Kabinu je dizajnirao Danac Sigurd Larsen; Foto: Noel Richter
Svetski projekti

Površina kao izazov: Kompaktna kućica za odmor od samo 18 kvadrata

Dizajn maksimalno koristi kompaktnu površinu objekta kako bi ga učinio što funkcionalnijim, dok visina kabine i veliki prozori poboljšavaju osećaj prostranosti.

Danski arhitekta Sigurd Larsen dizajnirao je u Nemačkoj kabinu za odmor sa integrisanim nameštajem i panoramskim prozorima koji uokviruju pogled na prirodu.

Prva za sada izgrađena kabina predstavljena je u krugu kulturnog centra Wehrmuehle u blizini Berlina, grada iz kog inače deluje Larsenova praksa, a najnoviji model smeštaja razvijen je od strane ugostiteljske startap kompanije Raus.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Prva za sada izgrađena kabina predstavljena je u blizini Berlina; Foto: Noel Richter

Večiti izazov za arhitekte

Larsenov dizajn maksimalno koristi kompaktnu površinu objekta od samo 18 kvadrata kako bi kabina bila što funkcionalnija, a visina kabine i veliki prozori pomažu da se poboljša osećaj prostranosti.

„Rad sa samo nekoliko kubnih metara je na neki način uvek izazov za arhitekte, ali sam u isto vreme otkrio i da je to izvor inspiracije jer tako postoji jasan okvir za ono što je moguće“, rekao je Larsen za Dezeen.

Veliki panoramski prozori ne samo što pružaju širok pogled na okruženje, već imaju i klizni deo koji se otvara, kako bi korisnici mogli bukvalno da urone u okruženje.

Veliki panoramski prozori imaju i klizni deo koji se otvara; Foto: Noel Richter

Kabina je u potpunosti izvedena u crnoj boji jer tamne površine minimalizuju refleksije u staklu.

U unutrašnjosti, glavne funkcionalne zone su smeštene uz zadnji zid tako da je čitav sadržaj usmeren ka zastakljenoj fasadi.

„Krevet, sofa, kreveti na sprat i kupatilo su zapravo niše zadnjeg zida. Na ovaj način smo stvorili situaciju nalik pećini u koju možete da se uvučete i osećate se potpuno zaštićeno, dok pritom imate potpuno otvoren pogled u svim drugim pravcima“, dodao je arhitekta.

Raus kabina je u potpunosti izvedena u crnoj boji, kako u enterijeru tako i u eksterijeru. Ovo je urađeno kako bi se fokus zadržao na pogledima, jer tamne površine minimalizuju refleksije u staklu.

Kabina je izvedena u crnoj boji kako bi se fokus zadržao na pogledimaFoto: Noel Richter

Dodatni pogledi na okruženje

Kabina je dizajnirana tako da može da ugosti tri odrasle osobe ili dve odrasle osobe sa do dvoje male dece, s obzirom na to da je opremljena jednim širim krevetom i krevetom na sprat.

Prostor za sedenje se nalazi pored kompaktne kuhinje, koja je sa dve strane okružena prozorima koji pružaju dodatne poglede na okruženje.

Krovni prozori, ugrađeni u plafon iznad kupatila i kreveta na sprat obezbeđuju da dnevna svetlost dopre i do ovih prostora, a ujedno omogućavaju gostima da uživaju i u pogledu na okolne krošnje.

Kompaktna kuhinja je sa dve strane okružena prozorima; Foto: Noel Richter

Planirano je da sve kabine budu postavljene na nekoliko sati vožnje od velikih gradova.

Kabina ima i peć na drva kao i integrisano podno grejanje, a električna energija se dobija preko solarnih panela.

Prema izjavi iz Rausa, cilj ovih ruralnih odmarališta je da „stanovnicima gradova ponude priliku da se spontano i nekomplikovano odmore od života u velikim gradovima u savremenim i održivim kabinama smeštenim usred prirode“.

Planirano je da sve kabine ove kompanije budu postavljene na nekoliko sati vožnje od velikih gradova, kako bi gostima bilo zgodno da se za vikend ili makar samo na jednu noć izoluju i napune baterije.

Kabine će biti postavljene na nekoliko sati vožnje od velikih gradova; Foto: Noel Richter

Grafički prilozi

Foto-galerija

Kabinu je dizajnirao Danac Sigurd Larsen; Foto: Noel Richter
Kabinu je dizajnirao Danac Sigurd Larsen; Foto: Noel Richter

Fotografije: Noel Richter

Izabrali smo za vas...

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *