EXPO 2027 će se nalaziti u Surčinu
Aktuelno

Prelomna vest: Srbija domaćin međunarodne izložbe EXPO 2027

Ovo je izuzetna prilika za Srbiju i Beograd jer će EXPO2027 zapravo biti veliko igralište za arhitekte i ceo građevinski sektor.

Srbija je izabrana za domaćina specijalizovane međunarodne izložbe EXPO 2027 na Generalnoj skupštini Međunarodnog biroa za izložbe.

Srbija je pobedila u sva četiri kruga glasanja na Generalnoj skupštini Međunarodnog biroa za izložbe (BIE) u kojima je imala najveći broj glasova, a u poslednjem krugu jedini protivkandidat je bila Španija, javlja Politika.

Ovo je izuzetna prilika za Srbiju i Beograd jer će se EXPO 2027 zapravo biti veliko igralište za arhitekte i ceo građevinski sektor.

Srodni članci na portalu Gradnja:

„Ekspo 2027“ – plan za novi beogradski sajam; Foto: Prostorni plan

Specijalizovane izložbe su globalni događaji osmišljeni da odgovore na izazove sa kojim se čovečanstvo suočava.

Naša zemlja je bila jedna od pet kandidata pored SAD, Tajlanda, Španije i Argentine. Srbija je imala posebnu prezentaciju.

Tokom glasanja podršku delegaciji Srbije dali su predstavnici Kine koji su zajedno sa delegacijom Srbije navijali tokom glasanja.

Srbija je jedina zemlja iz jugoistočne Evrope koja se kandidovala da bude zemlja domaćin ove prestižne izložbe.

Šta znamo do sada

EXPO 2027 u Beogradu će se odžati u periodu od 15. maja do 15. avgusta 2027. godine sa temom “Play for Humanity: Sport and Music for All”, (Igraj za čovečanstvo: sport i muzika za sve).

EXPO 2027 će se odvijati na prostoru Surčina oko novog Nacionalnog stadiona.

Šta je zapravo specijalizovana izložba Expo?

Specijalizovane izložbe, zvanično poznate kao „Međunarodno priznate izložbe“, su globalni događaji osmišljeni da odgovore na izazove sa kojim se čovečanstvo suočava.

Po statutu, izložbeni prostor je u potpunosti izgrađen od strane Organizatora, a učesnicima je obezbeđen paviljonski prostor, koji mogu da prilagode, unutra i spolja, u skladu sa sopstvenom interpretacijom Ekpo teme.

Za razliku od specijalizovanih izložbi, svetska izložba EXPO se održava svakih pet godina. Prethodni put ta čast je pripala Dubaiju i to je prvi put da se ona održavala na Bliskom istoku.

Paviljon Srbije u disktiktu Mobilnost bio je podignut po projektu beogradskog A3 Architects. Unutar samog paviljona čekalo vas je svojevrsno putovanje od vinčanske do savremene kulture, a centralni momenat je virtuelno oživljavanje praistorijskog čoveka iz Lepenskog vira uz pomoć metahuman tehnologije.

Paviljon Srbije i neodoljivi robot Opti – maskota Expoa; Foto: Serbia Creates

Mesto za novi sajam

U kompleksu Nacionalnog stadiona u Surčinu u planu je izgradnja čitavog niza sajamskih hala, paviljona, smeštajnih i komercijalnih objekata. Površina plana obuhvata 167 hektara, od čega je sajmu namenjeno 113 hektara zemljišta.

Kompleks EXPO 2027 je planiran kao multifunkcionalni prostor koji pored opremljenih prostora u funkciji osnovne namene za izložbeni prostor sadrži i prateće komercijalne i smeštajne kapacitete koji treba da obezbede logističku podršku kako bi predmetni prostor mogao da preraste u značajan ekonomski i turistički centar za grad Beograd i Republiku Srbiju.

Plan za novi beogradski sajam predviđa ovu lokaciju za gradnju; Foto: Google Earth

Rušenje sajma

Informacija o rušenju beogradskog sajma poklopila se i sa pojavljivanjem informacije da je Beograd konkurisao za mesto domaćina manifestacije EXPO 2027 i da bi za te potrebe bio izgrađen novi sajamsko-paviljonski kompleks.

Nacionalni stadion u Surčinu

Novi nacionalni stadion

Projekat nacionalnog stadiona uradio je madridski biro Fenwick Iribarren Architects koji potpisuje i projekat rekonstrukcije Savskog trga.

U pitanju je stadion kapaciteta 52.000+8.000 mesta sa karakterističnom ozelenjenom fasadom koji je prvi put predstavljen javnosti u avgustu 2021 godine.

Izabrali smo za vas...

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *