Sveden enterijer koji neometa pogled na more; foto: Foto: Yiorgis Yerolymbos, Nicholas Kourkoulas / En Route Architects
Svetski projekti

Glavni element projekta ove grčke kuće je – more

Sveden dizajn enterijera ove primorske kuće obogaćen je prelepim pogledom na more.

Na stenovitim padinama grčkog ostrva Kikladi u južnom delu Egejskog mora ukopana je masivna betonska struktura. Ideja arhitekti firme En Route Architects bila je da se ovakvim sirovim i jednostavnim dizajnom, kuća zvana Parallel House poklanja prelepom moru koje okružuje ostrvo.

Sistem za skupljanje kišnice na krovu, povezan je s ukopanim rezervoarima gde se voda filtrira za dalju upotrebu.

Kako bi se u zabačenom predelu ostrva odvijao funkcionalna život, Parallel House je potpuno održiva struktura. Solarni paneli stvaraju energiju, izolacija pruža prijatnu klimu u unutrašnjosti, dok sistem za skupljanje kišnice obezbeđuje dovoljnu količinu vode. Naime, sistem za skupljanje kišnice instaliran na ravnom krovu kuće, povezan je sa ukopanim rezervoarima gde se voda filtrira za dalju upotrebu.

Ventilacija za bolju klimatizaciju

Plafon, podovi i zidovi od natur betona pružaju dobru toplotnu izolaciju, te se smanjuje potražnja za dodatnom energijom.

Smaknuti hodnik u zadnjem delu kuće preko visoko postavljenih prozora omogućava unakrsnu ventilaciju kuće što je od velikog značaja tokom toplih letnjih dana .

Prednja fasada je u potpunosti otvorena ostavljajući dovoljno prostora za neometan pogled na more.

Kuća površine 93 kvadratna metra izgrađena je primenom tradicionalnih metoda gradnje, što je takođe išlo u prilog održivosti objekta.

U kontrastu sa potpuno ukopanom zaleđinom kuće, prednja fasada je u potpunosti otvorena prema moru. Izdužena forma fasade izdeljena je na nekoliko velikih kvadratnih otvora ispunjenih staklenim pregradama.

U unutrašnjosti kuće osnovni komadi nameštaja delimično ispunjavaju kuću i deluje da su u prostoru postavljeni jedino iz funkcionalnih razloga, bez mnogo usmerenosti na dizajn enterijera, ostavljajući dovoljno prostora za neometan pogled na more.

Pogledajte još nekoliko slika enterijera:

Foto: Yiorgis Yerolymbos, Nicholas Kourkoulas / En Route Architects, via Inhabitat

Kad ste već ovde…

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *