzetno važnog projekta. Ovaj put s Pjanom odlazimo na istočnu obalu američkog kontinenta, i to u Harvard, gde je njegov studio renovirao jedan istorijski značajan objekat.

Ovaj projekat savršeno pokazuje najvažniju lekciju koju se može naučiti na univerzitetu, a to je kako biti deo nečeg većeg od sebe.

U renoviranoj zgradi muzeja u Harvardu podeljenoj na tri osnovna sektora naći će se tri tematski odvojene sekcije: nemačka, severnoamerička i azijska. Celine prate zajedničku temu i organizovane su oko centralnog dvorišta (iliti trga) koje, u suštini, predstavlja najvažniju tačku projekta, budući da posetioci muzeja tokom posete čak nekoliko puta prelaze preko njega. Unutra, iako su kolekcije odvojene, njihov raspored nije nužno strog kao što smo navikli da stvari u muzejima funkcionišu, te su posetioci pozvani da sami biraju trasu za obilazak muzeja.

Objekat koji motiviše na rad

Zanimljivo je da su radovi na renovaciji i dopuni ovog objekta trajali punih šest godina. Ipak, sudeći po reakcijama studenata i svih ostalih gostiju muzeja, strpljenje se definitivno isplatilo. Kako piše ArchDaily, ovaj projekat savršeno pokazuje najvažniju lekciju koju se može naučiti na univerzitetu, a to je kako biti deo nečeg većeg od sebe. Harvardski muzeji umetnosti omogućava posetiocima da se usredsrede na učenje u jednom vrhunski uređenom objektu koji svojim izgledom ne odvraća pažnju na sebe, već motiviše na dalji rad.

Fotogalerija:

Fotografije potpisuje Laurian Ghintoiu.

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *