Koliko košta uvođenje grejanja u kuću? Foto: gradnja.rs
Izdvojeno, Izvođenje

Koliko košta ugradnja grejanja na gas – analiza troškova na kući od 100 kvadrata

Ako želite sledeće grejne sezone da se grejete na gas, onda pogledajte na koje sve troškove treba da računate.

Zimski period je stigao, a sa njim i želja za toplim i komotnim prostorom. Zastareli sistemi poput peći na grejanje na čvrsta goriva ne pružaju dovoljan komoditet, a loženje je prilično skupo i nepraktično. Svako ko razmišlja da pređe na neke modernije vrste grejanja sigurno se zapitao koliko košta ugradnja radijatora i priključivanje na plin. Osim što je daleko komotniji, ovaj vid grejanja ujedno i manje zagađuje vazduh u odnosu na drva, a pogotovo na ugalj.

Uradili smo analizu za uvođenje grejanja u kuću od oko 100 metara kvadratnih, i analizirali smo sve troškove koji vas mogu zateći.

Troškovi uvođenja grejanja na gas za kuću od 100 m2:

 • Panelni radijatori, cevi, ventili i fiting: 1.000 do 1.250 evra 
 • Gasni kotao Viessmann 24kw kombinovani konvencionalni + dimnjački komplet: 810 evra
 • Ugradnja 8 radijatora x 30 evra: 240 evra
 • Ugradnja gasnog kotla na grejanje I san.vodu-90e: 330 evra
 • Ugradnja unutrašnje gasne instalacije 20 metara x 16 evra (materijal i ruke): 320 evra
 • UKUPNO: 2.660 evra

Na ovu cenu treba dodati troškove gasnog priključka koji nije isti u svim gradovima i opštinama. Konkretnu cenu treba proveriti kod lokalnog distributera gasa.

Ukoliko bi se odlučili na aluminijumske radijatore cena će biti nešto veća za oko 500 evra, a ukoliko se običan gasni kotao zameni za kondenzacion (npr.Viessmann 26kw) cena bi porasla za još 550 evra.

*Napomena: paritet za cene usluga su uzeti proseci u Pomoravskom i Rasinskom okrugu.

Za objekte do 350 m2 i dva gasna šporeta se uzima osnovni gasni prikljucak G4 do 50kw. Projektovanje za idejni i glavni projekat košta od 180 do 250 evra.

Panelni radijator sa vidnim bakarnim cevima i kondenzacioni kotao

Pojasnićemo detaljnije šta vam je potrebno za uvođenje grejanja u kuću.

1. Grejna tela i instalacione cevi

Cena materijala sa panelnim radijatorima bez kotlarnice je u proseku oko 10 evra/m2 kuće gde polovinu cene zahvataju grejna tela, a polovinu cevi, fiting, ventili i ostalo. Ukoliko se odlučite za aluminijumske radijatore tada to će vas koštati 50% više. Najčešće prisutni panelni radijatori su od turskih proizvođača, a aluminijumski od italijanskih proizvođača. Garancije na našem tržištu su uglavnom na 10 godina.

Radijatori se dimenzionišu prema gubicima objekta tj njegovoj izolovanosti kao i prema očekivanoj temperaturi polaznog voda grejanja. Gubitci u novogradnjama su 60 do 100w/m2 u zavisnosti od toga da li je stan ili kuća ali i od kvaliteta stolarije i izolacije dok stara gradnja ima gubitke i 200w/m2. Ukoliko se planira ugradnja kondenzacionog gasnog kotla koji pri radu na 40 stepeni ima uštedu do 17% onda je bolje predimenzionisati radijatore ili staviti podno grejanje.

Uglavnom na prostoriju do 14 m2 ide jedan radijator, a ako je prostorija veća od toga onda se deli na dva ili više. Najbolje je da se radijatori postavljaju ispod prozora, pored ulaznih i terasnih vrata i to na spoljnim zidovima jer drugačije ne bi bio dobar efekat grejanja.

Kada se uvodi grejanje u novogradnju, skoro uvek se radi sa skrivenim cevima, uglavnom Al-Pex cevi koje koštaju oko 80 dinara/m’ u proseku, razdelni ormarić itd.

Međutim ukoliko je u pitanju stariji objekat bez rešenog centralnog grejanja, bakarne cevi se uglavnom postavljaju vidno tj po zidu. Ipak, bolje je rešenje da se, kada se radi veće renoviranje, cevi uštemuju u podove ili zidove sa izolacijom preko cevi.

Izgled razdelnog ormara u gruboj fazi ugradnje grejanja

2. Kotao i prateća oprema

Gasni kotlovi su najčešće fasadni gde kotao izduvava dimne gasove direktno napolje i od spolja uvlači vazduh za sagorevanje. Ako je moguće, izbegavaju se dimnjačke varijante zbog često lošeg kvaliteta starih dimnjaka i obaveznog dovođenja spoljnjeg vazduha u prostoriju gde je kotao što dodatno nju hladi.

Najkvalitetnijim gasnim kotlovima se smatraju nemački brendovi Viessmann i Vaillant, a oni ujedno imaju i najbolje organizovanu servisnu podršku u Srbiji. Sledeći su italijanski proizvođači koji su srednje klase i na kraju brendovi koji su proizvodnju preselili u Tursku i imaju nižu cenu i kvalitet.

Kuća od 100 m2 sa kamin kotlom na pelet Alfaplam Commo 15 i ostalim elementima, ugradnjom i slično moguće je izvesti za 2.000 evra, dok ako bi varijanta na gas zbog cene priključka i taksi to iznosilo od 2.500 do 3.000 evra sa konvencionalnim kotlom, a sa kondenzacionim od 3.500 do 4.000 evra.

3. Termostati

Kod gasa, peleta ili struje, to jest, kod bilo kog automatizovanog grejanja potrebna je i dobra regulacija temperature prostora. Regulacija je moguća sobnim termostatom koji se prave u žičnim i bežičnim varijantama, i ventilima sa termostatskim glavama ukoliko se želi za svaku prostoriju posebno regulacija temperature. Kada birate radijatorske ventile, najpouzdaniji i najprisutniji su proizvodi austrijskog Herza i italijanskog Caleffia.

Kod postavljanja sobnih termostata bitno je da nisu blizu grejnih tela ili prozora. Noviji modeli čak imaju mogućnost da ne detektuju trenutno prostrujavanje hladnog vazduha kod, na primer, otvaranja vrata, odnosno imaju mogućnost zadrške reagovanja. Poljski Salus je u poslednje vreme izdvojio kao proizvođač sobnih termostata koji ima dobar odnos kvaliteta i cene.

Na kraju, naš savet da prvo nadjete majstora pa tek onda da kupujete materijal.

Foto i tekst: Dejan Stamatović; naslovna fotografija: Gradnja.rs

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

25 komentara

 1. Dragan Markovich

  Koristan tekst. Bilo bi interesantno pročitati kako se ugrađuje sistem za centralno usisavanje. Sistem za centralno usivavanje dosta je konfornija varijanta od aparata (usisivača), naročito u većim i luksuznijim stambenim prostorima.

 2. Feki

  Sve je to lepo , samo nedostaju pare. Negde oko 4000evra.
  Da ne pominjem cenu gasa koji je duplo skuplji od drva.

  1. Bane

   Kako to mislite da je gas duplo skuplji od drva? Na primer…?

 3. Marinko Petković

  Dobar članak i poprilično prosečna cena. Međutim najveća prepreka je brdo papira potrebnih za sam priključak. Sve mora biti legalizovano (što po manjim mestima često nije slučaj) a zatim dokazi o vlasništvu nekretnine iz više izvora koji se čekaju i po 2 do 3 meseca i na kraju posle svih peripetija i za oko1000evra lakši, treba vam još 2000evra za priključenje sa troškovima instalacije do brojila. E tek onda dolazi na red kotao i radijatori.

 4. Daniel Žebeljan

  Odličan teksta. SMANJITI zagadjenje je jedino moguće ako se uvodi gas u domaćinstva ili peći na pelet. Gas je najrentabilniji i isplativ ukoliko
  država donese odluku da priključak bude minimalno plaćen ili subvencionisan.

 5. DM

  Dali Vi zidate na metar dužni nebitne visine ili na kvadrat…
  I odakle Vam ideja da odredjujete cenu grejnog tela.
  Dali je isto raditi u novo gradnji i/ili staro gradnji.
  Kako ste došli do cene ugradnje kotla a recimo nema sanitarni prikljucak, kondezacioni a za takav kotao treba i odvod kondeza (dali je isto izvršiti ugradnju na naovom objektu gde se sve to isplanira ili na starom).
  Ugradnja Gasnog kotla: ko sve moze da ugradi, ko sme da pusti kotao u rad… Nije to sijalica pa ukljuci, RADI SE O GASNOM UREDJAJU…

  Prikljucak na GAS
  Jel coveku treba legalizovana kuca, ozakonjenje ili ne?

  Znam da imamo najpametnije ljude, najviše univerzalnih strucnjaka, svako je majstor, i novinar koji može tacan promer cene za grejanje da uradi…
  Imamo najviše TRUTOVA koji sakupljaju med….

 6. Sonja

  Postovani, tekst je napisan od strane strucnog lica koji se bavi ugradnjom grejanja dug niz godina. Naravno da cene variraju i zavise od mnostva faktora sto je i navedeno u tekstu. Zeleli smo da damo orijentacionu cenu a tacna se naravo dobija nakon pronalaska majstora i sagledavanja prostora sto je i navedeno u tekstu. Pozdrav

 7. Goran

  @DM , priključak u Srbija gasu je 1000 eura sa njihovim kopom do 20 m od priključka preko tih 20 metara je 3000 po metru, plaća vlasnik. Potrebna je uknjižena kuća za uvođenje, potrebna građevinska dozvola za izvođenje gasnih instalacija u kući, majstor sa sertifikatom i atestom za izvođenje tih instalacija, nakon overe vadi se upotrebna dozvola za instalaciju gasnih cevi u kući. Tek sa upotrebnom dozvolom Srbijagas distribuira gas potrošaču, lično se raspitivao i na kraju odustao i uveo pelet. Pozdrav

 8. Bojan

  Veoma koristan tekst i komentari ispod njega, dobio sam odgovore na sve što me zanimalo oko gasnog centralnog grejanja. Bilo bi idealno kada bi ste napravili procenu za uvođenje toplotne pumpe umesto gasa i gasnog kotla, da uporedimo troškove uvođenja i kasnije uštede u potrošnji, koje marke itd. Dvoumim se između gasa i toplotne pumpe i sve mi je više primamljiviji ovaj drugi sistem. Zahvaljujem ?

  1. Igor Conić

   Hvala. Nije uopste losa ideja za clanak…

 9. Zpajic

  Uveli smo gas prošle godine, isti kotao, aluminijumski radijatori, ista cena priključka. Ukupni troškovi u 200-ak evra razlike. Svaka čast za tekst. Pomoći će kome treba.

 10. Nada

  Koliko m2 grejete i koliko vam izađe mesečni račun za gas?

 11. Građanin

  Odličan i stručan tekst. Daje polaznu osnovu licima koja tek počinju da se interesuju za uvođenje neke vrste grejanja sa radijatorima. Do sada nisam bio zainteresovan za to jer već 20 godina koristim svoj sistem grejanja na topli vazduh. Međutim, godine čine svoje pa sam hteo da sistem grejanja pojednostavim i grejanje učinim komotnijim. Hteo sam da izbegnem kupovinu drva i uglja jer postaju sve skuplji. Za grejanje svoje kuće, oko 100 kvm, potrošim za jednu grejnu sezonu oko 7 – 8 m drva i oko 3,5 t drvenog uglja. Za jednu grejnu sezonu, bez obzira što sistem funkcioniše odlično, cena grejanja za jednu sezonu iznosi 500 – 600€.
  Ovaj tekst i izjava direktora Srbije Gasa su po podstakle da razmišljam o grejanju na gas. Ali?
  – Kuća je legalizovana, izvadio sam List nepokretnosti i platio 2.000 dinara i podne zahtev Srbija gasu u gradu u kome živim. Npomenuo sam službenici da želim priključak po „novom“ (iznos priključka od 780€ i otplata na 3 godine uz račun za gas) i raspitao sa za ostale uslove. Odgovor je bio: „Pa papir će biti gotov za oko 2 meseca, verovatno po novom, naša obaveza je da dovedemo gas do mernog priključka na kući do 20 m, posle toga nešto plaćate malo (?) i plaćate dve takse opštini po 15.000 dinara. Morate da imate plan gasne instalacije za kuću.
  Jedan od izvođača mi je ponudio lice koje će uraditi plan gasne instalacije i to će koštati 100€. Kada se nadležno lice pojavilo taj iznos se povećao na 700€. Jer: lice treba da uradi i projekat gasne instalacije koje ide po ulici (oko 14m, a do priključka na kući ostaje još 5 – 6m), i to košta 150€. Da bi izvođač mogao da kopa ulucu treba da izađe geometar i to košta 150€. Dve takse za opštinu oko 300e€, što ukupno iznosi 700€.
  Što se tiče izvođača stv ar stoji ovako: Pozvao sam tri izvođača da mi daju ponude. Ponudi sam zvanični projekat kuće i svoje zahteve. Da napomenem: zahtevi nisu bili van nekih tehničkih mogućnosti već panelni radijatori, korišćenje tople vode i konvencionalni gasni kotao. Ja sam čovek od 70 godina, diplomirani mašinski iženjer u penziji. Cena materijala koju ste Vi naveli u tekstu se kreće u granicama i za moju kuću.
  Ponuda izvođača je bila sledeća: Prvi izvođač – cena 2.750€, kovencionalni gasni kotao, panelni radijatori, cevi i fiting, drugi izvođač – sve to isto samo 2.500€.
  Moja računica kaže ovako: konvencionalni kotao – 500€, radijatori – 400€, cevi i fiting i potrošni materijal 800€,
  cena za ruke 8 grejnih tela 240€, povezivanje gasnog kotla i puštanje u rad 130€. A izvođači kažu: „Ja nabavljam materijal jer na taj način ostvaruješ popust“??!!.
  Kupio sam drva i ugalj i za narednu grejnu sezonu i gutaću dim dok budem živ.

  1. Combo

   Nisam vas razumeo u vezi geometra i kopanja po ulici.kad platite priključak,vi ste platili da gas udje u vaše dvorište spoljni radovo vas neinteresuju.izreda projekta kućne gasne mreže je 100-120 eura,nebitma dižina.

 12. Miki

  Planiramo da uvedemo gas u kucu, dali je to u opste isplativa investicija ako za sezonu potrosim oko desetmetara drva???? A etazno grijanje kosta sa pustanjem u pogon osam radijatora. 2500 eu

 13. Mikica

  Vi se vise bavite radijatorima nego dal kuca mora biti legalizovana koliko kosta projekat i instalacija gasne mreze u kuci plus neki mozda skriveni troskovi. Ja imamkotao na drva radijatore termoregulacione ventile. A gas?

 14. Ivana

  Dali grejanje na gas kuca mora imati radijatore ili moze i bez radijatora?

  1. Bane

   Može naravno. Imate obične peći tipa Maja, Alfa, 7-13 kW ili fasadne 5-9 kW. Obratiti pažnju na provetravanje, te peći troše kiseonik iz prostorije, a posebno ako imate PVC stolariju koja jako dobro dihtuje. Izbegavajte prerađene peći tipa Kreka u koje „majstori“ ugrađuju gorionike na gas.
   Centralno grejanje s radijatorima je najbolja varijanta, ali ako imate mali broj prostorija ili je površina koju grejete mala, onda može i pećima. Mi imamo samo jednu peć Alfa 7 na tri prostorije, ali je kuća izolovana. Zimi trošimo do 150 m3 maksimalno.
   Kod svih vrsta grejanja izolacija kuće je apsolutno broj jedan. Ako ćete davati pare za grejanje, prvo te pare dajte za izolaciju, a onda možete grejati kuću i na jedan kalorifer od par kW. Ovo nije glupost jer je tako u Norveškoj gde su kuće, po propisu, izolovane s 40 cm izolacije i dovoljno je jedan običan mali kalorifer za grejanje!
   Znači, da podvučem, izolacija BROJ JEDAN, a onda raditi sve ostalo.
   Što se tiče cene priključka, ona je različita od grada do grada, ide od 500€ na gore.
   Ako ćete da računate šta je isplativije, onda krenite od računa da je 1 sm3 (standardni kubik gasa, a to je gas na pritisku 22 mbar, kalorične vrednosti 33.338 KJ/m3 i temperaturi 15 C) izgranjem razvija oko 10,5 kW energije, pa prema tome računati isplativost u poređenju sa strujom i drvima i ne zaboraviti iskoristivost svakog vida energije.
   Struju izbegavati za grejanje jer se kod nas struja dobija mahom od lošeg uglja sa ogromnim zagađenjem okoline, a kako kod nas nema filtera na elektranama, mi smo broj jedan zagađivači u celoj Evropi.
   Gas nije savršen i on proizvodi CO2, CO i sve ostalo, ali mnogo manje nego ugalj.
   Da sumiram: izolacija BROJ JEDAN, zatim ako postoji mogućnost centralno, a ako su prostorije manje, onda peći na gas. Paziti na provetravanje i posebno PAZITI ako je bojler u kupatilu. CO nema ukus ni miris, a česta su „trovanja“ s CO. Ljudi ugrađuju bojlere u kupatila van propisa za minimalnu kubaturu, na nepropisno urađenom dimnjaku malo svetlog promera, nedovoljne visine, itd.
   Uradite jednom i uradite kako treba, ovo je najbolji vid grejanja koji se brzi isplati, ali ponavljam, veći deo para uložite u IZOLACIJU.

  2. Dule

   Mozete i na plinske peći samo sto je pitrosnja veca i sto do svake prostorije koje grejete mora da dodje i gasni prikljucak .Takodje morate da imate i odžak u svakoj prostoriji, mada pistoje i peci za koje ne treba odžak .Naravno računi su znacajno veci nego kod centralnog grejanja.

 15. Dragan

  Na primer, u NS ne važi ova akcija za cenu priključka od 780 eur sa rokom doplate na 3 godine. Pitam DP NS, distributera, kako kad stoji na sajtu Srbija gasa, kažu, pitajte njih. Pitam Srbija gas, kaže pitajte Vašeg distributera… No comment

 16. Nikola

  Postovanje svima

  Pumpa vazduh-voda, stan 65 m2, podno grejanje, konstantna temp u stanu 23 c, otvoreni prozori i majica kratkih rukava, ne stedim nocu (mada termostati imaju opciju programiranja), upalim na pocetku grejne sezone i ugasim na kraju.

  racun za struju povecan za 5000 din testirano 2 god. prezadovoljan.

  Gledajte u tom Pravcu

  1. Nikola

   Samo da se nadovezem na poruku gore.

   prilikom racunice uzmite u obzir da neudjete u crvenu tarifu, onda nije jeftino.
   ok je do 100-120 m2 sa izolacijom i prozorima.
   iskoristiti vec postojece instalacije.
   koristim LG therma V monoblok izlazne snage 9 kw, ulazne oko 2.7.
   Ko hoce da se zeza moze da kombinuje sa solarnim panelima danju a da arci jeftinu struju nocu.

   A posto vidim da ima i zelenih ( sto itekako podrzavam), ima licenciranih dobavljaca el. energ. koji garantuju da je struja dobijena iz obnovljivih izvora. Npr E-nergija . Nije EPS jedini dobavljac u Srbiji od 2015 god mislim. Znam samo da je EPS distribucija ( EPS distribucija nije isto sto i EPS) jedini dostributer ( ima kablove, bandere i satove za merenje potrosene struje)

 17. Mirko Popovic

  Tri stana u kuci, ukupna grejna povrsina 300m2, radijatori.Koliki kapacitet kond. kotla mi treba?Kuca nova odlicno izolovana u Beogradu.

 18. Aleksandar

  Ugradio sam grejanje na gas, Beograd – Čukarica. Kuća je PR + PTK = 85 m2. Beogas je 144.100 din (79.000 taksa + 58.300 njihov projekat, rad i instalacija priključka do kotla + 6.800 neka taksa), kotao kondenzacioni Remeha 24 je 120.000 din, majstor 10 radijatora x 6.300 = 63.000 + 11.800 ugradnja kotla + 225.000 sav materijal.

  Ukupno: 563.900 din ili 4.780 evra.

  Procedura je komplikovana i u ovo sam ušao pre 3 meseca i dalje nemam gas jer čekam da dođu iz Beogasa i urade uzemljenje. Prvo list nepokretnosti i kopija plana, plaćanje, pa od sada svaka ekipa radi po jednu radnju i čekaju se od 7 do 15 dana i to: kopanje kanala, postavljanje gasne instalacije do kuće, povezivanje cevi u kanalu, zatrpavanje kanala, montaža brojila, uzemljenje i povezivanje sa kotlom.

 19. Mirko

  To su stare cene. Bio mi je majstor izracunao mi je sve. Kuca 110 kvadrata parno grejanje na gas cena materijala 317000 dinara + 440 eura za ruke ! 8 radijatora +1 susac za kupatilo i gasni kotao …. Bruka koliko iz nedelju u nedelju poskupljuje 😤😤😤

Ostavite odgovor

Obavezna polja *