Kuća je zapravo mala elektrana; Fotografije: Derek Swalwell
Svetski projekti

Kuća na sopstveni pogon iliti kako izgleda stanovanje u mini elektrani

Na relativno maloj parceli nikao je objekat koji proizvede oko 100 kWh na dnevnom nivou.

Australijski studio Austin Maynard Architects projektovao je porodičnu kuću u Melburnu koja proizvodi energiju za sopstevne potrebe. Na relativno uskoj parceli, nova kuća je zamenila postojeći objekat koji je samo jednom stranom bio usmeren ka uličnom frontu.

Arhitekte su dizajnirale održivu porodičnu kuću sa četiri spavaće sobe, koja je uglavnom sakrivena od pogleda sa ulice i usmerena sadržajem ka unutrašnjem dvorištu. Međutim, ona je mnogo više od obične kuće.

Kuća je obložena belom šindrom; Fotografije: Derek Swalwell

Energija se generiše iz niza od 30 solarnih panela smeštenih na krovu objekata.

„Garden House je elektrana, koja stvara više energije nego što je koristi za svoje potrebe.“, istakli su za Dezeen iz Austin Maynard Architects.

Energija se generiše iz niza od 30 solarnih panela smeštenih na krovu objekata. Ovaj sistem proizvede u proseku oko 100 kilovat časova električne energije na dnevnom nivou, koja se skladišti u dve baterije Tesla Powerwall. Višak energije prodaje se elektrodistribuciji po tržišnim uslovima.

Pasivni dizajn

Kuća poseduje i rezervoar za vodu kapaciteta 10.000 litara, koji je smešten u prostoru ispod garaže i u njega se skladišti voda prikupljena od kišnice, koja se pritom koristi kao tehnička voda i za zalivanje bašte.

S obzirom na to da su arhitekte vodile računa da kuća bude orijentisana ka južnoj strani, unutrašnjost kuće maksimalno koristi sunčevu svetlost, te velike zastakljene površine zidova kao i betonski podovi pomažu u pasivnom grejanju kuće tokom zimskih meseci.

Kuća je dizajnirana tako da se ukućani osećaju slobodno i povezano sa prirodom.

Iako je Garden House zamišljena kao kuća na sopstveni pogon, klijent nije želeo da ona bude ispunjena složenim uređajima i tehnološkim sistemima. Ovaj porodični dom dizajniran je tako da se ukućani u njemu osećaju slobodno i povezano sa prirodom, zahvaljujući dobrom odabiru prirodnih materijala.

Na prvi pogled skromna kuća

Jedini deo kuće koji se može videti sa ulice je garaža, koja je u potpunosti prekrivena belom šindrom, te iz ovog ugla odaje utisak skromnog stambenog objekta. Ipak, glavni stambeni deo nalazi se nešto dublje u parceli i izveden je u kombinaciji reciklirane fasadne cigle i velikih staklenih površina.

„Garden House ne otkriva svoju veličinu i razmere i pri pogledu sa ulice čini se da je u pitanju jednostavna garaža. Ukoliko se uputite bočnom stazicom, proći ćete kroz glavna ulazna vrata koja otkrivaju mnogo veće imanje u unutrašnjosti.“

Kuća je podeljena u blokove koji su povezani staklenim koridorima.

Kako bi se smanjio celokupni obim kuće, ona je podeljena na četiri bloka, koji su povezani staklenim hodnicima koje okružuju bujni vrtovi, te se stvara iluzija odvojenih objekata smeštenih u zelenilu.

U bloku koji je u kontaktu sa ulicom i koji nosi garažu, u zadnjem delu je i prostor za sedenje koji je pogledom usmeren na vrt, dok se na spratu iznad ove zone nalazi kancelarija.

Otvoreni enterijer

U glavnoj zoni kuće, koju čini najveći volumen, smešten je dnevni boravak i kuhinja sa trpezarijom u otvorenom konceptu, koji su takođe jasno usmereni ka vrtu i bazenu. Iznad dnevnog boravka je smeštena master spavaća soba sa zasebnim kupatilom i velikom terasom.

Još jedan stakleni hodnik vodi ka zasebnom bloku u kom su tri dečije spavaće sobe, koje su povezane sa sa prostorijama za igru i gledanje televizije.

Grafički prilozi

Osnova prizemlja
Osnova prizemlja
Osnova sprata
Osnova sprata

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *