Energetska efikasnost je bila najčešće spominjana tema na sajmu KGH; Foto: Sara Pilipović
Opremanje

Toplotne pumpe koje rade i na -28ºC, inovativno podno grejanje i ekonomične klime u fokusu sajma KGH

Pogledajte koje su nam sve novitete na sajmu u Beogradu predstavile domaće i strane kompanije iz oblasti klimatizacije, grejanja i hlađenja.

Kako ćemo se grejati ove zime ali i hladiti sledeće leto? Zbog ovakvih pitanja nije ni čudo što je energetska efikasnost bila centralna tema 53. Međunarodnog kongresa KGH koji je bio održan početkom decembra u Belexpocentru u Beogradu.

Pored vodećih stručnjaka iz oblasti klimatizacije, grejanja i hlađenja, kongres je okupio veliki broj domaćih i regionalnih kompanija na jednom mestu, ali i rekordan broj posetilaca.

Posebnu pažnju na ovogodišnjem kongresu imali su toplotne pumpe, podno grejanje, klima uređaji, kao i sistemi obnovljivih izvora energije – solarni paneli i solarne elektrane.

U ovom kratkom izveštaju donosimo vam proizvode koje su predstavile kompanije TECE, Delta Term, REHAU, Vivax, Pipelife, Flux Pro, Interfrigo i P.V.F. Traders.

Podno grejanje u fokusu brojnih izlagača; Foto: Sara Pilipović
Izveštaji sa ovogodišnjih sajmova:

TECE crevni sistemi za podno grejanje

Na izložbi KGH kompanija TECE predstavila je svoje cevne sisteme. Osim toga, TECE je predstavio i cevi za podno grejanje TECEfloor, cevni sistem TECElogo, kao i sistem TECEflex.

TECEfloor cevi za podno grejanje su prikazane tako da se mogao videti način na koji se postavljaju cevi na raster ploču. Cev za podno grejanje je SLQ PE-RT – petoslojna cev za podno grejanje od visokofleksibilnog i visokonepropusnog polietilena, koja ne propušta kiseonik.

TECElogo je cevni sistem u dimenzijama od 16 do 63mm za razvod vode i grejanje. TECElogo – Push Fiting za spajanje cevi funkcioniše po principu utične spojnice sa integrisanom tehnikom za spajanje bez alata.

TECEflex je sevni sistem u dimenzijama od 16 do 63 mm za razvod vode, grejanja i kompresovanog vazduha. TECEflex Fiting za spajanje cevi u izradi je od bronze, mesinga ili plastike. Način spajanja cevi je pomoću pomične navlake.

Kompanija TECE je na KGH sajmu prikazala svoje cevne sisteme; Foto: Sara Pilipović

Pročitajte još o TECE sistemima:

Hisense toplotne pumpe

Ovogodišnji fokus kompanije Delta Term na KGH sajmu bio je na novom modelu toplotne pumpe Hi-Terma proizvođača Hisense.

Novi model toplotne pumpe dostupan je u nominalnim kapacitetima 4.4, 6, 8 ,12 ,14 i 16 kW, kako monofaznog tako i trofaznog priključka napajanja i u izvedbi „split“ kao i „monoblock“ varijanti. Sredinom godine se očekuje i model sa integrisanim rezervoarom za toplu sanitarnu vodu.

Neke od ključnih prednosti novog modela su rad na -25 stepeni spoljašnje temperature, vođenje dva različita temperaturna kruga unutar objekta, maksimalna izlazna temperatura 60 C, energetski razred A+++ kao i mnogobrojne mogućnosti oko kontrole i upravljanja sistemom.

Na štandu Delta Terma prikazan je novi model toplotne pumpe Hi-Terma; Foto: Sara Pilipović

Fokus kompanije Delta Term bio je na novom modelu toplotne pumpe Hi-Terma proizvođača Hisense.

REHAU sistemi za grejanje i hlađenje

Kompanija REHAU se na ovogodišnjem KGH predstavila svojim sistemskim rešenjima iz grejne i rashladne tehnike. Poseban akcenat bio je na automatiku Nea Smart koja upravlja celim sistemom grejanja i hlađenja.

Geotermalna energija privlači posebnu pažnju kao održivo i kod nas već prepoznato rešenje za korišćenje obnovljive energije. Svojim geotermalnim PE-Xa green sondama Rehau se etablirao i na našem tržištu kao pouzdan partner u ovom segmentu.

Predstavljeni su i fleksibilni predizolovani toplovodi od umreženog polietilena PE-Xa koji su sve prisutniji u sekundarnim toplovodnim mrežama.

Kompanija Rehau je na konkresu učestvovala sa sistemskim rešenjima iz grejne i rashladne tehnike; Foto: Sara Pilipović

Pročitajte još o REHAU sistemima:

Vivax klima uređaji

Na ovogodišnjem KGH sajmu kompanija Kim-Tec je prikazala ponudu klima uređaja i toplotnih pumpi brenda Vivax.

