Budući izgled EXPO 2027 u Beogradu
Aktuelno, Izdvojeno

Expo 2027 u 3D: Predstavljen izgled izložbenog kompleksa u Surčinu

Pored izložbenog prostora na 83 hektara, kompleks se sadržati i značajne smeštajne kapacitete, prateće komercijalne sadržaje, kao i vodene i zelene površine.

Zbog svog velikog značaja za naš ekonomski i turistički sektor, vest da je Srbija je izabrana za jednog od domaćina međunarodne izložbe EXPO 2027  definitivno je jedan od događaja koji su obeležili ovu sedmicu.

Da podsetimo, na Generalnoj skupštini Međunarodnog biroa za izložbe naša zemlja je trijumfovala u sva četiri kruga i izabrana za domaćina specijalizovane izložbe sa temom Igraj za čovečanstvo – sport i muzika za sve.

Nedugo zatim, na društvenim mrežama su se pojavili i prvi 3D vizuali budućeg izložbenog kompleksa u Surčinu, koji će biti sastavljen od čitavog niza sajamskih hala, paviljona, smeštajnih i komercijalnih objekata.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Tema izložbe je „Igraj za čovečanstvo – sport i muzika za sve“

Investicija vredna 300 miliona evra

Kompleks EXPO 2027 koji uključuje izgradnju Nacionalnog stadiona i pratećih smeštajnih, komercijalnih kapaciteta i izložbenog prostora, prostiraće se na oko 167 ha, navedeno je u Uredbi o utvrđivanju Prostornog plana područja posebne namene Nacionalnog fudbalskog stadiona u februaru ove godine.

Za izgradnju samog izložbenog kompleksa predviđeno je 113 ha – za izložbeni prostor 83,1 ha, za smeštajne kapacitete 6,9 ha, dok će se prateći komercijalni sadržaji prostirati na 22,9 ha.

Ovo čini gotovo 70% od predviđenih 167 ha, a ostatak se odnosi na saobraćajne površine, vodene, zelene i infrastrukturne površine.

Prilikom predstavljanja naše kandidature delegatima Međunarodnog biroa za izložbe (BIE), u Parizu u aprilu ove godine, rečeno je da neto vrednost investicije neophodne za realizaciju EXPO 2027 iznosi ukupno 300 miliona evra, podseća eKapija.

Tema izložbe je
Tema izložbe je "Igraj za čovečanstvo – sport i muzika za sve"

Mesto predstavljanja značajnih otkrića

Svetska izložba, odnosno EXPO, čiji će domaćin od 15. maja do 15. avgusta 2027. biti i Srbija, održava se već više od 150 godina, a kroz istoriju je bila mesto gde su predstavljena značajna otkrića.

Održava se od sredine 19. veka, pod nadzorom Međunarodne kancelarije za izložbe (Bureau International des Expositions, BIE) sa sedištem u Parizu i ima 98 država članica, prenosi N1.

Osnovna ideja Svetske izložbe je da sve zemlje dobiju priliku da prikažu ostatku sveta svoj pogled na zadatu temu, a zemlje članice po vlastitom nahođenju uređuju svoje izložbene prostore u odvojenim paviljonima.

Koje sve izložbe čine EXPO?

Prema pravilima BIE, postoje četiri vrste izložbi:

Svetske izložbe – održavaju se na svakih pet godina, traju najviše do šest meseci, a površina izložbe je neograničena. Zvanično ih zovu međunarodne registrovane izložbe.

Tu su zatim i Specijalizovane izložbe, koje se održavaju jednom u intervalu između dve svetske izložbe i traju najviše do tri meseca.

Hortikulturne izložbe se takođe održavaju između dve svetske, sa razmakom od najmanje dve godine. Traju najviše do šest meseci, a površina izložbe je neograničena.

Četvrta vrsta je Milansko trijenale, umetnička i dizajnerska izložba koja se održava svake tri godine u muzeju Trijenale u Milanu.

Izložba u Beogradu održaće se od 15. maja do 15. avgusta 2027. godine

Učesnicima je obezbeđen paviljonski prostor koji mogu da prilagode, unutra i spolja, u skladu sa sopstvenom interpretacijom teme.

Specijalizovane izložbe, kakva nas očekuje i u Beogradu 2027, zvanično poznate kao Međunarodno priznate izložbe, su globalni događaji osmišljeni da odgovore na izazove sa kojim se čovečanstvo suočava.

Po statutu, izložbeni prostor je u potpunosti izgrađen od strane organizatora, a učesnicima je obezbeđen paviljonski prostor koji mogu da prilagode, unutra i spolja, u skladu sa sopstvenom interpretacijom Ekspo teme.

Panel o Expo 2027 u Beogradu

Preporučujemo vam takođe da pogledate ASAP razgovor sa arhitektom Marko Stojčićem, glavnim urbanistom grada Beograda koji je vodio arhitekta Danilo Dangubić.

Pogledajte galeriju

Budući izgled EXPO 2027 u Beogradu
Budući izgled EXPO 2027 u Beogradu
Tema izložbe je
Tema izložbe je "Igraj za čovečanstvo – sport i muzika za sve"

Izabrali smo za vas...

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

4 komentara

 1. Sanja

  Koji biroi su radili projekte za kompleks, paviljone, stambene delove, gde se može videti više od ovih rendera, da li je postojao javni konkurs za izbor projekata ili su ovo neki stock/ai renderi?

  1. Arhi

   Stojčić je na sramotnom panelu u okviru Salona arhitekture rekao da je ovo koncept rađen samo za dobijanje kandidature. Tek trebaju da se rade projekti, možda i konkursi, čime bacaju udicu arhitektama da će se pozabaviti nekim većim projektom … a osećam da će sve raditi stranci.

   Takođe, Stojčić je tad izjavio da stare hale Sajma nemaju arhitektonsku vrednost, nego eto samo konstruktivnu. Sramota struke!

 2. Sale

  Dvanaest milijardi evra za ovu zajebanciju.Ako je i od Vucica mnogo je!

 3. Violeta Spasovska

  Dali su vam potrebni gradezni tehnicari iskusni sa znanjem i iskustvom ,

Ostavite odgovor

Obavezna polja *