Podno grejanje će zagrejati podlogu taman toliko da se led i sneg ne zadržava na površini; Foto: Shutterstock/Gradnja edit
Građevinarstvo

Podno grejanje terasa, rampi i javnih površina

Zaboravite na čišćenje snega ispred ulaza i garaža! Postavljanjem podnog grejanja na spoljne površine efikasno ćete rešiti problem uklanjanja snežnih padavina i leda.

Najlakši i najefikasniji način da prolazne površine, staze, terase i trgove u zimskom periodu učinite prohodnim i bezbednim, jeste da postavite podno grejanje koje će zagrevati površinu toliko da se led i sneg ne zadržava na površini.

Osim prilaznih staza i terasa, najčešće se greju rampe u ulazak u garažu, a moguće je grejati i saobraćajnice u zonama gde postoji opasnost od stvaranja leda (ulazi i izlazi iz tunela, oštre krivine i usponi). Grejanje fudbalskih travnatih terena ili čak određenih parkovskih površina takođe je jedan vid primene grejanja spoljnih površina.

Podno grejanje će zagrejati podlogu taman toliko da se led i sneg ne zadržava na površini.

Veće površine se greju toplovodnim sistemima podnog grejanja dok manje površine uglavnom električnim grejanjem. Foto: Rehau

Nebojša Stanić iz kompanije Rehau ističe da uz određene tehničke preduslove nema spoljne površine koja ne može da se greje. Veliki trgovi poput Crvenog trga i Trga Manjež u Moskvi, ili Kraljevog trg na Zlatiboru, kao i travnati teren na stadionu Crvene Zvezde imaju instaliran sistem podnog grejanja.

Tip grejanja za manje i za veće spoljne površine

Načelno, možemo da podelimo instalacije na toplovodno podno grejanje i električno podno grejanje. Kod sistema toplovodnog podnog grejanja u konstrukciju grejne površine postavljaju se cevi kroz koje struji fluid (uglavnom mešavina vode i glikola). Ovaj sistem se zagreva posebnim izvorom toplote – toplotne pumpe, gasni kotlovi… Sistemi električnog podnog grejanja podrazumeva postavljanje elektro kablova u konstrukciju i direktno zagrevanje površine električnom energijom.

Sistemi toplovodnog podnog grejanja su, svakako, s aspekta energetske efikasnosti povoljniji, ali su i kompleksniji i za manje instalacije investiciono zahtevniji.

Na veće površine postavljaju se toplovodni sistemi, a na manje površine električno podno grejanje.

Jasnu granicu isplativosti primene toplovodnog grejanja u odnosu na električno teško je postaviti, ali načelno može se reći da za manje površine (kraća prilazna staza, terasa od par kvadrata …) prednost treba dati elektro podnom grejanju. Veće površine se po pravilu rešavaju toplovodnim sistemima podnog grejanja, ističe Nebojša Stanić za naš portal.

Izvori toplotne energije

Sistemi podnog grejanja su sistemi koji koriste nisku temperaturu vode za grejanje, tzv. niskotemperaturni sistemi i kao takvi su najbolji u kombinaciji s toplotnim pumpama. Toplotne pumpe su upravo najefikasnije sa ovakvim sistemima jer je potrošnja struje za pogon kompresora najmanja. Takođe, efikasno rešenje predstavljaju i gasni kondenzacioni kotlovi.

Naravno, ovi sistemi se mogu povezivati i na druge izvore energije, između ostalog i na elektro kotao, uz odgovarajuću automatiku koja će obezbediti da ne dođe do prekoračenja temperature u sistemu.

Grejanje travnatih terena. Foto: Rehau

Način postavke spoljnog podnog grejanja

Najbolji način polaganja grejanje je u kompaktnu konstrukciju (na primer u betonski ili tampon sloj, odnosno na armaturnu mrežu ili noseće šine), gde se dobrim prianjanjem oko cevi obezbeđuje dobar prenos toplote.

Cevi se mogu polagati i u zemlju, što je slučaj kod grejanja travnatih terena. Polaganje u pesak nije preporučljivo zbog loših termičkih karakteristika peska u suvom stanju.

Podno grejanje položeno u konstrukciju prilazne rampe. Foto: Rehau

Koji tip cevi izabrati

Tip cevi koje se primenjuju u sistemima grejanja spoljnih površina ne zavisi od dimenzija prostora koji se greje (isti materijal se koristi i da je u pitanju trg ili mala terasa). Kod izbora materijala, od izuzetne važnosti je da on bude robustan, otporan na mehanička oštećenja s obzirom na uslove ugradnje i naravno dugovečan. Firma Rehau za sisteme podnog grejanja primenjuje isključivo cevi od umreženog polietilena PE-Xa, najkvaltetnijeg polimernog materijala, a na ove cevi se daje garancija od 10 godina.

Način polaganja i razvoda samih cevi može da bude različit, a veće površine uglavnom se pokrivaju cevima većeg prečnika. Kod izrazito velikih površina, način razvoda i napajanja cevnih registara je kompleksan, i u jednoj instalaciji moguća je primena više različitih dimenzija cevi. Kod manjih sistema sve se rešava direktnim priključenjem cevi na razdelnike, koriste se pretežno cevi prečnika 20 ili 17 mm.

Polaganje podnog grejanja na Kraljev trg na Zlatiboru. Foto: Rehau

Mesto za smeštanje oprema za grejanje spoljnih površina

Kada je reč o elektropodnom grejanju, pored kablova koji se postavljaju u konstrukciju potreban je i dodatni minimalni prostor za smeštanje razvodne kutije preko koje se vrši upravljanje radom sistema – obično na zidu garaže ili prostorije uz stepenište.

Kod toplovodnog grejanja potrebno je obezbediti prostor za smeštanje opreme kao što su cirkulaciona pumpa i prateća oprema. Obično kao izvor energije može da se koristi isti izvor koji se koristi i za grejanje objekta kome tretirana površina pripada.

I kod velikih sistema dobro je predvideti da izvor toplote pokriva više potrošača, a pre svega iz razloga učestalosti korišćenja sistema grejanja spoljnih površina.

Polaganje cevi podnog grejanja na prilaznom putu i trgu na Zlatiboru. Foto: Rehau

Potrebno je predvideti uključivanje sistema ne samo prema spoljnoj temperaturi, već i vlažnosti vazduha.

Da bi sistem grejanja spoljnih površina bio energetski efikasan, potrebno je predvideti uključivanje sistema ne samo prema spoljnoj temperaturi, već i vlažnosti vazduha (posebne podne sonde), kako bi se izbeglo bespotrebno uključivanje sistema ukoliko nema uslova za stvaranje leda. Veći sistemi mogu biti vođeni i prema meteorološkim parametrima.

A održavanje?

Održavanje same instalacije u konstrukciji praktično ne postoji. Kod toplovodnih sistema potrebno je održavanje delova instalacije (pumpe, kotao) kao i kod uobičajenih sistema grejanja.

Cene podnog grejanja spoljnih površina

Veliki broj faktora koji utiču na izbor tipa instalacije i način ugradnje utiču i na cenu same instalacije, tako da je teško dati konkretan odgovor na ovo pitanje. Ono što se svakako može reći je da sistemi podnog grejanja više ne nose epitet skupih instalacija.

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

1 komentar

  1. Стојан

    да, сигурно итересантно поготове за више планинске крајеве. Као и увек, пресудна је цена…

Ostavite odgovor

Obavezna polja *