Vivax klima uređaji su poznati kao uređaji sa vrhunskim karakteristikama. Pored dizajna koji može da se uklopiti u svaki prostor, odlikuju se najnovijim tehnologijama koje omogućavaju naprednu funkcionalnost. Pored toga, svojom brigom o zaštiti životne sredine spadaju među najekonomičnije klima uređaje koji se mogu naći na tržištu.

Uz petogodišnju garanciju i garantovanu servisnu podršku Vivax klima uređaji danas su BEST BUY proizvod za svakog kupca. Vivax u ponudi nudi širok asortiman klima uređaja, od mono zidnih split sistema, multi inverter zidnih, podnih i kasetnih sistema, mobilnih klima uređaja, pa sve do podno-plafonskih, kanalskih i kasetnih komercijalnih uređaja.

Vivax uređaji spadaju u kategoriju „best buy“ proizvoda na domaćem tržištu; Foto: Sara Pilipović

Vivax klima uređaji su poznati kao uređaji sa vrhunskim karakteristikama.

Pipelife sistemi površinski sistemi

Kompanija Pipelife predstavila je svoja rešenja za sisteme površinskog grejanja/hlađenja za stambene i industrijske objekte, kao i za sportske terene.

Po pitanju najnovijih rešenja koja skraćuju vreme ugradnje poseban naglasak je dat prefabrikovanim i suvim sistemima podnog, plafonskog i zidnog grejanja i hlađenja. Kompanija isporučuje već pripremljene elemente poput panela i prefabrikovanih ormarića sa razdelnicima čime se vreme ugradnje  značajno smanjuje.

Od sada je moguće sisteme za podno, zidno i plafonsko površinsko grejanje i hlađenje ugraditi i u objekte koji imaju drvenu ili metalnu konstrukciju, kao i u privremene objekte kontejnerskog tipa zahvaljujući rešenju kojim su unutar gips panela već ugrađene cevi za grejanje i hlađenje.

Pipelife predstavio je svoja rešenja za sisteme površinskog grejanja/hlađenja; Foto: Sara Pilipović

Samsung klima uređaji

Flux Pro je na ovogodišnjem KGH sajmu predstavio dve delatnosti poslovanja.

U oblasti termotehnike već 10 godina smo distributeri Samsung opreme. Osnovna delatnost preduzeća Flux Pro su projektovanje, prodaja opreme i izvođenje svih vrsta termo-tehničkih instalacija.

U sklopu svog proizvodnog programa Flux Pro ima proizvodnju i montažu pocinkovanih kanala za distribuciju vazduha. Pre svega, to su kanali za distribuciju vazduha, fazonski elementi, komponente, potrošni materijal. Takođe, Flux Pro može da ponudi i sve nestandardne proizvode prema pojedinačnim crtežima.

Kompanija Flux Pro je generalni distributer Samsung opreme; Foto: Sara Pilipović

Osnovna delatnost preduzeća Flux Pro su projektovanje, prodaja opreme i izvođenje svih vrsta termo-tehničkih instalacija.

Panasonic toplotne pumpe

Kompanija Interfrigo je i ove godine predstavila je proizvode i opremu iz asortimana klimatizacije i grejanja.

Kao generalni uvoznik Panasonic opreme u oblasti klimatizacije i grejanja za Republiku Srbiju, kompanija Interfrigo predstavila je novi model ETHEREA premium klime za rezidencijalnu upotrebu sa maskom u crnoj boji. Ovaj model uređaja pored visoke efikasnosti u radu poseduje i patentiranu Panasonic tehnologiju NanoeX za prečišćavanje i jonizaciju vazduha u prostoriji.

Pored toga, predstavljena je i toplotna pumpa T-CAP u monoblok izvođenju (sve u spoljašnjoj jedinici) sa vrhunskim performansama uređaja (do -15 stepeni rad bez uključivanja elektro grejača i garantovan nominalni kapacitet) kao i maksimalnim radom do -28 stepeni.

Interfrigo je generalni uvoznik Panasonic opreme u oblasti klimatizacije i grejanja za Republiku Srbiju; Foto: Sara Pilipović

Generalni pokrovitelj kongresa

Kompanija P.V.F. Traders je ove godine bila generalni pokrovitelj kongresa na KGH sajmu.

Osnovna delatnost ove kompanije su uvoz i veleprodaja materijala iz oblasti vodovodne, sanitarne, gasne i tehnike grejanja kao i opreme za klimatizaciju i industrijsku armaturu.

„Kao ekskluzivni uvoznici Globala, Geberita… imali smo čast da predstavimo Samsung, Immergas, toplotne pumpe, fotonaponske panele i još mnoge druge proizvode iz našeg asortimana“ – navodi Vojislav Milićević za naš portal.

Kompanija P.V.F. Traders bila je generalni pokrovitelj kongresa na KGH sajmu; Foto: Sara Pilipović

Povezani članci:

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *