Opremanje

Unesite prirodno svetlo u prostorije bez prozora

Da li vašem stanu ili radnom mestu ozbiljno nedostaje prirodnog svetla? Italijanski fizičar Paolo Di Trapani sa Univerziteta u Insubriji izumeo je generator dnevnog svetla koji izgleda u potpunosti kao sunčano nebo.

Uređaj pod nazivom CoeLux, za razliku od ostalih sistema veštačke rasvete, replikuje temperaturu boje sunčeve svetlosti i način na koji se Sunce kreće preko neba. Uređaj koristi najanoviju LED tehnologiju za reprodukovanje sunčevog spektra svetlosti, a uz pomoć sofisticiranog optičkog sistema stvara osećaj udaljenosti između „neba“ i „Sunca“, piše CroEnergo.

coelux-vestacko-sunce

Površina uređaja napravljena je od nanomaterijala koji na nekoliko milimetara debljine imitiraju prirodne procese u atmosferi i stvaraju plavi izgled neba. Ovaj element moguće je implementirati u bilo koji sitem spuštenog plafona i tako stvoriti veštački krovni prozor u enterijeru ili podzemnim prostorijama u koje ne dopire sunčeva svetlost. Korisnici mogu da biraju između tri različita modela svetlosti kao što su Severna Evropa, Mediteran i tropska mesta.

coelux-vestacko-sunce-4

Ali, koliko su veštački sistema u stanju da imitiraju pravu sunčevu svetlost? Tookom ispitivanja izloženosti CoeLux rasveti, čak su se i klaustrofobični ljudi osećali srećno i opušteno, uprkos činjenici da su bili smešteni u prostoru od samo nekoliko kvadratnih metara u kojem nije bilo niti jednog prozora.

coelux-vestacko-sunce-2 coelux-vestacko-sunce-3

 

Pročitajte i o projektu gradnje veštačkog sunca u Majamiju.

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *