Prefabrikovana kuća na 3.290 metara nadmorske visine. Foto: Grzegorz Grodzicki
Građevinarstvo

Ovaj prefabrikovani dom postavljen je na vrh planine u italijanskim Alpima

Da li biste se usudili da ovde zimujete?

Planinarski dom postavljen na gotovo samom planinskom vrhu italijanskih Alpa, savršeno je sklonište za ekstremne avanturiste. Italijanske arhitekte Roberto Dini i Stefano Girodo projektovali su ovu malu prefabrikovanu strukturu i postavili je na visinu od 3.290 metara nadmorske visine. Sama ta visina možda i ne bi bila tako neuobičajena za izgradnju objekta, da odabrana lokacija nije zapravo litica stenovite planine!

Pošto je lokacija veoma negostoljubiva, kućica od drveta i čelika napravljena je u fabrici, a potom je dovezena helikopterom na lice mesta gde je i montirana. Međutim, nije baš sve išlo tako glatko…

Kućica od drveta i čelika napravljena je u fabrici, a potom je dovežena helikopterom na lice mesta gde je i montirana.

Roberto Dini i Stefano Girodo su istraživači na politehničkom institutu u Torinu, koji su u saradnji s kompanijom LEAPfactory marljivo radili na projektu izgradnje prefabrikovane strukture i to u jednoj stolarskoj radionici u periodu od jula do avgusta 2017. godine.

Kada je objekat bio gotov, a lokacija pripremljena, transport je obavljen helikopterom, a montiranje je završeno u septembru ove godine. Struktura napravljena od drveta i čelika, transportovana je iz četiri dela te je montaža trajala samo jedan dan.

Ipak, iako je sve završeno brzo, montaža i instalacija objekta zaista nisu bili uopšte laki, imajući u vidu kako geografske uslove lokacije, tako i surove klimatske uslove ove regije.

Kućica bez uticaja na okolinu

Ova struktura je izgrađena tako da se u potpunosti može demontirati, ostavljajući minimalan uticaj na životnu sredinu. Jedina značajnija intervencija su temelji, koji su ankerovani u stenu, dok se celokupna vikendica bez problema može reciklirati.

Odabrana je planina Bivacco na italijanskim Alpama koja je česta meta alpinista.

Osam ležajeva u 13 kvadrata

Iako je u pitanju mali prostor od svega 13 kvadrata, unutrašnjost je jasno podeljena na dnevnu i noćnu zonu. Sto sa osam mesta za sedenje nalazi se pored prostora za pripremu hrane, i iz ove zone preko velikog prozora pruža se prekrasan pogled na planinske masive. Prozor je postavljen na istočnoj strani objekta te pruža pogled na izlazak sunca. U zaleđini vikendice, na dva nivoa, smešteno je osam ležajeva za spavanje.

Čitav projekat izveden je s ciljem da se podstakne istraživanje ovih udaljenih planinskih predela, kao i obližnjih planinskih staza.  A objekat je izgrađen u čast velikog zaljubljenika u planine, Lucea Pasqualettija, koji je u Alpima 2014. godine ostavio svoj život.

Foto: Grzegorz Grodzicki, Stefano Girodo, Roberto Dini, Adele Muscolino, via Designboom

Kad ste već ovde…

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *