Socijalnp stanovanju u Hagu; Foto: Daria Scagliola, Emmely van Mierlo
Svetski projekti

„Urušena“ kruna u centru Haga po projektu čuvenog MVRDV

U dve stambene kule, koje suptilno menjaju oblik kada se posmatraju iz druge perspektive, mogu se iznajmiti stanovi po pristupačnim cenama.

Stepenaste stambene kule, visine 100 i 120 metara, nalaze se na Grotiusplaats, te im je njihov autor firma MVRDV dodelio i simboličan naziv, Grotius Towers.

Zanimljivo je da od ukupno 655 stanova, koliko se nalazi u kompleksu, 114 je namenjeno socijalnom zakupu, dok je još 295 namenjeno za sektoru za iznajmljivanje ljudi srednjeg staleža, piše Archdaily.

Ovaj stambeni dvojac izgleda kao da suptilno menja oblik kada se posmatraju iz druge perspektive.

U gradskoj zoni gde svaki kvadratni metar mora da se iskoristi inteligentno, arhitekte iz MVRDV su projektovali dve stambene kule ukupne površine 61.800 kvadrata.

Pametnim oblikovanjem kula, kao i organizacijom unutrašnjeg prostora, sačuvan je postojeći izgled uličnog fronta, a kreirani su novi trgovi. Međutim, ono što je posebno interesantno jeste činjenica da ovaj stambeni dvojac izgleda kao da suptilno menja oblik kada se posmatraju iz druge perspektive.

Asimetrično rušenje vrhova

Dizajnom je posebna pažnja usmerena na vrhove tornjeva, koji izgledaju kao da se asimetrično „ruše“ na najvišim nivoima. Stvoren je karakterističan izgled stepenastih terasa koje su okrenute ka jugu.

Promena boje i materijala daje krunama dodatni akcenat, zajedno sa održivim kompozitom od bambusa na terasama i fasadama.

U podnožju kula, na nivou fasade, gradijent boja od bež u gornjim spratovima do antracit sive na donjim obezbeđuje suptilno spuštanje ka tlu.

Balkoni i veliki prozori

Iako se stanovi u Grotius Towers razlikuju po veličini i kategoriji zakupa, čak i najmanji stan smešten u uglu objekta ima prelep pogled na okruženje, zahvaljujući velikim prozorima koji su primenjeni u svakom stanu.

Takođe, svaki od stanara moći će da uživa i u otvorenom prostoru, s obzirom na to da stanari na gornjim nivoima imaju pristup terasama „krune“ tornja, dok su u ostatku kule uspostavljeni balkoni koji jednim delom izlaze van linije fasade a jednim delom su u formi lođe.

Krunisan dizajn

„Ovim dizajnom smo stvorili novi prostor u ovoj već veoma zauzetoj oblasti. Iako kule izgledaju kao da su uske, one raspolažu velikom ukupnom površinom. ’Selo’ na samom vrhu tornjeva bukvalno kruniše dizajn. Pored prekrasnog pogleda, ova gomila uspostavljenih terasa omogućava i jednostavne susrete među stanarima, što prema arhitektama ima prednost u smislu da će se stanari osećati kao da žive na nižim spratovima ili čak prizemlju, gde će možda vremenom komšije nehajno pozivati jedni druge na čašu vina ili večeru.” – kažu arhitekte.

Tokom projektovanja pažnja je posvećena energetskoj efikasnosti u vidu dobre izolacije i sistema za rekuperaciju toplote.

Sa fasadama od prirodnog kamena i održivog kompozitnog bambusa i sa približno 1.500 parking mesta za bicikle, pored dodatnih 244 za automobile, može se reći i da su Grotius Towers održive kule.

Tokom projektovanja pažnja je posvećena energetskoj efikasnosti u vidu dobre izolacije i sistema za rekuperaciju toplote.

Aplikacija za komunikaciju stanara

Kule su takođe i multifunkcionalne, jer pored smeštaja za iznajmljivanje, u prizemlju su smešteni i raznovrsni objekti, od restorana i kafića do uslužnih objekata.

Za stanare kula posebno je razvijena i aplikacija pomoću koje mogu da stupe u kontakt jedni sa drugima, kako bi dogovorili sportske događaje ili zajedničke večere, što promoviše društvenu koheziju.

Ove dve kule nisu kraj priče za razvijanje ovog naselja, već čine polaznu tačku za preuređenje područja istočno od centralne stanice u Hagu, kao i početak intenzivnijeg ozelenjavanja ovog dela grada.

Foto-galerija

 

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *