Matrix One u Amsterdamu se može rastaviti; Foto: Daria Scagliola
Svetski projekti

Zgrada stovarište? Ovaj objekat se može rasklopiti a materijal ponovo iskoristiti

Iako ova poslovna zgrada u Amsterdamu deluje sasvim obično, zapravo se radi o pravoj malom građevinskom i arhitektonskom remek-delu. 

Holandska arhitektonska firma MVRDV nedavno je u Amsterdamu izvela projekat Matrix One, koji funkcioniše kao poslovna zgrada i laboratorija, dizajnirana sa idejom da se efikasno rastavlja na delove kako bi isti mogli ponovo da se koriste.

Ovaj objekat od šest spratova ima čeličnu konstrukciju u koji se uklapaju prefabrikovane betonske ploče, bez fiksnih veza, tako da se delovi mogu odvojiti i ponovo koristiti nakon što ovaj objekat završi svoj funkcionalni životni vek.

Kada zgrada odsluži svoj vek ona će postati izvor za prikupljanje materijala za druge objekte. Dakle, postaje jedna vrsta stovarišta materijala.

Srodni članci na portalu Gradnja.rs:

Foto: Daria Scagliola

Kada zgrada odsluži svoj vek ona će postati izvor za prikupljanje materijala za druge objekte.

Platforma Madaster, kojim je razvijana tehnologija cele zgrade, pruža sveobuhvatan sistem energetskih pasoša za materijale. Putem ove platforme arhitekte su imale uvid u to koliko svaki od 120.000 pojedinačnih komponenti ugrađenih u zgradu emituje CO2.

Kao rezultat toga, preko 90% građevinskog materijala iskorišćenih u gradnji može se kasnije ponovo koristiti.

Sa svojih 13.000 kvadrata, ovaj objekat postigao je BREEAM Excellent sertifikat.

Ukloniti i postaviti na drugo mesto

Matrix One je oblikovan kao pretežno zastakljena struktura, u kombinaciji sa aluminijumskim fasadnim modulima, koji su raspoređeni u geometrijskom uzorku tako da ocrtavaju formu glavnog unutrašnjeg stepeništa.

Podne obloge u objektu, u okviru radnih prostora, su sa kontinuiranom homogenom završnom obradom.

Unutrašnji zidovi su dizajnirani na način da se po potrebi mogu ukloniti i postaviti na drugo mesto, kako bi se kreirao drugačiji raspored prostorija.

Foto: Daria Scagliola

Trudili smo se da unutrašnji prostori i tehničke instalacije koje služe objektu budu što je moguće fleksibilnije.

Instalacione cevi su postavljene u hodnicima i ostavljene su da budu otvorene, kako bi se lakše održavale bez otvaranja plafona.

Arhitekte objašnjavaju da se na taj način kancelarije lako mogu modifikovati kako bi postale laboratorije i obrnuto, a laboratorije se mogu lagano nadograditi novim sistemima kako bi se prilagodile promenljivim standardima.

Društveno stepenište

MVRDV su prostoru objekta dodali i takozvano društveno stepenište i to uz glavni ulaz u zgradu, koje sadrži stepenasto formirane prostore za sedenje, kao i stolove i zone u kojima se možete poslužiti kafom.

„Ove stepenice okupljaju radnike i različitih industrija, omogućavajući im da se druže i dele ideje.“

Foto: Daria Scagliola

Ove stepenice okupljaju radnike i različitih industrija, omogućavajući im da se druže i dele ideje.

Foto: Daria Scagliola

Solarni paneli, zeleni zidovi i parking za bicikle

Zahvaljujući zastakljenoj fasadi i atrijumu prirodno svetlo se propušta u unutrašnje radne prostore, a automatizovani zastori pomažu u smanjenju toplotnog opterećenja, kako bi se zadržala ugodna unutrašnja temperatura i smanjila količina energije potrebna za hlađenje objekta.

Zanimljiv detalj su i zeleni zidovi postavljeni duž stepeništa, kao i zidne obloge od filca koje pomažu da se poboljša akustika društvenih prostora.

Foto: Daria Scagliola

Na krovu zgrade smešteni su solarni paneli, ukupne površine 1.000 kvadrata, koji proizvode deo energije potrebne za funkcionisanje zgrade.

Osvetljenje i grejanje u zgradi se kontrolišu senzorima i putem aplikacije sa namerom da se smanji ukupna potrošnja energije.

Objekat Matrix One u prizemlju sadrži restoran, dok je bar na vrhu stepeništa, a postoji i sala sa kapacitetom od 100 mesta i prostor za parkiranje bicikala.

Faktografija
naziv objekta:

Matrix One

mesto:

Amsterdam, Holandija

klijent:

Matrix Innovation Center

autor:

MVRDV

površina:

13.000m2

fotografija:

Daria Scagliola

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Оставите одговор

Obavezna polja *